Aladár, Álmos
-1 °C
9 °C

Egy ötéves kislány az agyhártyagyulladás legújabb áldozata

2001.01.08. 17:18
Gyors lefolyású agyhártyagyulladás áldozata lett egy drávaiványi ötéves kislány. A kislány vasárnap kora este lett rosszul, hajnali négy órára már meghalt.

A hétfői boncolás után a Baranya megyei ÁNTSZ dolgozói megállapították, hogy a drávaiványi ötéves kislány B csoportú meningococussal fertőződött meg, a betegség vérmérgezést, majd gyors halált okozott.

A kislány közvetlen környezetét gyógyszerrel kezelték

Az ilyen típusú megbetegedés sporadikus, nem járványjellegű, ellene nincs védőoltás - tájékoztatta az Indexet dr. Fekete Zsuzsanna, a Baranya megyei ÁNTSZ Járványügyi Osztályának vezetője. Védekezni is úgy lehet, ha mindenki betartja az elemi higiénés előírásokat.

Mivel a betegség lappangási ideje 6-8 nap, a kislánnyal ez idő alatt érintkező személyeket - körülbelül 30-at - megelőző kezelésben részesítették: olyan tablettákat adtak nekik, amely a torokban a kórt okozó baktériumokat pusztítja el. dr. Fekete Zsuzsanna azonban figyelmeztetett, hogy ezeket a gyógyszereket csupán szigorú orvosi felügyelet alatt lehet szedni.

Rejtély, mi teszi gyors lefolyásúvá a betegséget

Az ilyen típusú betegségben pont az a veszélyes, hogy gyors lefolyású, az első tünetek észlelése és a kórházba kerülés közötti pár óra elegendő lehet, hogy a folyamat visszafordíthatatlan legyen. Az ÁNTSZ munkatársának tájékoztatása szerint ugyanaz a baktérium kétféle lefolyású betegséget okozhat: a szeptikus típusú agyhártyagyulladás gyors halált okoz, a meningitiszes forma pedig gyógyítható. Hogy mi határozza meg a betegség formáját, az a baktérium megbetegítőképességétől (virulenciájától) is függ - mondta dr. Fekete Zsuzsanna.

A közelmúltban, 2000 novemberében Telekgerendáson hasonló lefolyású betegségben egy hároméves kisfiú vesztette el életét.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.