Német csodafegyverrel újít a Magyar Honvédség

GettyImages-1240593736
2022.08.10. 16:42
Ezekben az órákban érkezik Magyarországra az első PzH2000 típusú önjáró löveg, amely a páncélos erő újjáépítésének fontos eszköze – jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.

„Egy modern hadsereg elképzelhetetlen erős, ütőképes tüzérség nélkül. Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy amit a baloldali kormányok leépítettek, a Magyar Honvédség egyik legfontosabb szárazföldi fegyvernemét, a tüzérséget helyreállítjuk” – mondta közösségi oldalán megosztott videóüzenetében Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.

A szomszédban dúló háború és az illegális bevándorlók a déli határainkon csak tovább erősítették az elhatározásunkat, hogy tovább építsük a Magyar Honvédség képességeit. Közép-Európa legjelentősebb haderőfejlesztési programját hajtjuk végre

– hangsúlyozta a miniszter. Hozzátette: „Mi továbbra is a béke oldalán állunk – de a békéhez erő kell.” Elmondása szerint ezekben az órákban érkezik Magyarországra az első PzH2000 típusú önjáró löveg, amely a páncélos erő újjáépítésének fontos eszköze.

A honvédelmi miniszter által közzétett videóban feltűnik egy Hegyeshalom tábla, így az önjáró lövegeket valószínűleg onnan szállítják majd a tatai Klapka György Laktanyához, ahol a Magyar Honvédség egyik legnagyobb szárazföldi katonai szervezete kap helyet.

Ezt támasztja alá, hogy a Honvédelmi Minisztérium közleményben figyelmeztette a lakosságot egy újabb katonai menetoszlop áthaladására. A közlemény szerint 2022. augusztus 10-én 19 óra és 22 óra között az alábbi útvonalon halad majd a menetoszlop: Hegyeshalom, határátkelőhely–M1-es autópálya, 67-es számú kihajtó (Tata)– 1-es számú főút–Tata, Klapka György Laktanya.

Mit tud a Panzerhaubitze 2000?

A PzH2000 egy német gyártású önjáró tarackágyú, amelyet jelenleg a Krauss-Maffei Wegmann német vállalat gyárt. A kialakítása miatt az ágyú élettartama alatt mintegy kétezer lövedéket tud kilőni.

A PzH2000 maximális sebessége műúton 60, terepen 45 kilométer óránként. A kormányzás nem botkormány, hanem kormánykerék segítségével történik, és a vezető egy színes többfunkciós képernyővel is rendelkezik. A gumibetétes lánctalp futásteljesítménye 4000 kilométer. A harcjármű 50 százalékos emelkedőn képes felmenni, az oldaldőlés 25 százalék lehet. Az árokáthidaló képessége 3 méter, lépcsőmászó képessége 1,1 méter. Előkészítés nélkül 1,5 méteres gázlón is képes áthaladni.

A Leopard családon alapuló tervezési elveknek köszönhetően a PzH2000 mozgékonysága a harckocsikhoz hasonló, ami nemcsak harcászati előnyökkel jár, hanem a hadműveleti, illetve logisztikai tervezést is megkönnyíti. A lőszerrel, üzemanyaggal feltöltött harcjármű tömege 57 tonna. A három üzemanyagtartályban elhelyezett gázolaj mennyisége mintegy 420 kilométeres távolság megtételére elegendő. A PzH2000 motorterét automata tűzoltórendszerrel is ellátták.

A Harctechnika folyóiratban megjelent cikk szerint a tömegpusztító fegyverek elleni védelem más funkciót is ellát: a küzdőtér szellőztetését, ami egy ilyen harcjármű esetében kiemelt jelentőségű. A  harceszköz személyzete maximum öt katona, a közvetlen kiszolgáláshoz azonban, bizonyos feltételek megléte esetében három fő is elegendő.

A harceszköz képességeit leginkább maga a 155 milliméter űrméretű, 52 kaliber hosszúságú, csőszájfékkel ellátott löveg biztosítja. A galvanizált, krómozott cső 8 méter hosszú. Ez a kialakítás jelentősen növeli a kopásállóságot, ami nemcsak a hosszabb élettartamot, hanem a pontosságot is biztosítja.

A vállalattal a Magyar Honvédség még 2018 végén írta alá a szerződést, akkor 24 löveg beszerzéséről állapodtak meg. A szerződés szerint 2022-ben 20, míg 2023-ban négy ilyen harcjármű érkezik Magyarországra, amelyek mindegyike a tatai 101. tüzérosztályban fognak szolgálni és a 25. Klapka György Lövészdandár tűztámogatását látják el.

(Borítókép: A PzH2000 típusú önjáró löveg. Fotó: Thomas Imo/Photothek via Getty Images)