Mária
-6 °C
-2 °C

Egy évig dolgozhat az adatmentést vizsgáló bizottság

2003.04.08. 16:18
Megtartotta kedden alakuló ülését a kormányváltás utáni adatmentéseket vizsgáló parlamenti bizottság. A testület egyelőre nem készített ügyrendet, és arról sem sikerült megállapodniuk, hogy mikor ülésezzenek. A bizottság mindenesetre egy éven belül befejezné munkáját.
Megtartotta alakuló ülését az APEH-nál a kormányváltás után elrendelt adatmentés jogosságát, annak körülményeit vizsgáló országgyűlési bizottság kedden Budapesten. A nyolctagú bizottság elnöke Font Sándor (MDF), alelnöke Wiener György (MSZP). Tagjai: Demeter Ervin (Fidesz), Hargitai János (Fidesz), Szijjártó Péter (Fidesz), Szabó Zoltán MSZP, Török Zsolt (MSZP) és Bőhm András (SZDSZ).

Ügyrend és munkaterv nélkül

Az ülésen elhangzott: a bizottság egy éven belül szeretné befejezni munkáját. A testület tagjai a képviselők elfoglaltsága miatt nem tudtak megállapodni arról, hogy mikor ülésezzenek a jövőben, és egyelőre ügyrendje és munkaterve sincs a bizottságnak. Font Sándor (MDF) arra kérte a bizottság tagjait és szakértőit, végeztessék el C típusú átvilágítást, mert a vizsgálódás során olyan anyagokhoz juthatnak, amelyek megtekintéséhez szükség lehet erre az igazolásra.

Hol és mit másoltak?

Demeter Ervin (Fidesz) szerint tisztázni kellene a bizottságnak, hogy hol és milyen adatokat másoltak ki, mi lett ezen adatok sorsa és a történtekből milyen következtetéseket kell levonni. Wiener György (MSZP) arra hívta fel a figyelmet, hogy a sajtóban megjelent dokumentumok és a parlamentben elhangzott felszólalások nem tekinthetők bizonyítéknak. A bizottság munkájához elsődleges források kellenek, amihez iratokat kell bekérnie, és meg kell hallgatnia az illetékeseket.

Meghallgatják a pénzügyminisztert

Abban egyetértés alakult ki, hogy a pénzügyminisztert és az APEH elnökét meghallgatják a későbbiek során. Font Sándor szerint vizsgálni kell, hogy jogilag és technikailag szükséges-e az adatmentés a négyévenkénti kormányváltás után.

A testület tagjai megegyeztek abban, hogy begyűjtik az elektronikus sajtóban elhangzott, illetve írott sajtóban megjelent riportokat az adatmentési üggyel kapcsolatban. Március végén az adatvédelmi biztos úgy ítélte meg, hogy a pénzügyminiszter által elrendelt adatmentésnek nincs jogszabályi alapja, az adatok továbbítása a minisztériumba, illetve az APEH adatainak tárolása az adóhatóságnál jogellenes adatkezelésnek minősül. Ezt követően az érintett hivataloknál megsemmisítették az adatokat.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Év végi utazás

Ajándékozzon utazást, töltse a karácsonyt és a szilvesztert külföldön!