Ezúttal is a Karmelitánál kötöttek ki a diákok

PAP 9489
A fővárosban immár harmadik napja megállás nélkül tiltakoznak a diákok és a tanárok a státusztörvény, valamint a tüntetéseken tanúsított erőszak ellen. Csütörtökön a kiállás országos akcióvá szélesedett, Budapest mellett számos vidéki városban is demonstrációt szerveztek.

21:40: A BRFK szóvivője egy videóban arról is beszámolt, hogy a belváros egy rövid útszakaszára kiterjedt jogellenes vonulás befejeződött. Mint fogalmazott, kényszerítő eszköz alkalmazására, ruházatátvizsgálásra, előállításra, az igazoltatásokon kívül más intézkedésre nem került sor.



21:32:
Helyszínen lévő kollégánk ismét jelentkezett, aki elmondta, hogy a tömeg megérkezett a Karmelitához, ahol a körülbelül 50 diákot tizenkét rendőr fogadta. Hozzájuk később újabb egyenruhások csatlakoztak.„Konzultálni jöttünk, szabad ország, szabad oktatás” – hangzott el.

A tüntetésről szóló közvetítésünk ezzel a poszttal véget ért. Köszönjük a figyelmüket, tartsanak velünk máskor is.


21:23:
Egy másik videóban Csécsi Soma közölte: befejeződött a Széchenyi rakpart Markó utcai lehajtójánál feltartóztatott csoportosulás tagjainak igazoltatása. Mint fogalmazott, a rendőrség valamennyi résztvevőt figyelmeztette arra, hogy tartsa be a közúti közlekedés szabályait, és ne foglalják el az úttestet.



21:20:
A BRFK újabb videóval jelentkezett a Facebookon, amelyben Csécsi Soma szóvivő arról számolt be, hogy a rendőrség azonosította a jogellenes gyűlés szervezőjét, egy 23 éves budapesti férfit. Ellene gyülekezési joggal való visszaélés miatt tesz feljelentést a hatóság.



21:05:
A nagyjából száz fős tömeg a Batthyány térnél jár.

20:54:
Kollégáink jelentése szerint a tömeg a Karmelita felé tart.

20:42: 
A tömeg átvonult a Jászai Mari térre, néhány diák még mindig azt mondja, továbbra is a Karmelita a cél.

20:33: Véget ért az igazoltatás a rakparton, a rendőrök engedélyt adtak arra, hogy a diákok a rakparton tanuljanak tovább.

20:20: Kollégánk arról számolt be a helyszínről, hogy a diákok igazoltatás közepette leültek a földre, ahol tanulni kezdtek.


19:57:
A Margit hídhoz közeledve rendőrök állták el a diákok útját, akik nem engedik, hogy továbbmenjenek. A rendőrök körbe is vették a tömeget, sokakat el is kezdtek igazoltatni.

19:45: Kollégánk tájékoztatása szerint a tömeg elérte a Parlamentet, ahová a rendőrség is velük tartott.

19:35: Néhány diák azt beszéli egymás között, hogy vonulni kellene valamerre, de kétségeik vannak, hogy elegen vannak-e ehhez. Többen felmérik az igényeket,  maximum száz-kétszázan vannak még a helyszínen, de a rendőrök továbbra is őrzik a Belügyminisztériumot. Az egyik fiatal azt mondta: a Karmelitához szeretnének menni, ahová időközben elindultak.

19:20: A rendőri intézkedés ellenére egy-egy diák ismét felmászott az épület oldalára. „Menjünk be!” – kezdett rá a tömeg.

18:55: Kollégánk arról számolt be, hogy a diákok elkezdték matricákkal teleragasztani a Belügyminisztérium épületét a rendezvény hivatalos befejezését követően. Többen az ablakokra is felmásztak, alig pár perc után azonban megjelentek a rendőrök.

