Gedeon, Johanna
2 °C
21 °C

Feljelenti egymást Illés és Orosz

2003.08.27. 20:39
Az MSZP környezetvédelmi munkacsoportja a paksi üggyel kapcsolatos nyilatkozatai miatt feljelenti rémhírterjesztésért Illés Zoltán fideszes képviselőt. Illés viszont a feljelentő Orosz Sándor ellen kezdeményez eljárást rágalmazásért, illetve becsületsértésért.
Az MSZP-frakció környezetvédelmi munkacsoportjának vezetője szerdán bejelentette: rémhírterjesztés vagy közveszéllyel való fenyegetés miatt még a héten feljelenti Illés Zoltán fideszes képviselőt a Paksi Atomerőmű veszélyességéről szóló kijelentései miatt.

Orosz Sándor feljelentését a fideszes politikus keddi tájékoztatóján tett kijelentésére alapozza, amely szerint "nukleáris robbanás soha, de hidrogénrobbanás bekövetkezhet annak alapján, amilyen megoldást az orosz fél javasol". "Illés Zoltán ehhez a témához nem ért" - közölte a szocialista politikus a Budapesten tartott sajtótájékoztatóján. Hangsúlyozta: a lakosság nem volt és most sincs veszélyben az atomerőműben történt üzemzavar miatt. Hozzátette: ezt a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) is megállapította, jelentésük szerint ugyanis "a kibocsátásból származó általános lakossági dóziskorlátokat nem lépték túl Pakson".

"A Fidesz gátlástalanul hazudik

"A Fidesz azonban ebben a kérdésben is gátlástalanul hazudik" - jelentette ki Orosz Sándor hozzátéve: Illés Zoltán növeli a lakosság veszélyérzetét kijelentéseivel akkor, amikor az atomerőmű biztonságosságát vitatja, és országos veszélyről beszél. Hangsúlyozta: egy kormánybiztos kinevezése az erőmű felügyeletére teljesen megalapozatlan lenne, így pártja nem támogatja az ellenzéki kezdeményezést. Elmondta: a NAÜ megállapította, hogy mulasztás történt az erőműben, a bizottság azonban azt is jelezte, hogy a baleset utáni elhárítás szakszerű volt.

Orosz Sándor szavai szerint jelenleg indokolatlan lenne az erőmű vezetőinek leváltása. Úgy vélte: a felelősségre vonásra az üzemzavarból adódó problémák teljes elhárítása után kerülhet sor. Kijelentette: az erőmű felelősségét már korábban elismerte, és ezt a honlapján is feltüntette.

Illés is feljelent

"A Paksi Atomerőműben történt üzemzavar kapcsán tett minden korábbi állításomat továbbra is fenntartom, Orosz Sándor földművelésüggyel foglalkozó szocialista politikust pedig rágalmazásért és becsületsértésért még a héten feljelentem és beperlem" - reagált az MSZP tájékoztatóján elhangzottakra Illés Zoltán.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.