Eltemették a XI. kerületben megkéselt Baumann Péter rendőrfőhadnagyot

D MTZ20230113005
2023.01.26. 17:03
Katonai tiszteletadás mellett helyezték örök nyugalomra a hősi halottá nyilvánított Baumann Péter posztumusz rendőr főhadnagyot, a Budapesti Rendőr-főkapitányság körzeti megbízottját.

Az egész országot megrázta a január 12-én éjjel történt rendőrgyilkosság. Budapesten, a XI. kerületben, egy Lecke utcai társasházban egy ott lakó férfi szomszédja lakását kalapáccsal törte be, hogy bemenjen. A helyszínre érkező rendőrök közül hárman megpróbálták megbilincselni a 35 éves férfit, ám hirtelen a rendőrökre támadt, és ütésekkel és rúgásokkal próbálta akadályozni a kényszerintézkedést.

A férfi egy 17 centiméter pengehosszúságú késsel mindhárom rendőrt megszúrta. A támadás következtében az egyik rendőr a bal combján, a másik a karján és a mellkasán sérült meg, míg a harmadik rendőrt szívtájékon érte az egyik szúrás, aki az elszenvedett sérülés miatt meghalt. 

A házban lakó egyik szemtanú az Indexnek elmondta a tettesről, hogy sűrűn járt le a közeli edzőterembe, gyakran nyúlt szerekhez is, szeretett kötözködni. Azt gyanítja, a férfi valamin összeveszhetett a szomszéddal a lépcsőházban. Továbbá lapunknak két egykori elítélt számolt be arról, milyen élet várhat a börtönben az újbudai rendőrgyilkosra.

Baumann Péter rendőr főtörzsőrmestert Pintér Sándor belügyminiszter hősi halottá nyilvánította, és soron kívül rendőr főhadnaggyá nevezte ki.

Így búcsúztak Baumann Pétertől

Családtagok, barátok, kollégák, ismerősök kísérték utolsó útjára 2023. január 26-án Baumann Péter posztumusz rendőr főhadnagyot a Mátészalkai köztemetőben.

A temetésen Pintér Sándor belügyminiszter, Bolcsik Zoltán rendészeti államtitkár, Balogh János rendőr altábornagy, országos rendőrfőkapitány és helyettesei, a megyei rendőrfőkapitányok és a társszervek vezetői részvétüket fejezték ki, és főhajtással tisztelegtek Baumann Péter posztumusz rendőr főhadnagy előtt.

A ravatalnál a BRFK munkatársai és a teljes rendőri állomány nevében Budapest rendőrfőkapitánya, Terdik Tamás vezérőrnagy búcsúzott. A főkapitány búcsúbeszédében kiemelte, hogy Baumann Péter személyében nemcsak egy nagyszerű embertől búcsúzunk, hanem egy olyan rendőrtől, akinek közismert volt a hivatás iránti elkötelezettsége.

A mi szemünkben az intézkedő rendőrök – Baumann Péter rendőr főtörzsőrmester, Dobos László rendőr törzszászlós, Kállai László rendőr főtörzszászlós – hősök. Hősies helytállásuk nélkül civil életek kerültek volna veszélybe

– fogalmazott a főkapitány.

A rendőrség honlapján közzétett beszámoló szerint Baumann Péter személyiségét, hitvallását talán legjobban egyik kollégájának a következő gondolata fejezi ki:

Ha jelenleg meg tudnánk tőle kérdezni, hogy ami történt, az jól történt-e, akkor a válasza az lenne, hogy bármikor újra bevállalná, ha ezzel másokat megvéd.

Baumann Péter posztumusz rendőr főhadnagy temetésével egy időben a rendőrök az egész országban egy percre bekapcsolták a kék lámpát és a szirénát, hogy emlékezzenek és tisztelegjenek elhunyt rendőrünk emléke előtt.

(Borítókép: Mécsesek égnek Baumann Péter főtörzsőrmester emlékére a Rendőrségi Igazgatási Központban tartott sajtótájékoztató helyszínén 2023. január 13-án. Fotó: Máthé Zoltán / MTI)