Salamon
7 °C
13 °C

Országszerte az utakon a gazdák

2000.06.07. 11:17
Két napon keresztül az ország minden megyéjében, közel kilencven helyen demonstrálnak a gazdák járműveikkel a forgalmat lassítva, akadályozva. Az akcióban mintegy 30 szervezet vesz részt, egyikük, a Magyar Parasztszövetség szerint Torgyán József azzal mutathatná ki jó szándékát, ha menesztené államtitkárait. A tüntetéseken a termelők a mezőgazdaság rendkívül nehéz helyzetére kívánják felhívni a közvélemény figyelmét, de a rendezvénnyel az agrártárca szerintük elfogadhatatlan intézkedései ellen is tiltakoznak.
Nagy Tamás, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) elnöke a TV2 reggeli műsorában megkérte a tévéseket, ne filmezzék a demonstrálók traktorainak rendszámát, mivel megfenyegették őket: az eszközök ,,szabálytalan használata" a támogatások megvonását vonhatja maga után.

"Torgyán József azzal mutathatná ki jó szándékát, ha menesztené államtitkárait"
Szerdán 10 megyében a demonstráció második napján pedig további kilenc megyében mozdulnak meg a mezőgazdasági termelők. Szaniszló Sándor, a Mezőgazdasági Szövetkezetek és Termelők Országos Szövetségének alelnöke szerint a figyelemfelhívó országos tüntetésen csaknem 3200 mezőgazdasági jármű és szállítójármű és mintegy 5000 gazda vesz majd részt. Összesen 89 helyen lesznek jelen a tiltakozók, akiknek a számát a balesetveszély csökkentésének érdekében a szervezők korlátozni kívánják. A gazdák mind a két napon, reggel nyolc és délután három óra között tüntetnek. A közlekedőknek azonban számolniuk kell azzal, hogy a demonstrációt megelőző és az azt követő mintegy két órában sok mezőgazdasági jármű fogja zavarni a forgalmat.

A mezőgazdasági termelők szerdai fél pályás útlezárásairól egyelőre Bács-Kiskun, Győr-Moson-Sopron, Heves, Nógrád, Vas, Zala megyéből érkezett jelentés. A megmozdulások incidensek nélkül zajlanak. Szabolcsban a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Mezőgazdasági Termelők Érdekvédelmi Szövetsége szolidáris ugyan az országos agrárdemonstráció résztvevőivel, de a tiltakozó akcióban nem vesz részt.

A tiltakozó táblái közül több arra figyelmeztet, hogy a termelők jelenlegi helyzete már hasonlít a mohácsi vészhez, illetve Dózsa György parasztháborújának leveréséhez. A felsorakozott gazdák szerint a "végpusztulás előtti állapotban vannak". Úgy vélték, ha nem figyel a kormány a saját népére, ha a parasztságban csak a választások időszakában lát választókat, akkor a vidék elpusztul. Véleményük szerint elszegényedett néppel nem lehet az unióba sem csatlakozni.

A 2-es főút nyolcszáz méteres szakaszán Rétságnál, a 22-es főúton Balassagyarmatnál egy kilométeres részen, valamint a 21-es főúton Bátonyterenyénél kell fennakadásokra számítani. A 7-es főúton Nagyrécsénél, valamint Letenye és Becsehely között, egy kilométer hosszban lassítják a forgalmat a gazdák.

Vas megyében Szombathelyen a 86-os főút Zanatot elkerülő szakaszán, a 87-es út megyeszékhelyet elkerülő szakaszán, Jánosházánál a 8-as és 84-es főút körforgalmú kereszteződésének közelében, Körmendnél a 8-as és 86-os út kereszteződésének közelében, Hegyfalunál pedig a 84-es és 86-os utak találkozásánál zárták le fél pályán az utat az elkeseredett mezőgazdasági termelők.

Győr-Moson-Sopron megyében öt helyszínen gyűltek össze a gazdák - Lövő, Csorna, Mosonmagyaróvár, Pér és Vámosszabadi térségében -, hogy csendes demonstrációjukkal fejezzék ki az agrártárca tevékenységével kapcsolatos elégedetlenségüket.

Hercegszántónál és Kalocsánál 51-es, Soltnál az 52-es, Tompa és Kisszállás között az 53-as útra vonultak ki járművekkel az elkeseredett Bács-Kiskun megyei termelők.

Hevesben a megye három pontján, Hatvan, Tarnaméra, illetve Besenyőtelek határában tiltakoznak félpályás útlezárással az agrártermelők

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!