új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Ferenc pápa holnapi programja:

    • 08.45: Magánlátogatás a Boldog Batthyány-Strattmann László Otthonban (nem nyilvános esemény).
    • 10.15: Árpád-házi Szent Erzsébet-templom – találkozás szegényekkel és menekültekkel.
    • 11.30: Istenszülő oltalma-templom – látogatás a görögkatolikus közösségnél.
    • 16.30: Papp László Budapest Sportaréna – találkozás a fiatalokkal (a részvételt az egyházmegyék koordinálják a szabad helyek függvényében).
    • 18.00: Apostoli nunciatúra – magántalálkozó a Jézus Társasága tagjaival (nem nyilvános esemény).

    Köszönjük olvasóink mai figyelmét, holnap is követjük a pápalátogatás eseményeit.

  • A Fiat 500-as kisautó is része Ferenc pápa kommunikációjának

    – nyilatkozta Nevelős Gábor. A Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium rektora szerint a katolikus egyházfő egész életformájával és cselekedeteivel is üzen a híveknek és a nem keresztényeknek egyaránt. „A közelséget szeretné kifejezni azzal, hogy nem egy pompás luxusautóval robog, hogy találkozzon a magyar államfővel és kormányfővel, hanem egy egyszerű személyautóval” – mondta el a rektor. Mint hozzátette: számára nagyon inspiráló Ferenc pápa gyakorlatiassága és latinos közvetlensége. A Vatikánban a Szent Márta Házban él és a menzán étkezik az alkalmazottakkal. 

    Nevelős Gábor szerint a Szent István-bazilikában a pápalátogatás jó hangulatúra sikeredett. Az üzenet is sokakat megszólított.

    Például hogy a papoknak mindig közvetlenséget kell mutatniuk. A pápa központi üzenete a párbeszéd volt, ostorozta a szekértáboros gondolkodást.

  • A pápa általában este nyolc órakor szokta elfogyasztani vacsoráját, ami kifejezetten szerény, csupán zöldségekből és pirítósból áll, hogy kímélje gyomrát. A vatikáni szakácsok zsírszegény ételeket készítenek neki gyomorműtétje óta. Sovány húsok, zöldségek és gyümölcsök szerepelnek mindennapi étrendjében. Értesüléseink szerint sok alapanyag és a különleges vatikáni víz is a pápai gépen vele együtt érkezett Magyarországra.

    Az egyházfő különben rajong a gasztronómiáért, az olasz tésztaételek tartoznak kedvencei közé, elsősorban a gnocchi, a polenta, a pizza, orvosai azonban ritkán engedélyezik ezek fogyasztását. Diétás menüjében előnyben részesíti a tintahalat és a rizottót. A tengeri ételeket csak frissen hajlandó megenni. A csípős ételeket nem szereti. 

    Budapesten az apostoli nunciatúrán fog étkezni, ahol az évek óta ott dolgozó apácák főznek neki, akik a világ minden részéről érkeztek. Ezután reggel nyolcig szigorú napirendje szerint böjtölni fog, majd első étkezése is szerény lesz, ami szokás szerint kávéból és sovány tejből, lekvárból és némi kekszből fog állni. A reggelire rendszerint 15 percet, ebédre 50 percet, vacsorára 30 percet szán az egyházfő.  Roberto Alborghetti olasz újságíró könyvében részletesen kifejti, mi kerül Ferenc pápa asztalára nap mint nap. 

  • Ferenc pápa szálláshelye vasárnapig tartó látogatása során a Vatikán budapesti nagykövetsége. A környéket a hatóságok szigorúan ellenőrzik. 

    Az egyházfő az apostoli nunciatúrán fog étkezni, ahol az évek óta ott dolgozó apácák főznek neki, akik a világ minden részéről érkeztek. A pápa általában este nyolc órakor szokta elfogyasztani vacsoráját, ami kifejezetten szerény, csupán zöldségekből és pirítósból áll, hogy kímélje gyomrát.

    Ezután reggel nyolcig szigorú napirendje szerint böjtölni fog, majd első étkezése is szerény lesz, ami szokás szerint kávéból és sovány tejből, lekvárból és némi kekszből fog állni.

  • Ferenc pápa a bazilikából távozva a téren helyet foglaló emberekre is szakított időt, szoros biztonsági kísérettel, de többeket megérintve üdvözölte a híveket.

