Novák Katalin hamarosan találkozik Zelenszkijjel

2023.07.15. 16:15
Sajtóhírek szerint Novák Katalin hamarosan személyesen találkozik Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. A köztársasági elnök augusztusban látogat el Kijevbe. Novák Katalint Zelenszkij hívta meg a Krími Platform következő találkozójára. Az információkat a Sándor-palota megerősítette az Indexnek.

Novák Katalin köztársasági elnök elfogadta az ukrán kormány meghívását, és részt vesz a Krími Platform soron következő, augusztus 23-i találkozóján Kijevben – erősítette meg a Sándor-palota kommunikációs igazgatósága az Index megkeresésére.

Hozzátették, Novák Katalin a találkozó előtt Kárpátaljára látogat, hogy augusztus 20-án a helyi magyarokkal ünnepelje a Szent István-napot.

A portál felidézte, hogy a Krími Platformot Zelenszkij hozta létre 2021. augusztus 23-án. A találkozón Áder János korábbi köztársasági elnök is részt vett, aki egyrészt biztosította Ukrajnát Magyarország támogatásáról, ám a megszólalásában egyben kritizálta is az országot a nyelvtörvény miatt. A nemzetközi fórum azzal a céllal jött létre, hogy Ukrajna megtárgyalhassa partnereivel: a Krím félszigeten miként lehetne visszaállítani az ukrán fennhatóságot.

Novák Katalin korábban hiába hívta Zelenszkijt

Mint arról korábban beszámoltunk, Volodimir Zelenszkij hónapok óta nem talál időpontot arra, hogy Novák Katalinnal telefonon egyeztessen, pedig bőven lenne miről beszélniük.

Az Index egy, a köztársasági elnökhöz közel álló diplomáciai forrástól úgy tudja, azért áll hónapok óta a Sándor-palotában az új budapesti ukrán nagykövet, Sándor Fegyir befogadó nyilatkozata, mivel az ukrán elnök nem érhető el Novák Katalin számára.

Forrásunk elmondása szerint az ukrán elnök viselkedése „olyan minősített esete a magyar emberek és a magyar állam megsértésének”, amellyel szemben a köztársasági elnök ilyen módon tiltakozik.

Tehát, ha Zelenszkij nem hajlandó felemelni a telefont a magyar államfőnek, akkor a magyar köztársasági elnök az előtte fekvő akták sorának végére helyezi az ukrán nagykövet befogadó nyilatkozatát

– tette hozzá forrásunk, aki azt feltételezi, hogy az ukrán elnök vélhetően azért kerüli a magyar elnökkel való beszélgetést, mert olyan témák is napirenden lennének, mint a kárpátaljai magyar kisebbségek jogfosztása vagy a Velencei Bizottság elmarasztaló véleménye.