A tömeg minderre az „Elegünk van!” rigmussal válaszolt. Korábban az egyik szervező azt mondta: inkább a június 5-i demonstrációra „tartogatják az energiát”.

18:43: „Tüntessen békésen” címmel elektronikus és papíralapú tájékoztatóban hívja fel a figyelmet a tömegrendezvények, demonstrációk szabályaira a rendőrség – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata csütörtökön az MTI érdeklődésére.

Mint közölték, a szórólapot a rendőrség honlapján és közösségimédia-felületein teszik közzé, valamint gyűléseken – köztük a csütörtök délutánra bejelentett megmozdulás helyszínén is –- a szervezőknek adják át.

18:40: Törley Katalin, a Kölcsey Ferenc Gimnázium kirúgott tanára következett. Kiemelte: Ha nem taníthat, rosszul érzi magát. Ha most tanítana, rosszul érezné magát.

„Bántalmazó kapcsolatban élünk a felelős minisztériummal. 13 éve harcban állunk Brüsszellel, mégis onnan várjuk a pénzeket, még béremelésre is. Ma több millió embernek kellene felemelni a szavát: eddig, és ne tovább” – jelentette ki.

Kollégánk arról számolt be, hogy körülbelül ezerfős tömeg gyűlt össze a helyszínen. Törley Katalin beszéde végén bejelentette, hogy a rendezvény hivatalos részének vége van. Ezek után felharsant a résztvevők köréből a „Folytatjuk!” rigmus.

18:27: Schermann Fruzsina, az Adom Diákmozgalom elnöke következett. Emlékeztetett, hogy június 5-én tüntetés lesz, a vonulás az Oktogonról indul, és a Belügyminisztériumig meg sem állnak.

18:20: Horváth Viktória szülő, roma aktivista arról beszélt, hogy a gyerekének a társaihoz hasonlóan vannak álmai. 

Több mint egymillió gyermek iskolaköteles ma Magyarországon, és a roma gyerekek több mint 60 százaléka tanul elkülönített intézményben. Kirekesztenek bennünket, ami generációkon átívelő károkat okoz

– hangsúlyozta. Hozzátette: van olyan település, ahol konténerekben tanulnak évek óta, pedig az ott tanulóknak is vannak céljaik.

Van olyan település továbbá, ahol külön bejárat van a roma gyerekeknek, és külön ballagásuk is van. Mint látjuk: esélyegyenlőség, na, az viszont nincs

– jelentette ki.

Végül szülőtársait arra biztatta: fogjanak össze, mert nem csak a tanároknak kell küzdeni a gyerekekért.

18:05: Tóth Bence biológia–kémia szakos gimnáziumi tanár elmondta. „5 éve dolgozom pedagógusként, ráadásul egy kihalófélben lévő faj egyik utolsó példánya vagyok: fiatal, kémia szakos, férfi” – sorolta, majd ismertette a saját helyzetét: egy ismerőse albérletben lakik, aki volt olyan rendes, hogy engedett egy keveset a feléből.

„Simán ki lehet fizetni egy albérletet, a kérdés csak az, hogy szoktál-e enni, veszel-e fel ruhát, kimész-e otthonról a munkán kívül” – mondta. Megjegyezte: de legalább egy kezdő pedagógus nettó órabéréből már 20 deka vajat is lehet venni. „Hogy legyek így tanár szeptembertől?” – tette fel a kérdést végül.

Tóth Bence felszólalása után Hajduk Károly adta elő József Attila Levegőt! című művét.

17:58: A szebb országról szóló álmunkat lassan elfeledjük” – vette át a szót Perlaki-Borsos Noel. Az Egységes Diákfront tagja elmondta: „Ha visszatekintünk a múltra, képesek vagyunk emlékezni, és tudjuk, hogy a nehézségek ellenére sem nézhetjük tétlenül a saját kizsákmányolásunkat”.

