Van pedagógus, akit egy hét alatt kétszer fenyegettek meg kirúgással

D VAJ20200316008
2022.09.29. 20:26
Néhány napon belül kétszer is munkáltatói rendkívüli felmentéssel, vagyis kirúgással fenyegettek meg egy pedagógust egy budapesti gimnáziumban, ennek ellenére újabb polgári engedetlenségre készül.

Dezsőfi Györgyöt, miután részt vett a szeptember 5-ei polgári engedetlenségi akcióban, a tankerület felmentette a munkavégzés alól. A Herman Ottó Gimnázium igazgatóhelyettese mellett sokan kiálltak, sőt tiltakozást is hirdettek az intézmény elé.

Dezsőfi György később arról beszélt, hogy az engedetlenségi akcióban magánemberként, szaktanárként vett részt, mert egyetért vele – még a következmények tudatában is.

„Nagyon komolyan megfélemlítették most a kollégákat. Nagyon kemény lépés az oktatás irányítása részéről, ám nincs arányban az elkövetett jogsértés mértékével” – mondta a munkavégzés alól felmentett igazgatóhelyettes, aki azt is hozzátette, hogy minden iskolában levelet kaptak a tanárok arról, ha csatlakoznak az akcióhoz, elveszíthetik az állásukat.

Arról is beszélt, hogy

minden tanár elégedetlen, csak nem minden tanár teheti meg, vagy meri megtenni, hogy vállalja a kockázatát, hogy egzisztenciálisan ellehetetlenítik.

Más pedagógust is kirúgással fenyegetnek

Nos, úgy tűnik, nem ő az egyetlen, akit kirúgással fenyegetnek.

A Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium egyik pedagógusa a tankerületi igazgatótól kapott levelet először szeptember 26-án, amelyben az szerepelt, hogy szeptember 23-án 9.15-től 11.50-ig, majd 13.05-től 14.55-ig nem vette fel a munkát, és jogosulatlanul maradt távol a munkától.

Az iskolába járó gyermek tankötelezettségének tesz eleget, tanulni jár az iskolába. Az órák elmaradása, az előre be nem jelentett munkabeszüntetés korlátozza a tanulók tankötelezettségének teljesítését

– áll a levélben, amely úgy folytatódik, ha ismételten megtagadja a munkafelvételt, az alapot ad a munkáltatói rendkívüli felmentésre, vagyis a kirúgására. A levelet a pedagógus a Facebook-oldalán tette közzé – vette észre a 444.hu –, amelyhez hozzáfűzte, amíg nincs sok tantárgyból szaktanár, addig nem az ő kihagyott 1-2 órája a probléma, egyúttal újabb polgári engedetlenségre készül.

A történet itt nem ért véget, ugyanis az újabb, keddi esetet követően szerdán ismét levelet kapott, amely a korábbival szinte teljesen megegyezett, annyi különbséggel, hogy a dátumokat megváltoztatták benne.

Gyűjtöm. (…) Átvételkor az ő példányukra ráírtam, hogy átvettem. De előre bejelentettem. És még mindig nem értek egyet

– írta a közösségi médiában közzétett második levélhez, hozzátéve, hogy október 5-én ismét polgári engedetlenségre készül.

Extra bérlevonással sújtanák a sztrájkoló tanárokat

A Külső-Pesti Tankerületi Központ tájékoztatta az intézményvezetőket, hogyan kell eljárniuk, ha az iskolában sztrájkra vagy polgári engedetlenségből fakadó munkabeszüntetésre kerül sor. A Népszava birtokába került levélben az is szerepel: sztrájk esetén a szülőket arról kell tájékoztatni, hogy a tanítás „zökkenőmentesen folyik”.

Ha pedig a polgári engedetlenség miatt maradnak el órák, azokat pótolni kell, az aznap hiányzó diákok igazolását pedig 1–5 napon belül be kell kérni, valamint leszögezték, hogy az intézményvezetők és a helyettesek sem vehetnek részt benne, a sztrájkoló pedagógusoknak arra az időre nem jár fizetés, és egyórás mulasztásért másfél órányi bért kell levonni tőlük.

(Borítókép: A Miskolci Herman Ottó Gimnázium elnéptelenedett udvara 2020. március 16-án. Fotó: Vajda János/MTI)