  • Orbán Viktor miniszterelnök családjával is találkozott pénteken Ferenc pápa a Sándor-palotában. Erről a kormányfő a közösségi oldalán számolt be.

    Orbán Viktor egy fotót is megosztott a szentatyával való találkozásról. A fénykép tanúbizonysága szerint a miniszterelnök felesége, gyermekei, veje és unokái is találkozhattak Ferenc pápával.

  • Ferenc pápa péntek délután látogatott el a Szent István-bazilikába, hogy beszédet mondjon a püspököknek, papoknak, diakónusoknak, szerzeteseknek és papnövendékeknek.  

  • Ferenc pápa a Szent István-bazilikában az elvilágiasodás veszélyeire figyelmeztetett, és hangsúlyozta, hogy Krisztus a jövő. Erről szóló cikkünket itt olvashatja.

  • Navracsics Tibor területfejlesztésért, valamint az uniós forrásokért felelős miniszter is köszöntötte délelőtt a Sándor-palota előtti téren Ferenc pápát, amiről egy videót is közzétett.

  • Ferenc pápát Erdő Péter köszöntötte a bazilika bejáratánál, majd népviseletbe öltözött gyerekektől kapott egy virágcsokrot és egy rajzot. A pápa viszonozta az ajándékot, meg is áldotta a gyerekeket.

  • Ezekben a pillanatokban érkezik a katolikus egyházfő a bazilikához, zúgnak a harangok. A pápa kerekesszékben ülve integet az érdeklődőknek.

  • A Szent István-bazilika hivatalos Facebook-oldalának bejegyzése alapján készen állnak Ferenc pápa fogadására. Az egyházfő 17 órakor érkezik a bazilikához, ahol püspökökkel, papokkal, diakónusokkal, szerzetesekkel, papnövendékekkel és lelkipásztori munkatársakkal találkozik.

  • Ferenc pápa, miután a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren beszállt az őt szállító Fiatba, a Twitteren terjedő alábbi videó szerint megáldotta a sofőrtől ajándékba kapott plüsspápát.

  • A Magyar Posta Ferenc pápa magyarországi látogatásának tiszteletére tematikus, személyes bélyeget bocsát forgalomba. Ferenc  2013 márciusától a katolikus egyház 266. pápája. Ő az első jezsuita egyházfő, az első pápa az amerikai kontinensről és egyben a déli félgömbről, valamint az első nem európai pápa III. Gergely óta. 

  • Őszentsége Ferenc pápa megérkezett Magyarországra. A nemzeti könyvtár büszke arra, hogy az általa újonnan kiadott Budai krónika díszmásolata is helyet kaphatott a hivatalos pápai ajándékok sorában – olvasható a könyvtár Facebook-oldalán.

    Az ajándékról kifejtették: „A Budai krónika az első Magyarországon nyomtatott könyv, 2023. pünkösd vigíliáján lesz 550 éves. Hazánkban alig két évtizeddel Gutenberg első kiadványának megjelenése után létrejött a nyomdászat. Hess András munkája egyedülálló az európai tipográfia történetében, hiszen nem ismerünk több példát arra, hogy egy nemzet első nyomtatványában a saját történelmét örökíti meg. A krónika feltételezhetően kétszáz eredeti példányából mindössze tíz maradt fenn, amelyet Szentpétervártól Princetonig a világ híres könyvtáraiban őriznek. A magyar nemzeti könyvtár példánya teljes, eddig kétszer készült hasonmás kiadás róla: 1900-ban és 1973-ban. Az évfordulóra a könyvtár újra megjelentette a művet Schöck Gyula jeles magyar könyvművész gondozásában.”

    A Ferenc pápa számára készült különleges példány kézi kötéssel, aranyozott rézveretekkel és cabochon (gömbölyített előlapú) krizopráz kövekkel díszített, aranyozott fehér bőrkötéses díszmásolat, amelyhez latin, magyar és angol nyelvű kísérőkötet társul.

  • A Vatican News Twitter-oldalán közzétett fotók alapján Ferenc pápa többek között Orbán Viktor miniszterelnök, valamint Novák Katalin köztársasági elnök társaságában nézett körbe a Karmelita kolostor teraszáról.

  • A repülőúton Ferenc pápa az őt kísérő 73 újságírót szerette volna köszönteni, a mikrofon viszont nem működött. A katolikus egyházfő nem esett kétségbe, elindult a fedélzeten, majd mindenkihez intézett néhány jó szót.

