2024. július 5. 18:00
Spanyolország
Németország
StuttgartArena Negyeddöntő
2024. július 5. 21:00
Franciaország
Portugália

Gyurcsány Ferenc: Átvesszük a kormányzást

2023.09.27. 08:53
Gyurcsány Ferenc az ATV Egyenes Beszéd című műsorában vendégeskedett, ahol többek között a Demokratikus Koalíció terveiről, a legutóbbi parlamenti vitáról és Karácsony Gergely lehetséges támogatásáról is beszélt. Szerinte legalább húsz évre van szükség ahhoz, hogy rendbe tegyék a Fidesz–KDNP-kormány hibás döntéseit.

Mint kiderült, hosszas viták előzték meg a párt egyik új szlogenjét, a „Fizessenek a gazdagok” jelmondatot. Mint ismeretes, a DK korábban kritizálta ezt, amikor az MSZP állt elő vele. Akkor Gyurcsány úgy gondolta, fenyegető, büntető tónusa volt. Most azonban úgy látja, a DK másként használja a szlogent – mondta Gyurcsány Ferenc az ATV műsorában.

A DK szerint úgy kell meghúzni a határt, hogy a tisztességes középosztályi jólétben élőket ne fenyegesse, ezért szerinte valójában a milliárdosokról szól.

Hazafias kötelességnek tartja, hogy akinek nagyobb vagyona van, az tegyen többet a közösbe.

A Haza vigyáz rád címmel hamarosan megjelenik a párt kiadványa is, amelyben több szó is esik a párt programjáról, valamint az említett szlogenről. Rónai Egon műsorvezető felhívta rá a figyelmet, hogy a kiadvány címének az üzenete nagyban hasonlít a Fidesz, Orbán Viktor üzeneteire. A korábbi miniszterelnök szerint azonban a koronavírus-válságban bizonyította a kormány ennek az ellenkezőjét: a milliárdosoknak adott pénzt, és kevés ország szenvedett el annyi veszteséget, mint Magyarország azokban az években.

A kormányfő nem az emberekre, hanem hatalmára vigyáz

– jelentette ki Gyurcsány Ferenc.

Ezt követően arról is beszélt, hogy elszámoltatható államot szeretnének építeni, amelyet az emberek irányítanak. Az is kiderült, hogy kormányzásra készülnek.

Arra készülünk, hogy átvesszük a kormányzást. Inkább előbb, mint utóbb

– mondta Gyurcsány Ferenc.

A műsorvezető közben rámutatott még egy hasonlóságra a jelenlegi és korábbi kormányfő között. Nemrég egy parlamenti vitában Gyurcsány Ferenc mintha arról beszélt volna, hogy még húsz évig tervez, ahogyan korábban Orbán Viktor elárulta, 2034-ig tervez.

Azonban szerinte sokan félreértették: 20 év a jelenlegi kormánypártok által okozott problémák rendbetételére kell, de ebben neki nem lesz kormányzati szerepe. Arra a kérdésre, hogy lehet-e ára annak, hogy Karácsony Gergely mellé álljanak, azt felelte, nem ilyen típusú alku kérdése ez.

Ez több mint személyi kérdés a DK-ban, a lényeg, hogy milyen Budapestet akarnak alkotni.

Az is kiderült, hogy folyamatosan tárgyalnak Karácsony Gergellyel.