Orbán Viktor megnevezte az ellenfeleit

D KOS20230218001
2023.02.22. 22:17
Orbán Viktor szerda este beszédet mondott Balatonfüreden, ahol a Fidesz kihelyezett frakcióülést tart. A miniszterelnök arról beszélt, hogy az Európai Uniót szerinte teljes mértékben Joe Biden amerikai elnök irányítja. Kitért arra is, hogy a háborúban ők senkinek sem szurkolnak, és tételesen felsorolta, hogy kik most a Fidesz–KDNP ellenfelei.

Korábban beszámoltunk arról, hogy Orbán Viktor ismét beszédet tart szerda este. A beszéd előtt a sajtó úgy értesült, a kormányfő átfogó politikai-stratégiai helyzetértékelést ad, amelynek középpontjában az orosz–ukrán háború, a brüsszeli szankciók, a háború által okozott gazdasági válsághelyzet, az infláció, valamint az uniós források kérdése lesz.

A Magyar Nemzet most részletesen beszámolt arról, hogy miről szólt a kormányfő beszéde. Mint az várható volt, Orbán Viktor beszédének a leghangsúlyosabb része a háborúról szólt.

A miniszterelnök azt mondta, hogy a két hete tartott soproni stratégiai kormányülésen megvitatták azt, hogy kell-e változtatni a magyar háborús állásponton, és arra a következtetésre jutottak, hogy nem. 

A magyar nemzeti érdek ma is azt kívánja, hogy az ország maradjon ki ebből a háborúból. A magyar emberek így döntöttek áprilisban, nem szállítunk fegyvert, nem csatlakozunk semmilyen háborús koalícióhoz – mondta a Magyar Nemzet szerint a miniszterelnök.

Senkinek sem szurkolnak 

Orbán Viktor felszólalásában azt is hangsúlyozta, hogy ők ebben a háborúban senkinek sem szurkolnak, és hogy ennek a harcnak győztese nem lehet. Véleménye szerint Oroszország azért nem győzhet, mert Ukrajna mögött felsorakozott az egész nyugati világ, viszont Oroszországot azért nem lehet sarokba szorítani, mert egy atomhatalom.

A miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy szerinte

Az egyetlen erkölcsileg helyes pozíció a háborúban a Fidesz–KDNP állásfoglalása,

amely a mielőbbi tűzszünetet és békét szorgalmazza.

Európában Joe Biden diktál

Orbán Viktor ezután beszélt arról, hogy szerinte Európa az elmúlt egy évben meggyengült,

Joe Biden amerikai elnök kormányzata korlátlanul érvényesíti az érdekeit Brüsszelben az európai érdekek rovására.

A háborúra adott válaszok, a „szankciócunami” elkezdte gyengíteni az európai gazdaságot, miközben az olcsó energiában gazdag Amerikát mindez meg sem érinti. Ezenkívül Európa katonai ereje is gyengült, mert a háború az európai hadseregek készleteit is csökkentette, és nem minden készletet sikerült pótolni.

A miniszterelnök szerint a mostani helyzetben Magyarországnak a saját érdekeit kell képviselnie, mert akkor kerülhet ki sértetlenül és megerősödve a háborús időszakból. Mint mondta, ehhez három dolgot kell megtenni:

  • meg kell védeni Magyarország függetlenségét, a békepárti álláspontot a Biden-adminisztrációval és Brüsszellel szemben,
  • meg kell őrizni a magyar gazdaság erejét, le kell gyűrni az inflációt és meg kell védeni a munkahelyeket, a családokat, az időseket, a dolgozókat.
  • meg kell erősíteni a magyar haderőt, mert a békéhez erő kell. 

Orbán Viktor a szankciókról is beszélt (akárcsak a szombati évértékelőjén), és ismét betegségnek nevezte a szankciós inflációt.

Azt is hozzátette, hogy szerinte ezen a szankciós infláción Oroszország és a nyugati multik kerestek nagyon sokat, hiszen 2022-ben az előrejelzések szerint a világ olaj- és gáziparának profitja 500 milliárdról 834 milliárd dollárra nőtt. Magyarországon azonban nem nézik tétlenül az extraprofit keletkezését, hanem elveszik és visszaadják azt az embereknek – mondta.

Három ellenfelük van

Orbán Viktor a beszéd végén megnevezte a Fidesz–KDNP ellenfeleit, amelyek szerinte az alábbiak:

  • a háborúpárti nemzetközi érdekcsoportok, a háborúpárti brüsszeli bürokraták,
  • a Gyurcsány Ferenc vezette „dollárbaloldal”
  • és a nemzetközi spekulánsok, akik a háborús időkben haszonra akarnak szert tenni. 

Utóbbiakról azt mondta, hogy ők pénzelik a dollárbaloldalt, emblematikus alakjuk Soros György, aki már évekkel ezelőtt megírta, hogy a közép-európai országokat kell felhasználni egy proxyháborúra Oroszország ellen, mert a közép-európaiak jobban tűrik a háborúval együtt járó emberáldozatokat, mint a Nyugat – mondta Orbán Viktor.

Három dolgot vár harcostársaitól

Beszédét azzal zárta, hogy a Fidesz–KDNP-szövetséget az elmúlt években nem tudták megtörni, mert helyén volt a szívük. Szavai szerint 2023-ban is azt várja el képviselőtársaitól, amit eddig is: szorgalmat, csapatszellemet és bátorságot.

(Borítókép: Orbán Viktor szombati évértékelőjén. Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd)