Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Álolajvállalkozók az olajbizottság előtt

2000.10.09. 14:07
Kapcsolódó cikkek (1)
Öt csongrádi olajvállalkozó meghallgatását tervezte hétfői délelőtti ülésére a parlament olajbizottsága. Az öt meghallgatott közül csak hárman jelentek meg a bizottság előtt, ahol rögtön kiderült: egyáltalán nem olajvállalkozók jelentkeztek a testületnél, hanem egy kirúgott pénztárosnő és az algyői közéleti egyesület két prominense. A hölgy egykori munkahelyének, a hódmezővásárhelyi Rákóczi TSZ olajügyeiről rántotta le a leplet, míg a két algyői lokálpatrióta szavaiból nem derült ki pontosan: kiket is jöttek leleplezni. A bizottság délutáni ülésén határoz arról, megfeddjék-e azokat, akik nem jelentek meg a meghallgatásukon.
A parlament olajbizottsága egy héttel ezelőtti tanácskozásán a képviselők elfogadták Pallag László elnök napirendi javaslatát, hogy hallgassák meg a bizottságnál tanúként jelentkezett csongrádi olajvállalkozókat. Az ülésen aztán az öt helyett hárman jelentek meg, de róluk is kiderült: soha nem voltak olajvállalkozók. Ketten az algyői közéleti egyesület színeiben jelentek meg, a harmadik ,,tanú" pedig Németh Róbertné, a hódmezővásárhelyi Rákóczi TSZ expénztárosa, aki egykori munkahelye olajos érintettségét jött elmondani.

A bizottság némi vitát követően napirendjére vette Kórodi Mária szabaddemokrata képviselő azon indítványát, hogy a bizottság feddje meg azokat a meghívottakat, akik fittyet hányva meghívásukra nem jelentek meg az olajbizottság előtt. Lentner Csaba (MIÉP) a napirendre vétel előtt arról kezdett beszélni: értelmetlen ilyen határozatot hozni, s különben sem ez a testület illetékes ilyen kérdésekben. Pallag László azonban megvonta a szót a MIÉP-es képviselőtől, arra hivatkozva, hogy ezt majd a vitában mondja el. Lentner a történteken láthatóan megsértődött, ezért a szavazáskor látványosan hátra tette kezét és nem szavazott a javaslatról.

Benzin, illetékbélyeg, kirúgás

A meghallgatások előtt vita bontakozott ki arról: meghallgassák-e egyáltalán a megjelentek. A vita végeztével végül szót kaptak az önként jelentkező meghívottak. Németh Róbertné közölte: '93 és '96 között heti tízmillió forintot fizetett ki pénztárosként készpénzben olajos vállalkozóknak, akik heti két alkalommal szállítottak a szövetkezetnek egy-egy tartálykocsi üzemanyagot. Az ebben az ügyben indult eljárás során, a rendőrségi szembesítéskor felismerte a két szállítót, a bírósági tárgyaláson azonban főnöki utasításra nem volt szabad senkit felismernie.

A hölgy állítása szerint hamis tanúzása eredményeképpen maradt meg a munkája, amit azonban később mégis elveszített. Pénztárosként ugyanis '96-tól kezdődően három éven át összesen 12-14 millió forintot fizetett ki illetékbélyeg vásárlás címén, amit főnökei ugyan utalványoztak, később azonban feljelentették, amiért ,,hamis számlákat fizetett ki". A hölgy állítása szerint semmi köze a hamis számlákhoz a bíróság mégis két év hat havi börtönre ítélte elsőfokon. Fazekas Sándor fideszes képviselő azon felvetésére, hogy bosszút állni jött-e Némethné a bizottság elé, a meghallgatott határozott nemmel felelt. Közölte, csupán azért jött, mert meghívták és, mert szívesen válaszol a feltett kérdésekre.

Visszatérő elítéltek

Az algyői lokálpatrióták előadásából nem derült ki pontosan: hogy kerülnek az olajbizottság elé, mindenesetre keddre ígérték annak a dokumentumcsomagnak az átadását, amelyek olajügyeket dokumentálnak. Tóth Károly, MSZP-s képviselő szerint kísértetiesen hasonlított a mostani meghallgatás egy májusihoz. Akkor egy olyan pénztáros jelent meg ,,vallomást tenni", aki hasonló okok miatt kezdte másnap kétéves börtönbüntetését.

Tóth szerint munkanélkülinek is jobb lenni, mint a pénztárosi állásból a börtönbe menni. Általánosságban ezért óvatosságra intette a képviselő az alkalmazottakat. Miután kérdés nem érkezett a ,,tanúkhoz", a testület befejezte délelőtti ülését. Délután a MOL Rt. képviselőjét hallgatják meg, illetve döntenek Kórodi Mária feddést kezdeményező javaslatáról.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.