Öt országba is új nagykövetet küld Szijjártó Péter

D  TT20230222030
2023.03.06. 19:17
Hamarosan váltás lesz a nagyköveti posztokon. A kormány öt országba is új nagykövetet küld: Argentínába, Bulgáriába, Chilébe, az Egyesült Arab Emírségekbe és Portugáliába.

Öt új nagykövet kinevezését támogatta február 27-i, zárt ülésén az Országgyűlés külügyi bizottsága, valamint március 6-án az Európai Ügyek Bizottsága is. Ez alapján Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter javaslatára hamarosan váltás lesz a nagyköveti posztokon – írja a hvg.hu.

A lap információi szerint a változás az alábbi öt országot és nagykövetet érinti:

  • Argentína, Buenos Aires – Kveck Péter
  • Bulgária, Szófia – Boros Miklós
  • Chile, Santiago – Bucsi-Szabó Edit
  • Egyesült Arab Emírségek, Abu-Dzabi – Endreffy Lóránd
  • Portugália, Lisszabon – Fábián Emília

A beszámoló szerint egyikük sem újonc a diplomácia világában. Az Argentínába készülő Kveck Péter korábban például Magyarország egyiptomi nagykövete volt, valamint a külügyi tárcánál a Közel-Kelet és Észak-Afrika Főosztályának főigazgatója. Boros Miklós pedig már volt EBESZ-nagykövet Bécsben, de vezette a pozsonyi és a prágai magyar külképviseletet is.

Kveck Péter egyébként Argentínában Bucsi-Szabó Editet váltja, akit a szomszédos Chilébe helyeznek át. Ő korábban Spanyolországban és Ecuadorban is vezetett nagykövetséget, de onnan is ismerős lehet a neve, hogy Bucsi-Szabó Editet küldték 2019-ben Limába, hogy a két Budapestről kiutazó rendőrtiszttel segítsenek összecsomagolni a perui nagykövet Kaleta Gábornak, akit a pedofilbotránya miatt rendeltek haza.

Az Egyesült Arab Emírségekbe induló Endreffy Lóránd korábban Kolumbiában volt nagykövet, míg a lisszaboni állomáshelyet elfoglaló Fábián Emília a tokiói, illetve a Kuala Lumpur-i magyar nagykövetségen dolgozott vezetői beosztásban.

(Borítókép: Szijjártó Péter. Fotó:  Kovács Attila / MTI)