Nyomozás indult Márki-Zay Péterék ellen pénzmosás és sikkasztás miatt

image 6483441 (14)
2022.09.26. 18:44
Nyomozást indított a rendőrség a Mindenki Magyarországa Mozgalomhoz érkezett milliárdos külföldi támogatás ügyében. A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) sikkasztás és pénzmosás gyanújával rendelt el nyomozást ismeretlen tettes ellen.

Márki-Zay Péter maga is elismerte, hogy jelentős, 1,8 milliárd forintos támogatást kaptak az Action for Democracy nevű amerikai szervezettől. A volt miniszterelnök-jelölt ugyanakkor azt mondta: szerinte a pénzt legális módon használták fel, ugyanis az MMM nem közvetlenül a pártokat finanszírozta, hanem párthovatartozástól függetlenül folytattak „általános felvilágosító kampányt”.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter viszont a szeptember 8-i Kormányinfón azt mondta, hogy ha az ellenzék kampányát külföldről finanszírozták, az nagyon durva törvénysértés lehet, mert a pártok a kampányra külföldről nem kaphatnak pénzt.

A Magyar Nemzet értesülései szerint a feltételezett külföldi pénzek kapcsán Tényi István korábbi fideszes politikus magánemberként feljelentést tett a Fővárosi Főügyészségen. Ők a dokumentumot a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak (BRFK) küldték meg, tőlük pedig a Nemzeti Nyomozó Irodához (NNI) kerültek az iratok. Az ügyben feljelentéskiegészítést rendeltek el, majd az ORFK hétfőn arról tájékoztatta a lapot, hogy 

a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda sikkasztás és pénzmosás gyanúja miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen.

Nem „viselkedett” pártként

Korábban Márki-Zay Péter egy videóinterjúban arról beszélt, hogy szerinte miért nem követtek el törvénytelenséget. Amint mondta: a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) nem párt, és soha nem „viselkedett” pártként, ezért nem vonatkoznak rájuk a pártfinanszírozás szabályai.

Amit mi folytattunk, többek között az Action for Democracy támogatásával, az egy, a magyar kultúra megváltoztatásáért folytatott kampány

– tette hozzá az MMM elnöke.

„Ez egy korrupcióellenes, háborúellenes és fideszes migránsbetelepítés-ellenes kampány volt” – mondta Márki-Zay Péter, hozzáfűzve: ez a kampány időben egybeesett a választási kampánnyal, de jogilag nem függött össze azzal (bár azt elismerte, hogy biztosan nem csinálták volna meg, ha nincs választási kampány idén).

(Borítókép: Márki-Zay Péter. Fotó: Kaszás Tamás / Index)