Emőke
8 °C
19 °C

Az M7-es fejlesztése helyett tőzsdéztek?

2003.07.15. 09:29
A Nemzeti Autópálya Rt.-é lehetett az a 13 milliárd forint, amit a K&H brókercége megforgatott - adta hírül a Népszabadság. A pénzt eredetileg az M7-es informatikai fejlesztéseire és földvásárlásra szánták.
Eredetileg a Nemzeti Autópálya Rt.-é volt az a 13 milliárd forint, amelyet a K&H brókercége megforgatott, többek között Pannonplast részvényeket vásárolva belőle. A Népszabadság szerint ezek az állami milliárdok segítették többek között a Britton-cégek tulajdonszerzését a Pannonplast Rt.-ben.

Előre rögzített felhasználás

Az NA Rt. két jogcímen utalta át a pénzt az Állami Autópálya-kezelőnek: 3 milliárdból az M7-es informatikai fejlesztéseit kellett volna megoldani, 10 milliárdot pedig a sztrádaépítések előkészítéseként zajló földvásárlásokra szántak, mindkét esetben előlegként.

A lap úgy tudja, hogy pénzt a megnevezett jogcímekre máig nem kellett felhasználni. Ugyanakkor az M7-es a 3 milliárdos informatikai fejlesztésének megindításáról, a pályázat kiírásáról a múlt héten már döntés született.

A keret kijátszható

A jogszabályok szerint az NA Rt. az idén nem költhet többet, mint 79,4 milliárd forint. Az átutalással azonban ez a keret kijátszható volt, mert az autópálya-kezelő pénzköltését az államháztartási törvény nem korlátozza - emlékeztet a lap.

Az NA Rt. a pénz átutalásakor azt a feltételt kötötte, hogy az autópálya-kezelő a 13 milliárd forintot más célra nem használhatja fel, csak arra, amire kapta, a pénzt csakis a bankszámlán kamatoztathatja. A pénzt tehát szabálytalanul utalták át a brókercéghez. Erre vezethető vissza, hogy Bitvai Miklóst, az ÁAK volt vezetőjét rendkívüli felmondással menesztették.

A többi pénz sorsa azonban egyelőre ismeretlen. A Népszabadság azonban úgy tudja, hogy a Betonút a legnagyobb vesztese a K&H Equitiesnél történt visszaéléseknek. Értékpapírszámlájáról az utolsó hírek szerint több mint tízmilliárd forintnak veszhetett nyoma.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.