  • Ferencet 2013. március 13-án választották pápává. Első útja – bár Olaszországhoz tartozik – a Földközi-tengeren a Málta és Tunézia között fekvő Lampedusa szigetére vezetett, ahova már akkor is több ezer migráns próbált a szegénység és a háborús konfliktusok elől különböző lélekvesztőkön a szebb élet reményében eljutni.

    Elmúlt tíz évében – amellett, hogy a Vatikánban is fogad állam- és kormányfőket – összesen negyven hivatalos látogatáson vett részt összesen hatvan országban; mostani budapesti útja lesz a 41. 

  • A Jobbik – Konzervatívok nagy megtiszteltetésnek tekinti, hogy Ferenc pápa ismét eljött Magyarországra – közölte az ellenzéki párt pénteken. A közleményben idézték a párt elnökét, Gyöngyösi Mártont, aki úgy fogalmazott: a szentatya mindig oda megy, ahol a legnagyobb szükség van rá.

    A magyar nemzetnek – hívőknek és nem hívőknek is – biztos alapot ad embersége és tanításai.

    Azt írták, a Jobbik – Konzervatívok közéleti tevékenységeiben iránymutatónak tekinti Ferenc pápa társadalmi tanítását. Ennek szellemében nem téveszti szem elől, hogy politikai tevékenységének célja mindenkor a közjó szolgálata; törekszik a köz javára gyakorolni az igazságosságot, tagjai mindent elkövetnek, hogy a szolidaritás ismét alapvető politikai értékké váljon Magyarországon.

    Kitértek arra, hogy amint lehetőségük nyílik erre, helyreállítják a jogállamot Magyarországon; felszámolják a politikai korrupciót, amely egyszerre árulta el az erkölcs alapelveit és a társadalmi igazságosság normáit, aláásta a közintézmények iránti bizalmat, és ismét a közjó szolgálatába állítják a hírközlést, amelynek az igazság, a szabadság, az igazságosság és a szolidaritás alapján kell működnie.

    A Jobbik – Konzervatívok tagjai a nemzetközi életben mindent az emberiség családjának egységéért, az igazságosságon alapuló békéért, a teremtett világ védelmében tesznek, hogy az Isten teremtette földi javakat az emberiség az igazságosság és a szeretet követelményei szerint hasznosítsa”.

  • Négyszemközti megbeszélés a szentatyával – ezzel a leírással tette közzé Novák Katalin köztársasági elnök az alábbi fotót.

  • Orbán Viktor miniszterelnök a Sándor-palotában négyszemközti megbeszélést folytatott a háromnapos apostoli látogatásra Magyarországra érkezett Ferenc pápával – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke.

    Orbán Viktor a tárgyaláson felidézte: ahogy Alaptörvényünk is mondja, Magyarországon a kereszténységnek nemzetmegtartó ereje van.

    Kereszténység nélkül ma Magyarország nem létezne

    – hívta fel a figyelmet a kormányfő, hozzátéve: Magyarországnak akkor van jövője, ha a keresztény úton marad, a keresztény út pedig ma a béke útja.

  • Ferenc pápa a résztvevők üdvözlése után azzal kezdte beszédét – amelyet teljes egészében itt olvashat –, hogy köszöni Novák Katalin kedves szavait, amelyek mély értelmű szavak.

    A katolikus egyházfő szerint a keresztény értékekről nem lehet mereven és bezárkózva tanúságot tenni, mert Krisztus igazsága a szelídséget és nagylelkűséget jelenti. Innen fakad az a magyar népi jóság, amely a köznyelvben is megnyilvánul, majd a pápa magyar nyelven megszólalva mondta:

    Jónak lenni jó. Jobb adni, mint kapni.

  • Ferenc pápa ünnepélyes fogadása után a Karmelita kolostor dísztermében Novák Katalin köztársasági elnök beszédében köszöntötte a katolikus egyházfőt. Az államfő „fájdalommal és reménnyel fordult a pápához” az Ukrajnában dúló orosz agresszió miatt.

