Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Botrányos lehet az 56-os megemlékezés

2006.10.12. 18:34
Végleges programja még nincs az 56-os forradalom 50 éves állami megemlékezésének. Annyi tudható, hogy a 4-6-os vonalán forradalmi villamos döcög majd, lesz zászlófelvonás, díszvacsora, a köztévében emlékműsor. Azt viszont még nem tudni, hogy Gyurcsány Ferenc meglátogatja-e a 301-es parcellát, és hogy mi lesz az állami ünnepség idején a Kossuth téren tüntetőkkel.

Alig másfél hét van hátra az 1956-os forradalom 50 éves évfordulójának állami megemlékezéséig, és már majdnem teljesen készek a kormányzati tervek az évforduló méltó megünnepléséhez, derült ki a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón. Danks Emese elmondta, hogy egy független emlékbizottság - amelynek vezetője Kosáry Domokos - javaslatcsomagja (tagja a testületnek Boross Péter volt miniszterelnök is) alapján választották ki azokat a programokat, amelyek az állami ünnep részei lesznek. A javaslatot Jordán Tamás, Román Sándor és Meskó Zsolt művészeti ötletei alapján valósítják meg.

Ünnepi programok

A legfőbb ünnepi programok között a szabadság hőseinek útvonalát említette a kormányszóvivő. 14 órakor 56-os emlékművet avatnak a Műegyetem előtt, ahol Vizi E. Szilveszter akadémiai elnök leplezi le a szobrot. 17:30-kor fáklyás menet vonul a Felvonulási térig, ahol 19:30-kor a Központi Emlékműnél beszédet mond többek között Kosáry Domokos. Az Operában ünnepi műsor lesz, este a Szépművészeti Múzeumban állami vezetők és külföldi meghívottak díszvacsorán vesznek részt. Részletesebb programokért fel kell keresni az alábbi honlapot.

A miniszterelnöki program nem végleges

A kormányfő programjairól egyelőre nem sok tudható, csak annyi, hogy beszédet mond a parlamentben, és részt vesz a múzeumi díszvacsorán. A 301-es parcellánál tartott rendszeres koszorúzáson azonban még nem tudni, kivel képviselteti magát a kormány. A szóvivő a jövő hétre ígért további részleteket.

Megegyeznek-e ellenfeleikkel?

Az 56-os megemlékezések politikai részét firtató kérdésekre a kormányszóvivő Sólyom László államfő egyik interjúban mondott véleményét idézte. A köztársasági elnök arra szólított fel, hogy az aktuálpolitikát az ünnep méltóságának érdekében a pártok kerüljék. Nem lehet azonban tudni, mi lesz a Kossuth téri zászlófelvonással és az oda köthető állami eseményekkel. A Kossuth teret a kormány is lefoglalta, ugyanakkor a tüntetők már korábban tüntetést jelentettek be ezekre a napokra is. (Ilyenkor a rendőrségen papíron a teret felosztják, és a szervezőknek egymással kell megegyezniük) A kormány reméli, hogy az ország méltóképpen emlékezik meg az ötvenéves évfordulóról, mondta diplomatikusan a szóvivő. A Kossuth téren ugyanis az állami ünnepség egy fontos, és a világ figyelmét is magára vonó része lesz. Danks Emese az Indexnek rejtélyesen csak annyit mondott, hogy egy "jó tárgyaló" vesz részt azokon az egyeztetéseken, amelyek a rendőrségen a kormány és a Kossuth téri tüntetők között zajlanak.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.