Alakul az európai médiatörvény, sokak szerint túl messzire megy

2023.07.19. 07:43
Az Európai Parlament állampolgári jogi szakbizottsága kedd délelőtt fogadta el a tömegtájékoztatás szabadságáról szóló európai jogszabály tervezetéről szóló véleményét. Ezzel a képviselő-testület egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy kialakítsa álláspontját a törvény szövegéről. A rendelettervezetről szeptemberben szavaz az EP kulturális és oktatási bizottsága.

Az Európai Bizottság tavaly szeptemberben tette közzé javaslatát a belső piaci médiaszolgáltatások közös keretének létrehozásáról. A kötelező erejű rendelet új szabályokat határozna meg a médiapluralizmus és a médiafüggetlenség védelme érdekében – írja a Népszava.

Az Európai Bizottság céljai közé tartozik, hogy megerősítse a közszolgálati média függetlenségének garanciáit, átláthatóvá tegye a média tulajdonviszonyait, biztosítékokat vezessen be a médiakoncentráció megakadályozására és létrehozza a Médiaszolgáltatásokat Felügyelő Európai Testületet a tömegtájékoztatás szabadságának folyamatos monitorozására. A lap szerint

Ennek előterjesztését motiválta a kormánypártok által letarolt magyarországi média helyzete is.

Az Európai Bizottság felhatalmazást kap arra, hogy vizsgálatot indítson a média függetlenségét és sokszínűségét fenyegető piaci összefonódások vizsgálatára és a beavatkozásra. Ez kiterjedne a nyomtatási és a terjesztési piacra is.

Ha az Európai Bizottság súlyos kockázatokat tapasztal, előírhatja például, hogy a médiapiaci koncentrációban résztvevők lépjenek vissza a társulástól.

A képviselők véleménye szerint a brüsszeli testület a döntésnél köteles figyelembe venni, ha az adott tagállammal szemben folyik a 7. cikkelyes eljárás a médiaszabadságot érő veszélyek miatt, mint például Magyarország esetében. Ez az eljárás azt jelenti, hogy az Európai Unió értékeit súlyosan és tartósan megsértő tagállam egyes jogai, beleértve a tagállam kormányának képviselőjét a tanácsban megillető szavazati jogot, felfüggeszthetők.

A parlamenti testület továbbá tiltaná a kémszoftverek és ahhoz hasonló programok telepítését a médiamunkások, alkalmazottjaik vagy családjuk eszközeire.

A törvény végleges szövege várhatóan nagy feszültséget fog kelteni a tagállamok és az uniós képviselő-testület között.

Több ország úgy véli, hogy a jogszabály túl messzire megy és olyan területeket érint, amelyekbe az EU-nak nem lehet beleszólása.

Az EU27-ek már elfogadták a tárgyalási álláspontjukat, amelyet Magyarország és Lengyelország nem szavazott meg.