Zöld gumicsontot dobtak Botkáék, fél Szeged a püspökön élcelődik

08
2024.01.24. 16:37
Kiss-Rigó László szerint az ellenzéki pártok erdővédelemre hivatkozva szítják az indulatokat, és igyekeznek meggátolni egy oktatási intézmény megvalósítását. Szeged Zöld város programjáért felelős tanácsnoka, Mihálik Edvin az Indexnek elmondta: minden eszközzel tiltakozni fognak a pusztítás ellen.

„Feloldozlak, fiam! Mondj el 10 miatyánkot, és vágj ki 150 fát te is!” – látható a szegedi „Négy madár" karikatúráján, amint a gyóntatófülkéből Kiss-Rigó László utasít egyik katolikus hívőt. De nem csak a neves fotós-karikaturista, Németh György tréfálkozik a püspökkel: a közösségi oldalakon és a cikkek kommentjeiben rendre élcelődnek a 68 éves vallási vezetőn.

Levelet írtak Ferenc pápának és Novák Katalinnak 

A Tisza-parti város északnyugati részén a Szeged-Csanádi Egyházmegye egy luxussportközpontot, a Szent Gellért Fórumot építette fel. A tervek szerint a – már működő – stadion mellett, mintegy hat hektáron egy oktatási létesítményt is szeretnének felhúzni. Ehhez azonban ki kell vágni – a Szegedet körbevevő – véderdőből hathektárnyi fát.

Az állam az egyházmegyének adta át az erdő tulajdonjogát, hogy ott meg tudja valósítani és fel tudja építeni a katolikus iskolát.

Szeged Zöld város programjáért felelős tanácsnoka, a momentumos Mihálik Edvin a hétvégén egy demonstrációt szervezett Kiss-Rigó László irodája elé. A tüntetők a szülővárosában tartózkodó köztársasági elnököt is letámadták, aki udvariasan hárított.

Az egyházi tulajdonban lévő véderdő ügyében Mihálik Edvin korábban levelet írt Novák Katalin államfőnek, valamint a Római Katolikus Egyház fejének, Ferenc pápának is.

Mindkettőjüktől azt kérjük, álljanak ki az erdőért, és ha lehetséges, járjanak közben a fák megmentése érdekében

– nyilatkozta az Indexnek a tanácsnok.

A szegedi zöldek néha radikális lépésekre szánják el magukat. Például 2010 környékén, amikor a 2-es villamos nyomvonalát építették ki, a kivitelező cégnek fákat kellett kivágnia. A zöldaktivisták odaláncolták magukat a fákhoz, hogy ezzel akadályozzák meg a növények elpusztítását.

Minden eszközzel tiltakoznak a kivágás ellen

„Minden elérhető eszközzel tiltakozunk, ahogyan eddig is tettük, mert ezt várják tőlünk a szegediek. Azoknak az itt élő családoknak az oldalán állunk, akik nem akarnak évente több száz tonna port belélegezni az erdő kivágása miatt” – közölte Mihálik Edvin, aki szerint a Fidesz vezetői

csak az erőből értenek, és ez a szegedi összefogásban megvan, ezért bízom benne, hogy sikerülni fog, és megmentjük a véderdőnket.

A városi önkormányzat felajánlott az egyházmegyének egy másik, 150 méterrel arrébb fekvő telket, amelyet visszautasítottak. „Az egyházmegye álláspontja szerint az általunk javasolt 3,3 hektáros terület nem elég nagy a beruházáshoz, ezért akarnak mindenképpen a 6 hektáros erdő helyén építkezni” – közölte a tanácsnok, aki összehasonlításképpen elmondta: a József Attila sugárúton három intézmény – összesen 2300 tanulóval – osztozik egy 3,5 hektáros telken, és kényelmesen elférnek. „Ezért nem tudjuk elfogadni ezt az érvet a véderdő kiirtására” – tette hozzá Mihálik Edvin.

A püspök szerint a város idegen tollakkal ékeskedik

Kiss-Rigó László a sport mellett aktívan érdeklődik a politika iránt is. Kerestük az ügyben a püspököt is, aki eddig nem válaszolt e-mailünkre.

„Az ellenzéki pártok az erdővédelemre hivatkozva szítják az indulatokat, és igyekeznek meggátolni az esélyteremtő oktatási intézmények megvalósulását. Az iskola ellen indított politikai hadjárat hátterében jól sejthetően a közelgő önkormányzati választások állhatnak, ugyanis a szegedi városvezetés már 2018-ban tudomást szerezhetett a területfejlesztési tervekről” – nyilatkozta a helyi lapnak a megyéspüspök. Hozzátette: az épülő intézmény egy egyházi általános iskola és gimnázium lesz.

Noha az önkormányzat felajánlott egy alternatív helyszínt az iskola megvalósítására, ám mint kiderült, „más tollával ékeskedtek”, ugyanis az nem önkormányzati, hanem szintén állami tulajdon

– árnyalta a képet Kiss-Rigó László.

A Tiszán innen és a Tiszán túl

A Szeged-Csanádi Egyházmegye vezetője szerint „az erdővédelem mellett végletekig elkötelezett önkormányzat a közelmúltban több száz fát vágott ki az újszegedi, önkormányzati tulajdonú Kállay-ligetben”. Mint fogalmazott: lakossági érdekekre és a terület elhanyagoltságára hivatkozva erdőből parkká minősítették át a ligetet, amelynek a fakivágásokon túl teljes aljnövényzetét kiirtották, megbontva ezzel a természetes ökoszisztémát.

Az újszegedi érveket azonban a Tisza túlpartján már ellenérvként harsogja az önkormányzat az egyházmegye állami területen történő beruházása kapcsán

– tette hozzá a püspök, aki azt is elmondta, hogy a törvényi előírásoknak megfelelően az egyházmegye gondoskodik olyan parkerdő létesítéséről – a város egy másik területén –, amely a lakosság számára látogatható. Hozzátette: a hat hektárnál nagyobb zöldfelület telepítésének szándékát már jelezték is a szegedi városvezetésnek.

(Borítókép: A Szent Gellért Fórum 2019. szeptember 15-én. Fotó: Huszti István / Index)