Újpest polgármestere kilép a Momentumból

DSZZS20190920009
2022.10.19. 16:45
Bár Déri Tibor politikai pályafutását a párt egyik legrégebbi tagjaként a Momentumban képzelte el, az elmúlt hetek történései arra sarkallták, hogy kilépjen a szervezetből. A polgármester függetlenként vezeti tovább Újpestet, a Fővárosi Közgyűlésben azonban a DK frakciójához csatlakozik.

Újpest polgármestere hosszú gondolkodás után meghozta döntését, és bejelentette kilépését a Momentumból. Amint arról az Index is beszámolt, a polgármester egy ideje már érzékelhette, hogy pártja belé vetett bizalma megrendült, ezért bejelentette, hogy 2024-ben nem indul újra a polgármesteri székért, a többi ellenzéki párt pedig – a Momentum kivételével – meg is nevezte utódját a DK-s alpolgármester Trippon Norbert személyében. A Momentum ezt követően felfüggesztette Déri párttagságát.

A polgármester közösségi oldalán azt írta, pártja reakciója az elmúlt hetek történéseit figyelembe véve nem esett jól, de

a Momentum Mozgalom egyik legrégebbi tagjaként úgy éreztem, a Momentumnak és nekem közösen adnunk kell esélyt a további munkára. Sajnos az elmúlt hetek során világossá vált számomra, hogy valami végérvényesen megváltozott ebben a helyi politikai közösségben, ezért úgy döntöttem, a mai nappal (2022. október 19-én) bejelentem kilépésemet a Momentum Mozgalomból. 

A politikusi munkát Újpesten innentől kezdve párton kívüli polgármesterként folytatja, és fővárosi képviselői mandátumáról sem mond le, a Fővárosi Közgyűlésben pedig a Demokratikus Koalíció frakciójához csatlakozik.

Nem lépek be a DK-ba, de a képviselőcsoportjuk munkáját minden erőmmel, minden újpesti és fővárosi érdekében segíteni fogom. Ebben természetesen legerősebb szövetségeseim dr. Trippon Norbert és Bedő Kata újpesti alpolgármesterek.

Amint azt korábbi cikkünkben is jeleztük, 2019-ben Déri Tibor váratlan győzelmet aratott, ám önkormányzati tapasztalat nélkül az első hónapokban szakmai támogatásra szorult. A fiatal polgármesternek munkájához akkor Trippon Norbert nyújtott segítséget.

Déri Tibor csatlakozásával a DK képviselőcsoportjában ülő polgármesterek által irányított kerületekben mintegy hatszázezer budapesti él. 2019-ben a DK fővárosi frakciója négy fővel indult, mára már heten ülnek benne – reagált a döntésre Szaniszló Sándor XVIII. kerületi polgármester, a DK budapesti frakcióvezetője.

(Borítókép: Déri Tibor, a Momentum környezetvédelmi politikusa, az ellenzéki pártok újpesti polgármesterjelöltje az ellenzéki parlamenti frakciók képviselői, független országgyűlési képviselők és a Momentum politikusa sajtótájékoztatóján a Köztársasági Elnöki Hivatal elõtt, a Szent György téren 2019. szeptember 20-án. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)