Nagy győzelmet aratott az ellenzék Jászberényben az időközi választáson

2023.01.15. 21:42
Vasárnap este több településen is időközi választást tartottak, melyek közül az országos sajtó figyelmét leginkább a jászberényi voksolás keltette fel. Több mint 85 százalékos feldolgozottság után kijelenthető, hogy az ellenzék által támogatott Budai Lóránt eddigi polgármester, a Közösen Jászberényért Egyesület jelöltje magabiztos győzelmet aratott a Fidesz–KDNP által támogatott, de függetlenként induló Dr. Besenyi Orsolya ellen.

Budai Lóránt 2019-ben mindössze 14 szavazatkülönbséggel nyerte meg a polgármester-választást Jászberényben. Az akkori kormánypárti fellebbezés után megismételték a voksolást, ami ismét Budai győzelmét hozta jóval nagyobb arányban.

Mostanra a képviselő-testületben patthelyzet alakult ki, a Közösen Jászberényért Egyesületnek és a Fidesz–KDNP-nek is hét-hét képviselője lett, a Mi Hazánknak egy.

Bár a patthelyzet következtében többször is felvetődött, hogy feloszlassa magát a testület, az időközi választáshoz vezető út technikailag akkor kezdődött, amikor Gedei József DK-s politikus előterjesztést nyújtott be a feloszlásról.

A mostani eredmények (több mint 85 százalékos feldolgozottság után) a következők:

  • Budai Lóránt (Közösen Jászberényért Egyesület): 7267 szavazat (67,8 százalék)
  • Dr. Besenyi Orsolya (Független/Fidesz–KDNP): 3135 (29,2 százalék)
  • Nagy Tímea (Független): 161 (1,5 százalék)
  • Dr. László Péter (Mi Hazánk): 148 (1,38 százalék)

A Jobbik Magyarországért Mozgalom és Hódmezővásárhely polgármestere, Márki-Zay Péter is gratulált Budainak a győzelemhez.

Új polgármestert választották Iregszemcsén és Kőröstetétlenen is

Hat független jelölt közül Tóth Szabolcsot választották Iregszemcse polgármesterévé a vasárnap tartott időközi önkormányzati választáson, amelyet több mint 50 százalékos részvétellel rendeztek a Tolna vármegyei településen – számolt be az MTI.

Az Országos Választási Iroda adatai szerint Tóth Szabolcs 434 szavazatot, a voksok 42,14 százalékát kapta, Süvegjártó Csabára 271-en, Kovács Ferencre 135-en, Nagy Rudolfra 118-an, Kemény Lászlóra 47-en, Városi Györgyre 25-en szavaztak.

A választáson a 2037 választásra jogosult közül 1043-an vettek részt, ami 51,2 százalékos részvételi arányt jelent. Tizenkét szavazat érvénytelen volt, egy szavazólapot bélyegző nélkül találtak egy urnában.

A 2660 lakosú községben képviselő-testületet is választottak, a hat mandátumért 18 jelölt indult. A választást azért rendezték, mert a korábbi képviselő-testület tavaly szeptember 28-án feloszlatta magát.

Kőröstetétlen Pásztor Roland független jelöltet választották polgármesterévé a vasárnap tartott időközi önkormányzati választáson.

Sziváki Ibolya, a helyi választási iroda helyettes vezetője az MTI-nek elmondta, hogy a választásra jogosult 648 lakosból 446-an adták le érvényesen a szavazatukat. Pásztor Rolandra 268-an szavaztak, ezzel a voksok 60,09 százalékát kapta. A választáson rendkívüli esemény nem történt - fűzte hozzá Sziváki Ibolya.

A Nemzeti Választási Iroda internetes oldala szerint Farkas Mónika független jelölt 40 szavazatot, 8,97 százalékot, Göncöl Ilona független jelölt 22 szavazatot, 4,93 százalékot és Persoly Aranka Brigitta független jelölt 116 szavazatot, 26,01 százalékot ért el.

A Pest vármegyei községben a korábbi polgármester, Pásztor Imre halála miatt kellett polgármester-választást kiírni.