Auguszta
5 °C
22 °C

Négyszázmilliárd hiányzik öt állami vállalatnál

2002.10.02. 08:49
Öt nagy állami cégnél folytatott vizsgálata során 80-100 törvénybe ütközőnek minősíthető ügyet talált a Proware Kft - tudta meg a Népszabadság. A cég a Magyar Fejlesztési Banknál, a Nemzeti Autópálya Rt.-nél, az Állami Autópályakezelő Rt.-nél, a Kozumbanknál és az In-Forrás Kht-nál vizsgálódott és 400 milliárd forint közpénz felhasználásával kapcsolatban merültek fel jelentős kétségek.
A Proware Kft. befejezte az öt nagy állami tulajdonú cégnél, a Magyar Fejlesztési Banknál, a Nemzeti Autópálya Rt.-nél, az Állami Autópályakezelő Rt.-nél, a Kozumbanknál és az In-Forrás Kht-nál folytatottt vizsgálatokat, amelyek előzetes eredményét szerdán kapja meg a Miniszterelnöki Hivatal - írja a szerdai Népszabadság, megemlítve, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál még nem zárult le a vizsgálódás.

A kft. az öt cégnél 80-100, törvénybe ütközőnek minősíthető ügyet talált. Összesen 400 milliárd forint felhasználásának módjával kapcsolatban merültek fel kétségek. A vizsgálatok során számos esetben állapították meg a hűtlen, vagy hanyag kezelés gyanúját.

Az átvilágításról szóló jelentéseket a megbízó cég - egy esetben a Miniszterelnöki Hivatal, a többiben az érintett állami hivatal - vezetőségének adják át, és ezek döntenek arról, hogy tesznek-e feljelentést a korábbi menedzsment ellen.

Nagy Gábor, az egyik vizsgált cég, az In-Forrás Kht. felügyelőbizottságának menesztett elnöke az Alkotmánybírósághoz fordul, mert szerinte aggályos, hogy állami cégeket egy magánvállalkozás vizsgál.

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!

Hajóutak

Csodás hajóutak: Olaszország, Karibi álom, és a Norvég fjordok világa várja!