Pénzbüntetést kaptak a ligetvédők a kordonbontásért

2023.02.04. 10:37
A Fővárosi Törvényszék változtatott a ligetvédők perében első fokon hozott döntésen, közérdekű munka helyett pénzbüntetést kell fizetniük a vádlottaknak, két embert próbára bocsátottak.

2017 júliusában a Liget Budapest Projekt ellen tiltakozók egy része összecsapott a rendőrökkel és biztonsági őrökkel az 1956-os emlékműnél. Az aktivisták a faátültetési akció ellen tiltakoztak, amikor elszabadultak az indulatok, miután azt látták, hogy a kanalazógépek mellett előkerültek a láncfűrészek is – írja a Magyar Hang.

A beruházó kordonfallal próbálta távol tartani az aktivistákat, akik bontani kezdték a kordonokat. A túloldalon rendőrök és biztonsági őrök voltak, de nem tudták megakadályozni több elem eltávolítását, hat panel megsérült, az igazságügyi szakértő 66 ezer forintra értékelte a kárt. A Fővárosi Ügyészség nyolc személyt garázdasággal, köztük egyet rongálással is vádolt. A Pesti Kerületi Központi Bíróság első fokon minden érintettet 120-150 óra közérdekű munkavégzésre ítélt.

A lap beszámolója szerint a közérdekű munkavégzést végül 120-140 ezer forint pénzbüntetésre váltották, két idős vádlottnál ettől el is tekintettek, két, illetve másfél év próbára bocsátották őket. A másodrendű vádlottnál a bíró elfogadta az ügyész indítványát, így a perköltségeket is ki kell majd fizetnie. A Magyar Hang szerint a bíró a vádlottak egészségügyi állapotával, életkörülményeivel magyarázta a döntést, de többen jobban örültek volna a ledolgozható büntetésnek, mint a csekkeknek.