Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Tanulni jönnek Magyarországra a terroristák

2005.03.23. 08:28
Tanuló- és üzleti vízummal érkeznek Magyarországra a terroristák. A Nemzetbiztonsági Hivatal aggályai szerint al-kaidások is élhettek annak az afgán cégnek a szolgálataival, amelyik ötszáz dollár ellenében beutazóvízumot intézett Magyarországra.

Több száz, akár a tálib rezsimmel és az al-Kaidával is kapcsolatban álló afgán szerezhetet tanuló-, vagy üzleti vízumot Magyarországra. A megszerzett vízummal az országba beutazó afgánoknak általában nyoma veszik, Magyarországról már könnyen tovább mehetnek az Európai Unió többi tagországába, írja a Magyar Hírlap.

Nem tanulnak

A napilap értesülései szerint az afgán álegyetemisták számát a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) akciójának sikerült valamelyest visszaszorítania. A titkosszolgálatok azután léptek akcióba, hogy egy észak-magyarországi egyetemen többször is előfordult, hogy a bejelnetkezett afgán diákok nem kezdték meg tanulmányaikat.

A Magyar Hírlap értesülései szerint azóta újabb vidéki egyetemek jelezték, hogy az ázsiai térségből jelentkezők között feltűnően nagy arányban vannak a tanulmányaikat meg sem kezdő fiatalok.

Az NBH adatai szerint a tanulmányi vízumos trükköt egy afgán vállalkozás intézi. A cég ötszáz dollárért vállalja a tanulmányi vízum megszerzését. A jelentkezőknek nem kell felvételizniük, előképzettségüket sem kell igazolniuk és az angol nyelvtudás sem elvárás, írja a Magyar Hírlap.

A titkosszolgálatok adatai szerint százas nagyságrendben érkezhettek Magyarországra ázsiaiak a trükkel.

Nem üzletelnek

A tanulmányi vízum mellett újabb trükköt is találtak az Európába vágyók. A Magyar Hírlap értesülései szerint több magyar vállalkozást is tárgyalási ajánlattal kerestek meg Afganisztánból. A magyar cégek az üzlet reményében meghívólevelet adnak, az így megszerzett üzleti vízummal beutazókkal azonban később nem jön össze a találkozó.

Az NBH aggályai szerint az így megszerzett vízumokkal terroristák is az országba juthatnak. A terroristák egy része tovább utazhat az EU országaiba, de elképzelhető, hogy Magyarországon telepednek le.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.