Országszerte megszólalnak a szirénák

B RKL20220514007
2022.07.31. 19:18
Országszerte szirénapróba lesz augusztus 1-jén, hétfőn – tájékoztat a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vasárnap este a Facebook-oldalán.

Bejegyzésükben azt írják, hétfő délelőtt 11 órától a lakossági riasztórendszer (MoLaRi) csökkentett üzemű, úgynevezett „morgatópróbája” lesz. Korábban pontokba szedve közölték a 2022. évben végrehajtandó próbáik további időpontját is. Ezek a következők:

  • 2022. szeptember 5., 11:00 – hangos üzemű (teljes körű) próba;
  • 2022. október 3., 11:00 – csökkentett üzemű próba (morgatópróba);
  • 2022. november 7., 11:00 – csökkentett üzemű próba (morgatópróba);
  • 2022. december 5., 11:00 – csökkentett üzemű próba (morgatópróba).

Felidézték továbbá, hogy miért van szükség a telepített lakossági riasztórendszerre. Mint írják, a veszélyes ipari üzemben esetlegesen bekövetkező meghibásodás, baleset miatt a levegőbe veszélyes vegyi anyag (gáz) kerülhet, amelynek a koncentrációját a telepített mérőszondák (monitoringvégpontok) mérik, és ezzel párhuzamosan jelzik az értéket a katasztrófavédelem ügyeletén is.

A MoLaRi-rendszert Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Csongrád-Csanád megyében, Fejér megyében, Hajdú-Bihar megyében, Heves megyében, Komárom-Esztergom megyében, Pest megyében, Tolna megyében, Vas megyében, Veszprém megyében, Zala megyében és Budapesten építették ki; 667 lakossági riasztó-tájékoztató, illetve 419 monitoringvégpontot telepítettek.

Figyelem, ez próba

A csökkentett üzemű, úgynevezett morgatópróbánál a következő szöveget, illetve jelzést adják le:

Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba! Most a csökkentett üzemű próba jelét hallják! Most a csökkentett üzemű próba jelét hallják!

A szöveges részt követően azonnal következik a szirénajelzés. A próba alatt alkalmazott jelzés első részében rövid ideig (6 másodperces időtartamban) mély tónusú felfutó hangjelzést adnak le, majd a jel lefutása következik. A végén hallható szöveg a „A próbának vége! A próbának vége!” – tájékoztat honlapján a katasztrófavédelem.

(Borítókép: Róka László / MTI)