Zsuzsanna
-2 °C
7 °C

Elnököt választ az Alkotmánybíróság

2003.06.30. 07:12
Hétfőn választ új elnököt az Alkotmánybíróság. Az előzetes találgatások szerint nagy csata várható az 1996-ban MSZP támogatással alkotmánybírává választott Holló András és az 1998-ban a jobboldal jelöltjeként talárhoz jutott Erdei Árpád között.
Új elnököt választ hétfőn az Alkotmánybíróság, mivel a testület jelenlegi vezetője, Németh János alkotmánybírói megbízatása július 31-én, 70. életévének betöltése miatt megszűnik. Az Alkotmánybíróság elnökválasztó teljes ülése határozatképes, ha azon a hivatalban levő alkotmánybírák mindegyike jelen van. Az Alkotmánybíróság tagjai közül, jelölés nélkül, titkos szavazással választ elnököt három évre.

Holló kontra Erdei

Egy év eleji alkotmánybírósági sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a testület tagjai közül négyen - Bagi István, Holló András, Strausz János és Tersztyánszkyné Vasadi Éva - nem tölthetik be az elnöki posztot, részben életkoruk miatt, részben azért, mert kilencéves mandátumukba már nem fér bele a hároméves elnöki tevékenység. A korábban soha nem alkalmazott eljárási szabály - amely alapján a 2005 novemberéig bírói mandátummal rendelkező Holló például automatikusan kiesett volna a versengésből - sajtó- és jogászberkekben is megütközést keltett, annak alkalmazása esetén ugyanis a jelenlegi elnököt sem lehetett volna már 2001-ben újraválasztani - írja legújabb számában a HVG.

A legesélyesebbnek Holló Andrást, a testület helyettes elnökét - korábbi főtitkárát - és Erdei Árpádot tartják. Mellettük Harmathy Attila és Bihari Mihály neve is felmerült. Hollót 1996-ban az MSZP, Erdei Árpádot 1998-ban a jobboldal jelöltjeként választotta meg a parlament.

Fele-fele

A bírák a hírek szerint nagyjából fele-fele arányban sorakoznak fel a két legesélyesebb elnökjelölt mögött, így nem kizárt, hogy a távozó elnök voksa dönt majd. Az elnökválasztás június 30-ára történt kitűzésével Németh János azonban már tavasszal világossá tette: távozása előtt aktívan bele kíván folyni utódja kiválasztásába. Ugyanerre Sólyom László annak idején nem tartott igényt.

A HVG összegzi az elmúlt hónapok találgatásait: Erdei Árpád mögött Strausz János, Tersztyánszkyné Vasadi Éva, Harmathy Attila és Kukorelli István, míg Holló András támogatójaként Bagi István, Czúcz Ottó, Bihari Mihály és Kiss László sorakozhat fel. A kiegyenlített erőviszonyok miatt bír különös jelentőséggel, hogy Németh János, aki a szintén eljárásjogász Erdeinek kívánja továbbadni posztját, hétfőn maga is le fogja tenni esetleg sorsdöntő jelentőségű voksát.

Franciaország

Élménytúra Korzikán.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!