Gábor, Karina, Ders
7 °C
21 °C

A fiatalon elhunyt magyarok harmadával az alkohol végez

2001.02.22. 19:44
Magyarország is képviseltette magát azon a WHO-kongresszuson, amelynek fő témája a fiatalok alkoholfogyasztása volt. Egy még nem megjelent felmérés szerint Magyarország a legrosszabb helyen áll a listán, itthon ugyanis a 15 és 29 éves férfiak halálának mintegy egyharmada függ össze az alkoholfogyasztással - tudta meg az Index.
- A legnagyobb problémák egyike az, hogy nagy a kereskedelmi, gazdasági nyomás. Erőszakos marketingjükben az ifjúságot célozzák meg - mondta el az Indexnek a konferencián részt vett Páva Hanna, a Szociális és Családügyi Minisztérium helyettes államtitkára. Magyarországon is változnak az alkoholfogyasztási szokások. A konferencián elmondták: az alkohol, a dohányzás és a kábítószer összefügg, és sokan mindhármat használják.

Egy még nem publikált WHO-tanulmány előzetes adatai szerint Magyarországon minden harmadik fiatal az alkohol miatt (nem feltétlenül májzsugor, hanem közlekedési baleset, depresszió kiváltotta öngyilkosság) hal meg. A tanulmány három csoportba osztja a vizsgált országokat - Magyarország a legrosszabbak egyike.

Emelnék az árakat

A nemzetközi konferencián megállapították, hogy 2006-ig milyen lépésekre van szükség ahhoz, hogy ezt a tendenciát megállítsák. Szóba került egy korhatár megállapításának szükségessége, mint az Egyesült Államokban, a forgalmazói reklámok kitiltása bizonyos fiatalokat érintő eseményekről, és az alkohol piaci árának drasztikus emelése.

Nemcsak az egészségügyre, de az oktatásra is komoly feladatokat ró az alkohol elleni küzdelem. ,,Lényegében a társadalom egészének összefogására van szükség" - szögezték le a WHO-konferencián.

Borivó nemzet

Egyes vélemények bizakodóak, annak ellenére, hogy Magyarország mindig is listavezető volt alkoholfogyasztás és a vele összefüggő öngyilkosság tekintetében. A legújabb felmérések szerint hazánkban csökkent az öngyilkosságok száma, és az alkoholfogyasztásunk sem olyan "veszélyes", hiszen egyre inkább iszunk bort, sört, mint töményeket.

Egzotikus körutazások!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.