Aladár, Álmos
-1 °C
9 °C

Csak a 30. nap leteltével döntenek a 30 napról

2004.09.02. 06:39
Alkotmánybírósági szakértők szerint nincs esély arra, hogy a testület szeptember végéig döntsön a kormány tagjainak jogállásáról szóló törvényben meghatározott 30 napos lemondási időről. A szabályozást Béres Béla, az FKGP volt alelnöke mellett egy magánszemély is megtámadta. Indítványukban mindketten soronkívüliséget kértek, tekintettel a szeptember 26-ig tartó, harmincnapos időszakra.
Alkotmánybírósági források a Népszabadságnak elmondták, a testület több olyan esetben is döntött már sürgősséggel, amikor erre a törvény nem kötelezte - soron kívül kell eljárni többek között akkor, ha a köztársasági elnök előzetes normakontrolt kezdeményez -, így például a Bokros-csomag, illetve a kismamák jövedelempótléka esetén is rögvest megkezdték a beadványok vizsgálatát. Arra azonban szinte nem volt példa, hogy három héten belül határozatot hirdettek volna.

Ennek részben technikai oka van: a beadványt először valamelyik alkotmánybíróra kell szignálni, akinek azért egy-két hétre szüksége van ahhoz, hogy a határozattervezetet a teljes ülés elé terjessze. De az sem fordult még elő, hogy a bírák első olvasatban döntöttek volna, vagyis a határozat kihirdetéséig a leggyorsabb eljárás mellett is legalább három-négy hét telik el, a harminc napról szóló törvény esetleges megsemmisítésének pedig így érdemi következménye aligha lenne.

A napilap értesülése szerint valószínű, hogy az Alkotmánybíróság soron kívül dönt majd, ami annyit jelent, hogy határozatukat várhatóan az ősz folyamán kihirdetik.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.