Natália
-3 °C
8 °C

Kampány a kelet-európai halálkaraván ellen

2001.07.01. 10:25
A vágóállat-kereskedelem beszüntetéséért "közép-kelet-európai halálkaraván" elnevezéssel nyolc országot érintő kamionturné indult tíz napja Litvániából, hogy végighaladjon azon az öt napig tartó útvonalon, amelyen évente vágóállatok százezreit szállítják Olaszország vágóhídjaira. Az EU élőállat-szállítási direktíváját rutinszerűen megszegik a tagállamok.
Vágóhíd előtt váró, rettegő tehén
A vágóállat-kereskedelem elleni világnap július elseje, a turné ezen a napon fejeződik be Rómában. A világnapon - osztrák kezdeményezésre - három éve szerveznek figyelemfelkeltő akciókat az állatvédők, írja az MTI. Azt szeretnék elérni, hogy a vágóhídra szánt birkákat, sertéseket, lovakat, szamarakat, borjakat ne szállítsák napokon keresztül Európában. Szorgalmazzák, hogy az állatok a tenyésztési helyhez legközelebbi vágóhídra kerüljenek, és csak húsukat vigyék tovább.

Haldokló állatok a kamionokban

A Rex Kutyaotthon Alapítvány közlése szerint a kampány egybeesett az Olaszországot elmarasztaló európai bizottsági beszámoló megjelenésével, amely első helyen említi a kelet-európai vágóállat- kereskedelem súlyos állatvédelmi problémáit.

Szállítás közben elpusztult disznók
Az alapítvány weboldalán található megdöbbentő képek és adatok szerint juhok, szarvasmarhák, lovak, szamarak utaznak a kamionokba bezsúfolva, elegendő levegő, ivóvíz és táplálék nélkül különböző európai mészárszékekre.

Állatok tucatjai pusztulnak el útközben. Az is gyakran előfordul, hogy lovak, szamarak adnak életet kicsinyüknek a száguldó kamionok belsejében. Vannak olyan szállítmányok is, amelyek a Közel-Keletre viszik az állatokat rituális vágóhidakra. Az állatok ilyenkor akár heteket is a hajókon tölthetnek, és jelentős részük elpusztul.

Hazánk tranzitország

A legtöbb szállítmány Lengyelországból, Romániából, Litvániából indul, főként olaszországi, spanyol és görög vágóhidakra. Az út több napos, az állatok 60-90 órát is a kamionon tölthetnek. Magyarország kulcsfontosságú tranzitországnak számít a kelet-európai útvonalon, területén évente mintegy 50 ezer állatszállító kamion halad át. Az alapítvány szerint a korszerű jogszabályok ellenére a szállítmányok állategészségügyi és állatvédelmi ellenőrzése nagyon nehéz, a szállított állatok ellátására alig van lehetőség a több napos út során mert egyik tranzitország sem örül, ha idegen származású állatok tartózkodnak a területén, ezzel növelve a fertőzés veszélyét.

Megszegik az EU direktíváját

Elpusztult tehén egy országúti parkolóban
Az Európai Unió 1995-ben elfogadott élőállat-szállítási direktívája szerint az alapkiépítésű járműveken szállított állatokkal az Unión belül nyolc óránként meg kell állni, kirakodni az állatokat, megetetni, megitatni és 24 órán át pihentetni őket. A bizonyos kiegészítőkkel felszerelt járműveken azonban jóval hosszabb ideig szállíthatók megszakítás nélkül az állatok.

Bebizonyosodott azonban, hogy az EU előírásait rutinszerűen megszegik a tagállamok, ezért idén várhatóan felülvizsgálják a szabályzatot, különös tekintettel az élő lovak szállítására. Az angol RSPCA állatvédő szervezet akciócsoportja 23 ló útját követte Lengyelországból Olaszországba. A 47 órás út során összesen kevesebb, mint öt órára állt meg a teherautó, melyen szégyenletes körülmények között utaztak a lovak. Érkezéskor sokuk sántított, a lovak lemészárlását pedig sorukra váró társaik előtt végezték. Az RSPCA jelentése óta három kelet-európai ország (Lengyelország, Csehország és Szlovénia) szigorított állatvédelmi törvényein.

Járványveszély

A Rex Kutyaotthon Alapítvány gazdasági állatvédő csoportja az Animals' Angels németországi állatvédő csoport módszereit követve két éve felderítéseket szervez a Magyarországon keresztül haladó élőállat-forgalom állapotának felmérésére, jelentéseiket eljuttatják az érintett hatóságokhoz. Együttműködnek a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságával, így a szállítmányok irataiból megtudhatják, hogy az állatok mennyi ideje vannak úton. A német szervezet kezdettől fogva próbálta felhívni a figyelmet az országokon keresztül száguldó kamionokból kijutó vizelet és állati hulladék veszélyeire. Miután a járványok felütötték fejüket, több ország lezárta határait az élőállat forgalom előtt.

Aláírásgyűjtés

Az alapítvány más állatvédő szervezetekkel együtt aláírásokat gyűjt az élőállat-szállítás ellen, weboldalukról letölthető az ív. Az aláírásokkal megtámogatott petíciót az élőállat-szállítás elleni világnap alkalmából nyújtják át csütörtökön a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban.

Egy sikertörténet
Ezt a néhány órája született borjút sorsára hagyták egy New York-i aukciós telepen. Hideg téli napon született, így már majdnem teljesen kihűlt, mire a Farm Menhely aktivistái rátaláltak. A később Opie névre keresztelt borjút sikerült megmenteni és felnevelni, a termetesre nőtt Holstein ökör most a Watkins Glen-i menhely lakója. Felnőttkori fényképe itt látható.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.