Tömegesen bocsátják el a magyarokat a makói gumigyárból

Berényi Bianka
2023.11.27. 16:01
A makói Continental gumigyár dolgozói a faliújságból tudták meg elbocsátásukat, a kirúgások okairól pedig a sajtóból tájékoztatták őket, ami hatalmas felháborodást okozott köreikben.

A makói gyár alkalmazottai sérelmezik az eljárás menetét, és diszkriminatívnak tartják, hogy kizárólag magyar nemzetiségűeket bocsátott el a német gumiipari óriásgyár – írja a Népszava. A lap szerint az elbocsátásokkal még több külföldi vendégmunkás előtt nyílik meg a kapu, és a kirúgások áldozatai főleg a több mint 20 éve ott dolgozó magyar nemzetiségű foglalkoztatottak.

Jelenleg nagyjából 150 indonéz vendégmunkás dolgozik a gyárban, így a magyarok tömeges elbocsátásával nagyon úgy tűnik, hogy a külföldiek foglalkoztatása még inkább előtérbe kerül. A hírek szerint 50 dolgozójától válik meg a makói gyár. 

A gyárvezetés azzal indokolja döntését, hogy visszaesett a termékeik iránti kereslet, de az ott dolgozók szerint ez a hullámzó tendencia már megszokott, és ez nem indokolja az elküldésüket. A makói gumigyárban már korábban is történt nagy visszhangot keltő csoportos leépítés, legutóbb 2021 tavaszán. 

Hajdú Roland szakszervezeti titkár elmondása szerint

a jelenlegi lépés nagyrészt a kölcsönzött munkavállalókat érinti, és a folyamatot 2023 végéig hajtjuk végre. Piaci szereplőként megrendelőink és a piac igényeit folyamatosan felülvizsgáljuk, és ehhez igazítjuk munkavállalóink számát most, és a jövőben is.

Frissítés: Cikkünk megjelenése után nem sokkal a Continental az alábbi nyilatkozatot juttatta el szerkesztőségünknek:

Tisztelt Szerkesztőség!

Szeretnénk felhívni a figyelmüket, hogy az önök oldalán a Continental makói gyárával kapcsolatban a napokban megjelent cikk, a Makói Gumiipari Szakszervezet titkára, Hajdú Roland nyilatkozata nyomán számtalan szándékosan valótlan állítást, kontextusból kiragadott információt tartalmaz. Sajnálatos módon a Makói Gumiipari Szakszervezet rendszeresen támadja vállalatunkat hasonlóan rosszindulatú, szándékosan valótlan, kicsavart állításokkal.

A hivatkozott cikkben elhangzottakra reagálva megtesszük a jogi lépéseket a szakszervezettel, jelen esetben Hajdu Roland titkárral szemben, továbbá lapuknak az alábbi nyilatkozatot tesszük. Szeretnénk kérni, hogy az objektív tájékoztatás érdekében a lentiek alapján módosítsák hivatkozott cikküket és azok címét, amennyiben úgy ítélik meg, hogy alábbi cáfolatunkkal nem összeegyeztethető. Együttműködésüket előre is köszönjük!

Összegzésként szeretnénk kiemelni, hogy felelős munkáltatóként arra törekszünk, hogy a külső üzleti környezet változásaira mindig a megfelelő választ adjuk. A 2022-ben tapasztalt növekvő megrendelésszám miatt például ebben az időszakban Makón több mint 500 fővel bővültünk. Jelenleg viszont a piac romlásának és az elmaradó megrendeléseknek köszönhetően olyan lépéseket kell megtennünk, amelyek biztosítják fenntartható üzleti működésünket és ezzel együtt a lehető legkevésbé érintik munkavállalóinkat. Ezen alapelvek mentén hoztuk meg döntésünket a hivatkozott létszámmódosításról, melynek kapcsán a törvényi előírásoktól pozitívan eltérve, kollektív szerződésünknek megfelelően, a szabályozás által előírtnál magasabb összegű végkielégítést nyújtunk távozó munkatársainknak.

A cikkben hivatkozott általános tájékoztatást a megszokott digitális és személyes belső kommunikációs csatornáinkon tettük közzé, melyeknek valóban részei lehetnek bizonyos fizikai munkát végző csapatainknál a gyártócsarnokokban elhelyezett faliújságok, de semmiképpen sem csak erre a csatornára korlátozódott a tájékoztatás.

A sajtóhírekkel ellentétben már ebben a fázisban megosztottuk a létszámcsökkentés okát (ami a már említett rendelési állomány visszaesés), továbbá a létszámváltozásban személyesen érintett munkatársainkat HR osztályunk kollégái személyesen tájékoztatják.

Tájékoztatási kötelezettségünkkel kapcsolatban szeretnénk hangsúlyozni, hogy a törvényi előírásoknak megfelelően értesítettük az Üzemi Tanácsot, ahol a Makói Gumiipari Szakszervezetnek is van megválasztott képviselője. Fontos kiemelni azonban, hogy a Makói Gumiipari Szakszervezet képviselője, Hajdu Roland az általunk szervezett Üzemi Tanács üléseken szándékosan nem képviselteti magát, ezzel saját döntéseként kizárva a szakszervezetet a hivatalos tájékoztatási láncból.

A létszámcsökkentésben érintettek meghatározásával kapcsolatban szeretnénk megjegyezni, hogy a kiválasztás teljesítmény, nem pedig nemzetiségi alapon történik. A folyamat során természetesen a külföldi kollégákat is vizsgáljuk, így nem megfelelő munkavégzés esetén ők is lehetnek az elbocsájtottak között.

A sajtóhírekkel ellentétben a létszámváltozásban érintett területen a negatív autóipari trendeknek köszönhetően sem jelenleg, sem a közeljövőben nincs tervben toborzási folyamat, így nem igazak a spekulációk a külföldi munkatársak felvételével kapcsolatban.

Ahogy azt korábbi nyilatkozatunkban is jeleztük, az elbocsátások többségében kölcsönzött munkavállalókat érintenek és a törvények szerint a kölcsönzött kollégák munkaviszonya maximum 5 év lehet. Ebből adódóan az az állítás sem igaz, hogy a távozó munkatársak többségében 20 évnél régebb óta dolgoznak nálunk.