Legyen hangos újra a Talpra, magyar! Nincs többé vasfüggöny és az Orbán-rendszer örök, takarodjon el a Fidesz! Nincs olyan, hogy valaki kereszténynek hazudja magát, és nyomorba taszítja roma honfitársainkat, miközben gyémántokkal kirakott pacalt eszik

– fogalmazott a diák, akinek felszólalása után Horváth Kristóf „Színész Bob” szórakoztató performance-a következett.

17:55: Mészáros Bence, az Egységes Diákfront aktivistája követte a színésznőt a felszólalók között. Mint fogalmazott: „Nem tudom, hogy egyedül vagyok-e ezzel, de rohadtul sz.rul érzem magam”.

A diák elmondta, hogy több mint 500 napja küzd az igazáért, de még így is van pár dolog, ami bosszantja. Ilyen például, hogy nem tudja, másnap is meg tudja-e majd venni a péksüteményét.

Szerinte a tanárok, a tűzoltók és a vasutasok is éhbérért küzdenek, miközben „a magyar parlamentben bűnözők ülnek”. 

Emlékeztetett, hogy az EDF korábban népszavazást nyújtott be, arra kért mindenkit, hogy támogassa a kezdeményezést. „Ha nincs tanár, nincs jövő” – zárta sorait.

17:48: Kováts Adél Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő a színpadra lépve elmondta: anyaként, volt diákként, felelős állampolgárként állt színpadra, mert hiszi, hogy győzni fog a szakmaiság.

Ez az egyetlen szempont, amit nem írhat felül ideológia. Mindegy, melyik oldalon állsz, az nem lehet, hogy elhivatott embereket veszítünk el, és katonáknak gondoljuk a pedagógusokat. Nélkülük az én lányomnak, akinek a fejlődése eltér az átlagostól, esélye sem lett volna

– mondta, hozzátéve, hogy mindegy, mennyire tér el egy diák az átlagostól, mindenki szakértelmet érdemel.

Kováts Adél megjegyezte: „A 24. órában vagyunk, de ma még meg lehet hallani a hangunkat, ezért mondani, mondani, mondani kell a dolgokat.”

17:40:  Hajdu Steve bemelegítő performance-a után Törley Katalin lépett színpadra. A francia szakos pedagógus elmondta: több mint 75 ezer aláírás gyűlt össze a petícióra, ami azért jött létre, hogy megakadályozzák a státusztörvény benyújtását.

„Azért vagyunk itt a Belügyminisztériumnál, hogy újra elmondjuk: minden iskolahasználót érintene, sőt büntetne a törvény –” fogalmazott a pedagógus. „A diákokat érintő rendőri erőszak ellen is fel szeretnénk szólalni” – tette hozzá Hajdu Steve.

17:20: Egy másik szórólapon – amit a helyszínen osztogatnak – a szervezők azzal kapcsolatban adnak tanácsot, hogy mit tehetnek a szülők, ha támogatni szeretnék a tanárok és a diákok mozgalmát. A tanácsok többek között az alábbiak:

  • Ne küldje gyermekét iskolába, amikor sztrájkolnak a pedagógusok!
  • Vegyen részt a helyi megmozdulásokon!
  • Ha nincs ilyen, szervezzen!
  • Hordja, tegye ki a jelet: a körben a felkiáltójelet!
  • Tegyen ki molinót üzletére, otthonára a jellel, például ezzel a felirattal: „Az oktatásért, a képzett szakemberekért”.
  • Kérje fel a helyi szakszervezetet, hogy szervezzen szolidaritási sztrájkot!

17:10: Kollégánk jelentése szerint a gyülekező jelenlévőknek Arany János A walesi bárdok című versének átiratát osztogatják, amelynek címe: Hunnia Pannon bárdjai. Az első néhány versszak így szól:

ORBÁN király, FIDESZ király

Léptet fakó lován:
Hadd látom volt, NARANCS-e már 

A Pannón tartomány:

Találok BANKOT s FÖLDEKET,

Ami még nem miénk

Hatott-e a zsarolás, és 

A megfélemlítés?

