Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Emlékezés ötvenhatra

2001.10.23. 10:18
Katonai tiszteletadással, a Himnusz hangjaira felvonták a nemzeti lobogót a Kossuth téren kedden; ezzel megkezdődött az 1956-os forradalom 45., a Magyar Köztársaság kikiáltásának 12. évfordulóján rendezett állami ünnepség.
Az ünnepélyes lobogófelvonás előtt Mádl Ferenc államfő díszszemlét tartott, majd fogadta a díszzászlóalj parancsnokának jelentését. Az ünnepségen részt vett Orbán Viktor miniszterelnök, Áder János, az Országgyűlés elnöke, Németh János, az Alkotmánybíróság elnöke, Solt Pál, a Legfelsőbb Bíróság elnöke, Polt Péter legfőbb ügyész és a kormány több tagja. Az ünnepségen megjelentek a parlamenti frakciók képviselői is. A legfőbb közjogi méltóságok ezt követően a Vértanúk terén, Nagy Imre miniszterelnök szobránál tisztelegtek a forradalom hősei és mártírjai előtt.

Átadták az állami kitüntetéseket a Parlamentben

Az emlékezés fontosságát hangsúlyozta és a forradalom hősei előtt való tisztelgésre szólított fel Mádl Ferenc köztársasági elnök az 1956. évi forradalom és szabadságharc kezdetének, valamint a köztársaság kikiáltásának napja alkalmából rendezett kitüntetés-átadási ünnepségen kedden, a Parlamentben. Kiemelte: az utókor nem felejthet, akkor sem, ha a harmadik évezred elején új kihívásokkal, felfoghatatlan terrorral kell szembenézni. Az államfő szerint nem lenne olyan a világ, amilyenné lett, a forradalom és szabadságharc hősei, a bátor és igaz emberek nélkül. Az állami kitüntetésben részesültek névsora

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 45. évfordulója tiszteletére ökumenikus istentiszteletet tartottak kedden Budapesten, a Szent István-bazilikában. Az '56-os felkelők Rabparlamentje által szervezett eseményen Szabó Géza, a bazilika kanonokja hangsúlyozta, hogy 1956 mártírjai és a forradalom résztvevői a Szent István-i úton és lelkiismeretük útján jártak.

Megemlékezések a Corvin közben

Katonai tiszteletadás mellett leplezték le és koszorúzták meg a budapesti Corvin közben Povl Bang Jensen dán diplomata emléktábláját az '56-os forradalom és szabadságharc 45. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen. A dán diplomata - aki az ENSZ megbízásából dolgozott Magyarországon - életét áldozta azért, hogy megvédje és a történelemnek megmentse azokat a jegyzőkönyveket, amelyek az '56-os magyar szabadságharcosok tanúvallomásait és névsorát tartalmazták. A diplomatát a szovjet titkosszolgálat gyilkoltatta meg.

Az Igazolt Magyar Szabadságharcos Világszövetség, a Honvédelmi Minisztérium, az 56-os Forradalmi Nemzeti Szövetség és a Pesti Srácok Alapítvány közös ünnepségén 29 fiatalt tüntettek ki, akik - Bocskay T. József szavai szerint - a forradalom és szabadságharc eszméjét viszik tovább.

Az emigráns magyarok is megemlékeznek '56-ról
Szerte Észak-Amerikában ünnepi rendezvényekkel emlékeztek, illetve emlékeznek meg az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc kezdetének 45. évfordulójáról. Washingtonban helyi idő szerint kedden este a magyar nagykövetségen ünnepi fogadást ad Jeszenszky Géza nagykövet. New Yorkban kedd este a magyar főkonzulátuson ünnepi beszédet mond Szent-Iványi István, az Országgyűlés külügyi bizottságának az elnöke.

Románia magyarok lakta területein is megemlékeznek ezekben a napokban az 1956-os forradalom évfordulójáról. Nagy Imre sznagovi emlékművét Íjgyártó István, Magyarország bukaresti nagykövete koszorúzta meg.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!