Sára, Márió
-12 °C
-1 °C

Mádl nem mond ünnepi beszédet a T. Házban

2002.10.14. 08:00
Mádl Ferenc köztársasági elnök nem mond beszédet a parlamentben az október 23-ai emlékülésen. A köztársasági elnök ugyan ott lesz az ülésen, azonban strasbourgi útja miatt nem vállalta, hogy az ünnepi ülés szónoka legyen. A megemlékezésen nem vesznek részt a Fidesz képviselői, az MDF frakció pedig csak abban az esetben jelenik meg, ha szót kapnak.
Október 23-án, az Országgyűlés ünnepi ülésén várhatóan Szili Katalin házelnök és a három frakció, az MSZP, az SZDSZ és az MDF képviselői emlékeznek meg az 1956-os forradalomról, valamint a köztársaság 1989-es kikiáltásáról. Mádl Ferenc köztársasági elnök nem mond beszédet az emlékülésen - írja a Népszabadság.

A Fidesz képviselői nem vesznek részt az ülésen

Az MSZP korábban azt javasolta, hogy a házelnök mellett a nemzet egységét megtestesítő köztársasági elnök legyen az ünnepi ülés szónoka október 23-án a T. Házban. A napilap értesülései szerint Mádl Ferenc egy informális megbeszélésen már jelezte Szili Katalinnak: strasbourgi útja miatt nem vállalja, hogy beszédet mond a T. Házban, bár ott lesz az ünnepi ülésen.

Mint ismeretes, a Fidesz egyetlen képviselője sem vesz részt az ünnepi ülésen. A Fidesz azért marad távol, mert az MSZP és az SZDSZ elutasította azt a javaslatát, hogy a házelnök mellett egy 56-os személyiség szólaljon fel.

Boross bírálta a Fideszt

Boross Péter, az MDF elnökségi tagja bejelentette, az MDF csak abban az esetben vesz részt az emlékülésen, ha a frakciók is szót kapnak, s a Demokrata Fórum szónoka, Dávid Ibolya megemlékezhet 56-ról. Boross szerint nagy hibát követett el a baloldali többség azzal, hogy az 56-osok képviselőjének felszólalását elutasította. - Önmagában azonban csak ezért nem hozhat megalapozott döntést egy párt arról, hogy távol marad az emlékülésről - bírálta a Fideszt nevének említése nélkül a politikus.

Mintahogy az Index is megírta, Medgyessy Péter miniszterelnökként nem, csak magánemberként látogat el október 23-án a 301-es parcellába. Boross Péter erre reagálva közölte, "kellemetlen és méltatlan" gyakorlat, hogy a temetőkben a kormány tagjai azért nem jelennek meg, mert füttyszóval és szidalmakkal kell számolniuk.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.