Judit
3 °C
6 °C

Medgyessy: Mindannyian szeretnénk jobban élni

2003.05.20. 06:59
Mindannyian szeretnénk jobban élni, s még jobban szeretnénk gyermekeink, unokáink számára a jobb életet - mondta Medgyessy Péter miniszterelnök a Csongrád megyei Algyőn, ahol egy kiállítást nyitott meg. A kormányfő Algyőn felidézte a Paul McCartney-val való találkozását, amikor a zenész az ajándékba kapott magyar furulyán skót dalt játszott el.
Mi magyarok mindig Európában voltunk - hangsúlyozta Medgyessy Péter hétfőn Algyőn. A miniszterelnök a Csongrád megye életét a kezdetektől napjainkig bemutató, Mindig Európában című kiállítást nyitotta meg. Kifejtette, hogy a magyarok gondolkodásukban, törekvéseikben, értékeikben mindig is európaiak voltak. "Nekünk nem kell megmagyaráznunk, hogy mitől kerültünk Európába" - hangsúlyozta.

Ez Európa

Medgyessy Péter szerint Európa igényeket és igényességet jelent. Az igényességről szólva az emberek önmagukkal szembeni igényességét emelte ki, mert - szavai szerint - csak azután van jogunk mással szemben is igényesnek lenni. "Mindannyian szeretnénk jobban élni, s még jobban szeretnénk gyermekeink, unokáink számára a jobb életet" - mutatott rá. Hozzátette: ez az igény, amiért a magyarság mindig is dolgozott, s most talán több esélye van ugyanannyi munkával sokkal előbbre jutni.

A miniszterelnök felidézte a Paul McCartney-val való találkozását, amikor a neves zenész az ajándékba kapott magyar furulyán, amelyet előtte egy magyar kisfiú szólaltatott meg, skót dalt játszott el. Medgyessy Péter szerint ez Európa.

Támogatjuk Románia EU-tagságát

A kormányfő a megnyitót követő sajtóbeszélgetésen az eurorégiókkal kapcsolatos kérdésre válaszolva fontosnak nevezte, hogy eredményes legyen az eurorégiós gondolkodás. "Ezért támogatjuk Románia uniós tagságát, és szeretnénk, ha folytatódna a szerb demokratizálódási folyamat, amellyel közelebb kerülhetnének az uniós csatlakozás esélyéhez" - fejtette ki. Véleménye szerint a határokon átívelő eurorégiók segítsége szükséges ahhoz, hogy a határon túl élő magyarság könnyebben kapcsolatot tudjon teremteni az anyaországgal.

Medgyessy Péter Csongrád megyei programja befejezéseként részt vett a szegedi új zsinagóga felavatásának 100. évfordulója alkalmából rendezett kántor hangversenyen, amelyen átadták a Szegedi Zsidó Hitközség közgyűlése által az idén alapított Löw Lipót- és Löw Immánuel-díjakat. Az elismeréseket olyan személyek kapták, akik maradandót cselekedtek a zsidó vallás fennmaradása, a szegedi hitközség erősítése és értékeinek megőrzése érdekében.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.