Újabb név az államfőaspiránsok listáján, jelentős kormányátalakításra készülhet Orbán Viktor

D MTI20231221001
2024.02.14. 06:09
Az Index információi szerint hétfőn délután kezdtek bele egy nagy közvélemény-kutatásba, hogy szondázzák az államfőjelöltek ismertségét és népszerűségét. A több ezer fős mintán végzett felmérésben közéleti és gazdasági kérdéseket is érintenek. Úgy tudjuk, hogy a jövő hét közepére már meglesznek az eredmények, így a február 21-i frakcióülésen akár dönthetnek is az államfőjelölt személyéről.

Az Index információi szerint hétfőn délután – kormányközeli alapítványi megbízásából – egy 4-5 ezer kérdőíves, nagy mintás közvélemény-kutatást kezdtek el lekérdezni országszerte. A mérés egyik fő célja, hogy szondázza a lakosok véleményét a lehetséges köztársaságielnök-jelöltekről és egyéb közéleti kérdésekről is.

Maróth Miklós professzort is szondázzák 

Mint arról korábban beszámoltunk, Novák Katalin szombati lemondása előtt két nappal már egy telefonos közvélemény-kutatást elindítottak, hogy mérjék a potenciális elnökjelöltek ismertségi és népszerűségi indexét. A telefonos lekérdezés során a kérdezőbiztosok arra voltak kíváncsiak, hogy mennyire elfogadott és kedvelt a honvédelmi miniszter, Szalay-Bobrovniczky Kristóf, valamint az egykori uniós biztos, Navracsics Tibor, aki jelenleg a közigazgatási és területfejlesztési tárcáért felel. A két politikus mellett szondázzák a Semmelweis Egyetem rektorának, Merkely Bélának az ismertségét és népszerűségét is.

Úgy tudjuk, hogy a hétfőn megkezdett nagy mintás, személyes lekérdezések során már Navracsics Tibor, Szalay-Bobrovniczky Kristóf és Merkely Béla neve mellett egy újabb potenciális államfőjelölt is feltűnt: Maróth Miklós professzor.

A 81 éves, Magyar Corvin-lánccal kitüntetett, Széchenyi-díjas orientalista nagy hatással volt Orbán Viktor keleti nyitás politikájára. A Magyar Kutatási Hálózat elnöke feddhetetlen, ideális jelöltje lenne a Fidesz- és a KDNP-frakcióknak. A professzornak egyetlen gyenge pontja van: a fia. Maróth Gáspár – aki a kormányfő tanácsadója volt sokáig – 2015-ben egy gyanús beszerzési ügybe keveredett, amelyben uniós pénzekből vásárolt kórházi eszközöket jelentősen túlárazva adhattak tovább egészségügyi intézményeknek.

A konzervatív szavazók egy része az MTA elnökét is jelölné 

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az említett személyek mellett több potenciális államfőjelölt neve is kering a sajtóban. Stumpf István korábbi alkotmánybíró, az első Orbán-kabinet minisztere és Trócsányi László, a harmadik Orbán-kormány igazságügyi minisztere mellett – kormányzati körökben – egyre többen szeretnék az aspiránsok között látni Freund Tamást, a Magyar Tudományos Akadémia elnökét is.

Kormányátalakításra készül Orbán Viktor? 

A nagy mintás közvélemény-kutatásban több közéleti és gazdasági témát is érintenek. A kérdezőbiztosok arra is kíváncsiak voltak, hogy a megkérdezettek mit szólnának ahhoz, ha Varga Mihály jelenlegi pénzügyminiszter lenne a Magyar Nemzeti Bank következő elnöke.

A közvélemény-kutatás jegybankra, illetve annak vezetőjére vonatkozó kérdése arra enged következtetni, hogy Orbán Viktor jelentősebb kormányátalakítást tervezhet a választások után.

Régóta szó van ugyanis arról, hogy a Pénzügyminisztériumot és a Nemzetgazdasági Minisztériumot összevonnák és egy csúcsminisztériumot hoznának létre. Úgy tudjuk, hogy a több ezer fős kérdőíves felmérés eredményei már a jövő hét közepére elkészülnek, így a kormánypártok akár a február 21-i kihelyezett frakcióülésen is több fontos döntést meg tudnak hozni. Többek között körvonalazódni fog, hogy a megkérdezetteknek mi a véleménye a köztársaságielnök-jelöltekről és ki lehet Novák Katalin utódja a Sándor-palotában.

(Borítókép: Orbán Viktor nemzetközi sajtótájékoztatót tart a Kormányinfó keretében a Karmelita kolostorban, 2023. december 21-én. Fotó: Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI)