Nárcisz
5 °C
15 °C

Kínos helyzetbe hozhatja a Fideszt az adósság

2003.03.05. 18:27
A választási levelek kifizetetlen kézbesítési díja kapcsán a Magyar Postának első fokon megítélt 120 millió forint kifizetése arra kényszerítheti a Fideszt, hogy túllépje a törvényben megengedett kampányra fordítható keretet. Az Állami Számvevőszék a jövő héten fejezi be a pártok kampánypénzeinek vizsgálatát.
Nyakó István szocialista politikus szerint törvénytelenségre kényszerítheti a Fideszt a bíróság által a Magyar Postának megítélt 120 millió forint.

Egyelőre nem foglalkoznak a kérdéssel

Az összeggel ugyanis jelentősen túlléphetik a választási kampányra fordítható keretet. A legnagyobb ellenzéki párt egyelőre nem foglalkozik ezzel a kérdéssel, hiszen a bírósági döntés még nem jogerős - mondták az Indexnek a párt sajtóosztályán.

A Magyar Postával a tavalyi országgyűlési választások alkalmával az MSZP is kapcsolatba került. Az akkor még ellenzéki párt a kormányfő nevében szintén minden háztartásba küldött szét leveleket. Mindezekre, és a kampány idején egyéb tételekre kifizetett pénzekre az Állami Számvevőszék napokban befejeződő vizsgálata is kitér majd. Az ÁSZ ugyanakkor csak a pártok által bemutatott számlákat ellenőrizheti, nyomozati jogosítványai nincsenek.

Az MSZP is levelezett, de valahogy olcsón

Az MSZP tavaly nyáron közzétett beszámolója szerint a kampányban nem érték el a törvényben meghatározott keretet. Például posta- és telefonköltségre mindössze alig több mint 13 millió forintot költöttek - állította a Magyar Közlöny tanúsága szerint a párt pénztárnoka -, noha többször is küldtek levelet annak a 250 ezer MSZP-szimpatizánsnak is, akik tavaly decemberben úgy nyilatkoztak, szeretnének értesülni a párt rendezvényeiről.

A pártok a törvény értelmében jelöltenként egymillió forintot, azaz összesen 386 milliót költhetnek el kampányra.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.