Akkor is fizetni kell a védettségi igazolvány cseréjéért, pótlásáért ha már nem kérjük

DSC3891
2022.08.02. 08:34
Ha valaki elveszti a védettségi igazolványát, vagy csupán cserélni szeretné, innentől pénzbe kerül.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter rendelete szerint a védettségi igazolvány pótlása, cseréje esetén 3000 forint igazgatási szolgáltatási díjat kell fizetni Budapest Főváros Kormányhivatalának, amelyből 2000 forint a védettségi igazolvány előállítási költsége.

A Magyar Közlöny 2022. évi 130. számában megjelent rendelet szerint a befolyt díjnak a  védettségi igazolvány előállítási költségére vonatkozó részét a hatóság negyedévente összesíti, majd az összeget a  Miniszterelnöki Kabinetiroda meghatározott számlájára utalja, amelyet a kiállított védettségi igazolványok előállítási költségének fedezeteként a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. közszolgáltatási szerződés keretében használja fel.

AZT FONTOS TUDNI, HOGY A SZEPTEMBER ELEJÉN HATÁLYBA LÉPŐ RENDELET SZERINT A  DÍJAT AKKOR IS MEG KELL FIZETNI, HA A KÉRELMEZŐ A  KÉRELMÉT VISSZAVONTA, TOVÁBBÁ HA AZT A  HATÓSÁG ELUTASÍTJA, VAGY AZ ELJÁRÁST MEGSZÜNTETI.

Ismételten benyújtott kérelem esetén szintén újból meg kell fizetni a díjat, a hiánypótlásra visszaadott kérelmek esetében azonban nem. Túlfizetés esetén a díjtöbbletet hivatalból vagy kérelemre visszatérítik.

Cikkünk megjelenése után a Miniszterelnökségi Sajtóiroda az alábbi tájékoztatást juttatta el szerkesztőségünkhöz: 

„A védettségi igazolvánnyal kapcsolatban a sajtóban téves, félrevezető információk jelentek meg. A valóság az, hogy a védettségi igazolvány kiállítása a védettség megszerzése után minden esetben ingyenes. Az igazolvány korlátlan ideig érvényes. Igazgatási szolgáltatási díjat csak az igazolvány pótlásakor, cseréjekor kell fizetni. Erre csak abban a kivételes esetben lehet szükség, ha például az igazolvány elveszett vagy megrongálódott. Jelenleg a védettségi igazolvány semmilyen szolgáltatás igénybevételéhez nem szükséges és semmilyen ezzel kapcsolatos módosítás nincs napirenden.”

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)