Blanka, Bianka
10 °C
18 °C

Őrizetbe vették a Lelkiismeret '88 öt aktivistáját

2004.03.27. 18:20
A Lelkiismeret '88 csoport több aktivistája demonstrált szombaton Budapesten a Szabadság téri szovjet emlékműnél, mert ottlétét indokolatlannak tartják. A rendőrség több tüntetőt előállított. A vasárnapi sajtótájékoztatón bemutatták a lefoglalt eszközöket, így öt acélláncot, gázálarcokat, festékszóró spray-ket, kalapácsot és vésőt, valamint két műanyag csövet is.
Kocsis Imre, a csoport elnöke elmondta: személyesen nem volt jelent a helyszínen, de arról értesítették, hogy a tiltakozók közül néhányan átmásztak az emlékművet körülvevő kordonon, amikor rohamrendőrök "erőteljes beavatkozást" követően elhurcoltak legalább öt személyt, köztük a csoport több aktivistáját is.

Rongálást akadályoztak meg a rendőrök?

A Lelkiismeret '88 közleményében úgy fogalmaz, hogy "semmi sem indokolja, hogy a Magyar Szabadság terén egy szovjet kommunista háborús emlékmű álljon".

Véleményük szerint, ha az emlékmű alatt halottak vannak, nekik a temetőben van a helyük. "Ha viszont csak egy Magyarországot leigázó és többször eltipró hatalom jelképe az emlékmű, úgy régen megérett az eltávolításra" - írják.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) ügyeletese az MTI-nek sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta az MTI információját, miszerint többen festékszóróval és az emlékmű megrongálásához szükséges eszközökkel felszerelkezve átmásztak a védőkerítésen. A BRFK az ügyről délután tartott sajtótájékoztatót.

Átmásztak a kordonon

"Volt jelzés, hogy március elején vagy március 15-én rongálják meg a szobrot, ezért a folyamatos őrzés mellett fokozott ellenőrzést szerveztünk" - mondta el Lapid Lajos, a budapesti rendőrfőkapitány közbiztonsági helyettese. Nemcsak az előzetes információk, hanem a Pajzs Szövetség korábbi Kossuth téri rendezvénye miatt is fokozott figyelmet fordítanak a Szabadság tér, Nádor utca, Vértanúk tere és a Kossuth tér környékére. Az ezredes elmondta: a hét személy a Szabadság téren egy külföldi turistacsoportból vált ki. Körülbelül 10 óra 45 perckor átmásztak az emlékmű körüli kordonon és felmásztak a szobor talapzatára. A rendőrök, köztük a Készenléti Rendőrség bevetési csoportja ekkor lépett közbe.

"Az volt a szándékuk, hogy úgy tiltakozzanak az emlékmű ottléte ellen, hogy a náluk található eszközökkel részben az emlékművet megrongálják", részben pedig az emlékműhöz láncolják magukat - közölte az ezredes. A rendőrség a sajtótájékoztatón bemutatta a lefoglalt eszközöket, így öt acélláncot, gázálarcokat, festékszóró spray-ket, kalapácsot és vésőt, valamint két műanyag csövet is.

'Ismerik' őket

A hét embert rendzavarás szabálysértése miatt vette őrizetbe az V. kerületi rendőrkapitányság. Ez a szabálysértés bírói hatáskörbe tartozik, ezért a bíróság tűzi majd ki a tárgyalás időpontját, fűzte hozzá Lapid Lajos.

Mint elmondta "ezekkel a személyekkel, ezek közül néhánnyal már találkoztunk korábban is a Gesztenyés kertben, az Erzsébet hídon, a Kvassay-zsilipnél". Kérdésre válaszolva a rendőrtiszt közölte: nem tud arról, hogy bármelyik elkövető sérülést szenvedett volna, ugyanakkor elmondta, hogy őrizetbe vételük előtt kötelezően orvosi vizsgálaton vesznek részt. Az intézkedés során a rendőrök testi kényszert és bilincset alkalmaztak.

"Ennek a rendőri intézkedésnek semmiféle politikai töltete nincs" - mondta Lapid Lajos, hozzátéve, hogy a rendőrség bármely fővárosi emlékmű, szobor rongálásakor hasonlóan intézkedett volna. A szovjet emlékművet legutóbb szilveszterkor öntötték le vörös festékkel, az megelőzően pedig olajjal. Visszahelyezése ellen tavaly novemberben a Magyar Revíziós Szövetség szervezett tüntetést.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!