Emőke
8 °C
19 °C

Legálisan nem vall be Áder havi 400 ezret

2005.12.07. 12:08
Áder János állítása szerint legálisan nem szerepel jövedelmei között a rózsadombi lakásának havi 1500 eurós bérleti díja. A vagyonbevallásban tulajdonként feltüntetett Bimbó úti lakás kiadásának ténye akkor derült ki, amikor Áder egy sajtóperben bizonyította, hogy az ingatlan forgalmi értéke nem haladja meg a 100 milliós luxusadó-határt. A közel 400 ezer forintos jövedelmet kizárólag a társtulajdonos, Áder felesége számolja el.

December 7-én szerdán járt le Áder János rózsadombi lakásának egy évre kötött meghosszabbítható bérleti szerződése. A Fidesz parlamenti frakcióvezetőjének vagyonbevallásában egyedüli ingatlantulajdonként szereplő tetőlakást havi 1487 euróért adták k, a 400 ezer forinthoz közelítő bevétel azonban nem szerepel legutóbbi, 2005 január 27-i keltezésű vagyonbevallásában.

Benne maradt

A 2004 decemberében megkötött bérleti szerződés részletei egy, a politikus által kezdeményezett sajtóperben benyújtott dokumentumban szerepelnek. Áder János a két lap ellen indított bírósági eljárásban egy teljes körű ingatlanforgalmi értékbecsléssel igazolta, hogy az újságokban szereplő számoknál jóval kisebb a 2002-ben vásárolt Bimbó úti lakás értéke. A 67 milliós szakértői értékbecslésbe azonban belekerültek azok a perhez szorosan nem tartozó adatok arról is, amelyek szerint a politikus és felesége bérbe adta a nagy alapterületű, teraszos tetőtéri ingatlant. A szerződés szerint a határozott időtartamú megállapodás összesen háromszor hosszabbítható meg 1-1 évre. A perben bizonyítékként használt dokumentumhoz a szakértő eredetileg mellékletként csatolta a teljes bérleti szerződést, a bíróságon azonban ez már nem szerepelt a benyújtott anyagok között.


Tetőtér a Bimbó úton

Csak a feleség

Az Index kérdésére Áder titkárságán elmondták, hogy a frakcióvezető vagyonnyilatkozata azért nem tartalmazza az egyébként már 2002 óta kiadott lakásból származó bevételeket, mert azt a politikus 50 százalékban társtulajdonos felesége számolja el, és ő is adózik a jövedelem után. Áder felesége információink szerint a Fővárosi Bíróság bírája. Áder János 2003-as bevallása szerint egyébként az ingatlan megvásárlásához 25 millió forint kedvezményes hitelt vett fel az OTP-től. A politikus és családja egy másik budai ingatlanban lakik, amely viszont egyáltalán nem szerepel a vagyonnyilatkozaton.

Sajtóügyek

Ádernek az elmúlt hetekben több ingatlanügyben kellett hadakoznia a sajtóval. Az értékbecslés miatt a Magyar Hírlaptól kért helyreigazítást, az ÉS ellen pedig annak megállapítását kérte, hogy a hetilap megsértette a személyiségi jogát azzal, hogy azt állította, nagy értékű ingatlanát törvénytelen úton, bűncselekménnyel szerezte. Később a Népszava állításait cáfolta, amikor egy bejáráson a helyszínen mutatta be a Béla király úti volt házelnöki rezidencia állapotát. A frakcióvezető hazugságnak és csúsztatásnak nevezte, hogy a lap szerint az épületen elvégzett 115 millió 400 ezer forintos felújítási munkákból 60 millió forint "Áder Jánosék kéréseinek teljesítésére" ment el.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!