Mária
-6 °C
-2 °C

Menjen Ön is Afganisztánba zsoldosnak!

2002.11.11. 09:36
Még nincs döntés az afganisztáni magyar szerepvállalásról, ugyanakkor máris több tucatnyi hivatásos és szerződéses katona jelezte, hogy szívesen részt venne az akcióban. A rendkívüli érdeklődés oka többek között az lehet, hogy a háború dúlta ázsiai országban szolgálatot tévők havi zsoldja elérheti a 700 ezer forintot is.
Ha a kormány után a parlament is jóváhagyja Magyarország afganisztáni szerepvállalását, akkor - a Magyar Hírlap információi szerint - orosz veteránok közreműködésével akár egy-két hónap alatt felkészíthető a 25-30 fős kontingens.

Harcolni nem fognak

Az alegység felállítása, felszerelése és egyéves működése akár az egymilliárd forintot is meghaladhatja. A legnagyobb tételt valószínűleg a felszerelés tenné ki, mivel a szolgálatot teljesítőknek rendkívül nehéz időjárási körülmények és természeti viszonyok között kell majd szolgálatot teljesíteniük.

Havril András altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese szerint a Magyar Honvédség elsősorban olyan szerepet szeretne vállalni az esetleges misszióban, amely nem közvetlen harci tevékenységet jelentene, hanem inkább támogatási feladatokat. A napilap értesülései szerint a magyar misszió hasonló tevékenységet lát majd el, mint amilyet a koszovói kontingens végez Pristinában.

Eszközhiány

Egyelőre azonban gondot jelent a speciális körülményeknek és követelményeknek megfelelő eszközök hiánya. A honvédség ugyanis nem rendelkezik olyan vegyvédelmi felszereléssel, amelyek kellő biztonságot nyújtanának a katonáknak. Fodor Lajos vezérezredes szerint ugyanakkor a hadsereg fel tud készíteni egy korlátozott számú egységet egy esetleges iraki vagy afganisztáni akcióra, ha erről politikai döntés születik.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Év végi utazás

Ajándékozzon utazást, töltse a karácsonyt és a szilvesztert külföldön!