Így búcsúztak a magyar közélet szereplői Mécs Imrétől

D MAR20140524002
Csütörtökön, 89 éves korában meghalt Mécs Imre egykori 1956-os halálraítélt, az SZDSZ alapító tagja. A rendszerváltás meghatározó alakjától a honi közélet több szereplője is elbúcsúzott.

„Fájdalommal tudatjuk, hogy Mécs Imre életének 90. évében, otthonában, szerető családja körében ma reggel elhunyt” – tette közzé Mécs Imre családja a politikus hivatalos Facebook-oldalán a szomorú hírt csütörtökön, melyről az Index is beszámolt.

Mécs Imre az 1956-os forradalomban részt vett a Nemzetőrség szervezésében, szerepet vállalt az ellenállásban, az egyetemek, a munkáscsoportok, felkelőcsapatok megszervezésében.

Demszky Gábor, Budapest korábbi főpolgármestere, az SZDSZ egykori alapítója Mécs Imre halálával kapcsolatban az Indexnek úgy fogalmazott: szívéhez közel álló személyiségtől búcsúzik a legnagyobb tisztelettel, hozzátéve, hogy a magyar politikai életben vitathatatlanul nagy nyomot hagyott, többek között ellenzékiként való kitartását hagyta az utókorra.

A demokratikus ellenzék két részből állt, a lukácsista szociológusokból és az egy generációval idősebb 56-osokból. Az élő történelmet jelentették, megmutatták, hogy mit jelent baloldali, antikommunista, liberális ellenzéknek lenni, amiért el kell menni egészen a falig, ahogy ezt a forradalom alatt is tették. A megtorlások ellenére is vállalták, hogy küzdeni kell a szabadságért. Mécs Imre nyitott, toleráns és bölcs ember volt, akitől sokat tanultam

– idézte fel régi harcostársa emlékét Demszky Gábor lapunknak.

Az egykori ötvenhatos elítélttől a magyar közélet több meghatározó alakja is búcsút vett. Novák Katalin köztársasági elnök Mécs Imre idézetével emlékezett a rendszváltás meghatározó alakjáról.

Karácsony Gergely főpolgármester közösségi oldalán úgy fogalmazott: Mécs Imre halálával egy elkötelezett demokratát, egy nagyszerű embert veszített szabadságszerető közösségünk és egész Magyarország.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke és parlamenti frakcióvezetője a Facebookon Mécs Imrével kapcsolatban azt írta: megtiszteltetés volt számára barátsága.

Horváth Csaba, Zugló szocialista polgármestere bejegyzésében úgy fogalmazott: Mécs Imre szellemiségét meg fogják őrizni, egyúttal folytatják azt a munkát, amit elkezdett.

Mert ahogy ő mondaná: »Szabadság nélkül nem lehet élni«

– írta a politikus.

(Borítókép: Mécs Imre 2014. május 24-én. Fotó: Marjai János / MTI)