Ambrus
-7 °C
3 °C

Csökkennek az adóterhek

2000.08.01. 19:52
Jövőre csökkennek az adóterhek és nő a gyermekes családok adókedvezménye - közölte a kormányülés utáni tájékoztatón Borókai Gábor kormányszóvivő. A kabinet döntött arról is, hogy 200 millió forintos alaptőkével létrehozza a Nemzeti Szinház Részvénytársaságot, amely teljes egészében átveszi a nemzeti kht. eddigi feladatait. A testület 6,3 milliárd forintot szavazott meg a szociális szféra 63 ezer 500 dolgozójának, azt azonban még nem tudni, ez konkrétan mennyi pénzt jelent majd az ágazat dolgozóinak.

"A gazdasági növekedés nagyobb a tervezettnél"
Harrach Péter, szociális és családügyi miniszter bejelentette: 6,3 milliárd forintot fordítanak még ebben az évben a szociális szféra dolgozóinak egyszeri juttatására. Ezt az teszi lehetővé, hogy 1,5-2 százalékkal meghaladja a gazdasági növekedés a tervezettet. Harrach nem kívánt arról konkrétan beszélni, mennyi pénzt jelenhet ez konkrétan dolgozónként. Mint jelezte, nem szeretne olyan helyzetbe kerülni, mint az egészségügyi tárca első embere. A miniszter szerint azért is indokolt az egyszeri juttatás kifizetése, mert a szociális szférában kevesebb mint ötvenezer forint az átlagkereset.

A kormány határozott arról is, hogy a jövő év július elsejétől a minimál nyugdíj nyolcvan százalékát - havi 13280 forintot - folyósítják a súlyosan fogyatékosoknak. Ezt megelőzően szeptember elsejétől szakemberekből álló bizottságok vizsgálják meg a juttatásra jogosultakat. Harrach reméli, ezzel kiszűrik azokat, akik nem fogyatékosok, mégis részesülnek ilyen állami juttatásokban.

Borókai Gábor ismertette, hogy a kormány augusztus elsejével 200 milliós alaptőkével létrehozta a Nemzeti Színház Részvénytársaságot. A cég feladat lesz 2002. március 15-ig felépíteni a nemzeti színházat. Az Index kérdésére a kormányszóvivő közölte: a munkák előkészületeit eddig intéző Nemzeti Kht-nak a jövőben nem lesz feladata. Tájékoztatása szerint hamarosan tárgyalások kezdődnek majd a teátrum jelenlegi vezetője és a kultusz tárca között arról, mi legyen a sorsa a mostani társulatnak.

Siklós Mária, a Schwajda György kormánybiztos által az új Nemzeti Színház megtervezésére felkért építész az Index kérésére elmondta: tudomása szerint a kormány döntése a részvénytársaság megalapításáról nem érinti a teátrum építésének érdemi részét, vagyis mind a tervezési, mind az előkészítési munkálatok zavartalanul folytatódhatnak. A cég megalapítása csak formai, szervezeti, illetve adminisztrációs változásokat hozhat, a beruházás szakmai részén aligha módosít - az építész értesülései szerint.

A testület arról is határozott, hogy négymilliárd forintot szán az önkormányzatok gázközművagyonának kompenzációjára. A teljes kártalanítás összege 61 milliárd forint lesz. Ennek az összegnek a kifizetése azonban csak a parlament döntése után várható. A kabinet ennek az összegnek az odaítélésével azért nem várta meg a honatyák döntését, mert ez ügyben így is sokéves elmaradásban van az állam.

A kormány arról is határozott, hogy pénzzel segíti ki a bánya nélkül maradt bányászokat. Ha például egy elbocsátott vájár vállalkozást alapit egymillió forintos támogatásra számíthat. E mellett jelentős összegeket szánnak az átképzésekre, illetve közmunkaprogramokat is indítanak.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!