A világ legjobb harci helikoptereit ajánlották fel a Magyar Honvédségnek

2023.02.21. 05:54
Az AW249 támadóhelikopter megfelel a legújabb generációs harci helikopterekkel szemben támasztott összes követelménynek. Az olasz honvédelmi tárca illetékesei múlt héten, Firenzében mutatták be a magyar delegációnak több más katonai felszerelés, védelmiipari eszköz mellett. Arról egyelőre nincs információ, hogy a Magyar Honvédség vásárol-e ilyen helikoptereket.

Múlt héten kétoldalú olasz–magyar katonai egyeztetések voltak Firenzében. A találkozó helyszíne a Segredifesa parancsnoksága volt, amely az olasz honvédelem legmagasabb szintű műszaki-igazgatási szerve.

A Világgazdaság értesülései szerint az olasz delegációkat Luciano Portolano altábornagy, honvédelmi főtitkár vezette, míg magyar részről Tömböl László megbízott országos fegyverkezési igazgató jelent meg a találkozón. A magyar küldött nyugállományú vezérezredes, korábban a Miniszterelnöki Kormányiroda Védelmi Fejlesztési Titkárságának főtanácsadója volt.

Luciano Portolano a múlt heti tárgyaláson elmondta: reméli, hogy tovább erősíthető az olasz–magyar baráti viszony a mostani kapcsolatfelvétellel is. Hozzátette: az olasz védelmi ipar készen áll arra, hogy minden szükséges támogatást megadjon a Magyar Honvédség megújításához. Éppen ezért feltárják a lehetséges fejlesztéseket, illetve felgyorsítják a kormányzati megállapodásokat. Tömböl László pedig azt mondta, hogy Magyarország különösen érdekelt az Olaszországgal való együttműködés elmélyítésében a védelmi ipar terén.

Az olaszok bemutatták azokat a hadiipari termékeket, eszközöket és technológiákat, amelyeket jól tudna hasznosítani a Magyar Honvédség. Ezek közül hármat emeltek ki:

  • az első támadóhelikopterek szegmense, élen az új AW249 NEES típussal;
  • a pilóta nélküli légirendszerek (UAS), valamint
  • a pilóta nélküli légirendszerek elhárítása (C–UAS).

Az olasz C–UAS rendszereket a VG szerint Katarban is tesztelték, ott rögzített drónelhárító rendszereket telepítettek, illetve hordozható zavarórendszereket is alkalmaztak. Az olasz UAS-képesség erejét jól szemlélteti, hogy az olasz légierő Európában az elsők között használt felderítődrónokat.

Az olasz védelmi ipar zászlóshajójának tartják a Leonardót, amely ott van a világ tíz legjobb védelmiipari társasága között. A Leonardo részben az olasz kormány tulajdona, mintegy 30 százalékos részével a legnagyobb részvényes.

Ez a vállalat fejleszti és gyártja a világhíres AW249-es támadóhelikoptereket is. Ezekből rendelhet Magyarország, olasz közvetítéssel. Az új típus 2022 augusztusában hajtotta végre az első repülését. A gyártó tájékoztatása szerint 

az AW249 megfelel minden, a legújabb generációs harci helikopterekkel szemben támasztott követelményeknek.

Az AW249 képes arra, hogy a következő 30 évben bevessék a technikai követelmények gyors változása ellenére is. Ezeket ugyanis a modell képes adaptálni, mivel nyílt rendszereket használ. Az egyetlen olyan új harci helikopterként tartják számon, ami egyszerre egyesíti a fejlett technológiákat, a kiemelkedő teljesítményt, a magas túlélőképességet és az alacsony üzemeltetési költségeket.

A helikoptert két motor hajtja, ezek egyenként 2500 lóerősek.

A maximális felszállótömege a 7500–8000 kilogrammos tartományba esik, utazósebessége 260 kilométer per óra. Az AW249 megszakítás nélkül körülbelül három órán át képes a levegőben maradni. A jelenlegi információk szerint levegő–föld, levegő–levegő és Spike páncéltörő irányított rakétákkal is felszerelik, az orrában pedig egy 20 milliméteres ágyút helyeznek el.

Reagált a magyar honvédelmi tárca

A Világgazdaság megkereste a Honvédelmi Minisztériumot a firenzei találkozóval és a lehetséges megrendelésekkel, vásárlásokkal kapcsolatban. A tárca válaszában nem tért ki arra, mekkora realitása van a beruházásnak.

„A megbeszéléseken a két ország képviselői áttekintették az olasz–magyar hadiipari együttműködés új lehetőségeit. A tárgyalásokon elsődlegesen személyes kapcsolatfelvétel történt. A felek kölcsönösen tájékoztatták egymást az országaikban zajló haderőfejlesztési programokról és védelemipari fejlesztésekről. Reményeink szerint a párbeszéd szakértői szinten is tovább folytatható a két ország közötti együttműködés erősítése érdekében” – közölte a Honvédelmi Minisztérium.