S a nép. az istenadta nép,

BÉKEMENETEL-e még, 

Mint akarom, s mint a barom,

Eszét elhagyva rég?

16:43: A rendőrség közleménye szerint a gyűlés miatt ideiglenes forgalmirend-változás van érvényben. Mint írják, 16 óra 30 perctől az alábbi a forgalmirend-változás a főváros V. kerületében:

  • A Nádor utcában megfordult a forgalom iránya, az egyirányú forgalom a Kossuth tér irányába halad;
  • lezárták a József Attila utcát;
  • a Jane Haining rakpartról nem lehet felhajtani a Széchenyi István tér – József Attila utca irányába.

„A Budapesti Rendőr-főkapitányság a járművezetők türelme mellett azt kéri, hogy a megváltozott forgalmi rend szerint, fokozott figyelemmel közlekedjenek!” – írják.

A június 4-i pedagógusnaphoz közeledve országos tiltakozási akciót szervezett a Tanítanék Mozgalom és a noÁr. A kezdeményezéshez Budapest mellett Sopron, Pécs, Szeged, Debrecen, Miskolc, Szentes, Eger, Szolnok, Szombathely, Veszprém, Nagykanizsa, Dunaújváros, Szekszárd és Balassagyarmat is csatlakozott.

A fővárosi eseményt 17 órára hirdették meg a Belügyminisztérium épülete mellé, a József Attila utcába. A rendezvényen részt vesz és felszólal:

  • Hajdu Steve színész, műsorvezető,
  • Törley Katalin, a Kölcsey Ferenc Gimnáziumból kirúgott tanárok egyike, a Tanítanék Mozgalom aktivistája,
  • független zeneakadémisták, akik előadják az Egmont,nyitányt,
  • Perlaki-Borsos Noel, a diáktüntetések egyik szervezője, az Egységes Diákfront elnökségi tagja,
  • Horváth Kristóf – „Színész Bob”, színész, a Tudás Hatalom előadó-művészeti formáció életre hívója,
  • Kováts Adél, a Radnóti Miklós Színház igazgatója,
  • Tóth Bence, a Pedagógus Egység tagja, aki egy budai gimnázium biológia–kémia szakos tanáraként több mint egy éve rendszeresen szervez polgári engedetlenséget és sztrájkot,
  • Hajduk Károly Jászai Mari-díjas színész, az Örkény István Színház tagja,
  • Horváth Viktória szülő, roma aktivista, a Polgár Alapítvány az Esélyekért munkatársa,
  • Mészáros Bence gimnáziumi diák, az Egységes Diákfront – Pala Mozgalom tagja, a kiállások és programok aktív szervezője.

Tiltakozáscunami

A szervezők az esemény leírásában kiemelték: „A kormány olyan új törvény tervez elfogadni, amivel bosszút áll a pedagógusokon és a diákokon”.

Ezt nem hagyhatjuk! NEM az erőszakra, NEM a státusztörvényre!

– írták.

Mint ismert, a kormány március elején tette közzé a státusztörvény-tervezetet, mely minden eddiginél nagyobb felháborodáshoz vezetett, többek között a dulakodásig és könnygázig fajuló tüntetéseket is az új szabályozás hívta életre.

A témában múlt héten Pintér Sándor belügyminiszter az ellenzéki pártok képviselőivel és az általuk meghívott szakértőkkel is egyeztetett, beszámolónkat ide kattintva tekintheti meg.

Mint ismert, a tiltakozás immár harmadik napja tart, kedden a diákok azt kérték Novák Katalin köztársasági elnöktől, hogy ha a törvényt beterjesztik, és megszavazzák, akkor ne írja alá. Szerdán pedig a születésnapos miniszterelnököt ajándékkal várták a a Karmelitánál. A részletekről itt és itt írtunk bővebben.

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)