    „Szentséges Atya, Isten hozta önt, a béke emberét Magyarországra. Mi, magyarok így köszöntjük a kedves vendéget – kezdte köszöntőbeszédét Novák Katalin. – Ennek a köszöntésnek van egy mélyebb, magasabb értelme. Hisszük, hogy a szentatya érkezése nem véletlen. Több, mint a Magyar Katolikus Egyház és a magyar állam meghívása. Őszentsége érkezése Kairosz. Isten megfelelő időben összehozza és erővel vértezi fel azokat, akik bíznak a szeretet, az összefogás és a béke erejében. Mi, magyarok abba a magasságba akarunk felemelkedni, ahol Krisztus híveinek és minden békét kereső ember összetartozását megtaláljuk.”

    Novák Katalin teljes beszédét ide kattintva olvashatja el.

  • A TV2000 olasz csatorna közvetítette, ahogy a magyar miniszterelnökkel találkozott Ferenc pápa. Orbán Viktor és Ferenc pápa az elmúlt tíz évben többször találkozott már Budapesten és a Vatikánban egyaránt.

      

  • A Twitteren közzétették azt az emlékérmét, amit Ferenc pápa budapesti látogatásán ad át a magyar köztársasági elnöknek. A dombornyomott ezüstérmén Magyarország védőszentjének, Szűz Máriának ajánlja fel Szent István a magyar koronát. 

    Novák Katalin Facebook-oldalán arról számolt be, hogy Ferenc pápának többek között a szülőföldjén, Argentínában is ismert magyar szentről, Szent Erzsébetről elnevezett rózsát ajándékoz. 

  • „Apostoli útja kezdetén 20 perces négyszemközti megbeszélés a Szentatyával” – írja a miniszterelnök-helyettes Facebook-oldalán. Erre közvetlenül a pápai gép landolása után került sor, még mielőtt továbbindultak volna a budai Várba. Valószínűleg csak egy gyors egyeztetésről lehetett szó a következő programokat illetően. 

  • Ferenc pápa nem sokkal az ünnepélyes protokolláris fogadás után a Sándor-palotából Novák Katalin Facebook-oldalán, kedélyesen, egy rövid videóban üzent a fiataloknak:

  • A Ferenc pápa látogatására készített emlékkönyvben a következőket írta az egyházfő: 

    „Zarándokként és barátként jövök Magyarországra, a történelemben és kultúrában gazdag országba. Budapestről, a hidak és szentek városáról egész Európára gondolok, és imádkozom, hogy egyesülve és szolidaritásban legyen napjainkban is a béke háza és a fogadtatás próféciája”.

    „zarándokként és barátként jövök Magyarországra, a történelemben és kultúrában gazdag országba; Budapestről, a hidak és szentek városáról egész Európára gondolok, és imádkozom, hogy egyesülve és szolidaritásban legyen napjainkban is a béke háza és a fogadtatás próféciája”.
  • A budai Várban, a Szent György téren ünnepélyes tiszteletadás mellett fogadták Ferenc pápát, akit Novák Katalin köztársasági elnök most fejkendő nélkül köszöntött. 

    Görög Ibolya protokollszakértő az Indexnek elmondta, hogy csak egyházi szertartásokon elvárt a nők részéről a fejkendő vagy kalap viselése, és mivel a fogadáson a pápa Vatikán államfőjeként volt jelen, az ilyen esetekben nem előírás a nőknek a fejfedő. A legalább térdig érő, vállat is takaró sötét ruha pedig az egyházi szertartásoknál előírt viselet.

    A következő két napon azonban már egyházi vezetőként vesz részt a budapesti eseményeken Ferenc pápa, ezért a protokoll ehhez igazodik. 

    Mint fogalmazott, a Kossuth téri szentmisén a jelenlévőknek be kell tartani a templomi szertartásokra vonatkozó szabályokat, a férfiaknak mellőzni kell a kalapot, a nőknek viszont ajánlott valamiféle fejfedőt hordani. 

  • Négy évvel ezelőtt a Fókusz volt az első magyar tévéstáb, amelyik elkísérhette Ferenc pápát, akit akkor egy, a magyar fociválogatott által dedikált mezzel és egy rajzzal leptek meg, amit Nógrád vármegyei, nehéz körülmények között élő gyerekek készítettek. Az RTL riportere, Hubai Antal most is a vatikáni delegáció tagja volt, együtt érkezett az egyházfővel pénteken Budapestre a pápai repülőgéppel, és a fedélzeten most sem marad el az ajándékozás. 

    Ahogy korábban megírtuk, Ferenc pápának a Szent Korona miniatűr változatával készült a csatorna, amit Kolodko Mihály szobrászművész készített bronzból.