Simon, Szimonetta
1 °C
12 °C

A Sulinet levette a Hitlerről szóló cikkeket

2003.07.10. 19:50
A Sulinet levette a diktátorról szóló cikkeket, mivel nem érzékeltette kellőképpen, hogy a "hős, az évezred embere" jelzők csak korabeli dokumentumokból származó idézetek.
Levette és kiegészíti a Sulinet honlapon Adolf Hitlerre vonatkozó anyagokat a honlap szerkesztősége, közölte Kosik István főszerkesztő az MTI érdeklődésére csütörtökön. Az internetes oldalon a náci diktátorról korabeli forrásokból, többek között Göbbels naplójából lehetett részleteket olvasni, fotókat, rajzokat látni.

"Valódi hérosz"

A csütörtök délután még letöltölthető anyagban többek között az szerepelt: "Adolf Hitler a náci propaganda legfontosabb hőse. A valódi hérosz, akihez mindenkinek hasonlítania kell, akit érdemes és (kötelező) követni, akit tisztelni és szeretni kell. Hitler az ismeretlenségből váratlanul felbukkanó kiválasztott, akiben testet öltenek a német karakter legjobb vonásai, aki megtestesíti a nemzetiszocialista eszmerendszert. [...] Ő a legnagyobb németek legnagyobb tanítványa. Az évszázad, de talán az évezred legnagyobb embere".

A fotók különböző élethelyzetekben, például "kedélyes vadásztársaságban", egy őzgida etetése közben, nők és gyermekek között ábrázolják a diktátort. "Hitler gyerekekhez fűződő viszonya is különleges volt. Goebbels szerint rajongott a kicsikért, remekül bánt velük, értett a nyelvükön. [...] Ezeken a felvételeken az látható, hogy Hitler valóban nagy szeretettel fordul a gyermekek felé" - olvasható a képekhez fűzött szövegben.

Korabeli forrásgyűjtemény

Kosik István elmondta, hogy az anyagok több mint másfél éve kerültek fel a honlapra, a Talma Kiadó által készített CD-ROM internetes változatai. A CD-ROM elkészítését támogatta többek között a Soros Alapítvány azzal a indokkal, "hogy politikailag elfogulatlan korabeli forrásgyűjtemény készült".

"Nem arról van szó, hogy a Sulineten dicsőítik Hitlert, hanem nyilván a történelem tanításához nagyon fontos az, hogy a jobb megértéshez, szemléltetéshez, felvételire való felkészüléshez korabeli forrásokat tanulmányozhassanak a diákok" - mondta el a főszerkesztő.

"Itt ilyenekről esik szó - fogalmazott a főszerkesztő. - "A Sulinet abban követte el a hibát, hogy a kiadóknak átvette azt az alapkoncepcióját, hogy azokat a forrásokat, anyagokat helyezik el ebben a gyűjteményben, amelyek máshol egyáltalán nem, vagy nehezen hozzáférhetők, és nem foglalkoznak azokkal, amit bárki bárhol megtalál, így a nácik által elkövetett bűnökkel". Kosik István közölte, az anyag bevezetőjében szerepel, hogy mindenképpen tankönyvvel együtt használandó, szakértő pedagógiai irányítás mellett.

Kiegészítve, néhány héten belül

Kosik kifejtette, a Sulineten mind az I., mind a II. világháborúról szóló tananyag szerepel, és "a nácik által elkövetett bűnökről igen sokat lehet olvasni a honlapon". "A hibát ott követtük el, hogy ezeket a részeket, tartalmakat nem állítottuk oda rögtön a fenti források mellé" - mondta. A hiba kiküszöbölése "folyamatban van", a főszerkesztő bízik abban, hogy a tananyag átalakított változata néhány héten belül visszakerülhet a honlapra.

Ugyanazon a honlapon az MTI nem tudta letölteni a Sztálinról, Mussoliniről és Rákosi Mátyásról szóló információkat.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!