Dömötör
12 °C
14 °C

Alsós tanuló nem bukhat meg?

2003.01.08. 10:42
Az oktatási tárca módosítaná a közoktatási törvényt. A leglényegesebb változás az lenne, hogy az általános iskola első négy évfolyamán tanuló diákokat nem lehetne megbuktatni, illetve nem lehetne írásbeli házi feladatot adni hétvégére, munkaszüneti napokra és a tanítási szünetekre - értesült a Népszabadság. A gyermek-pszichológus pozitív kezdeményezésnek tartja a módosítási tervezetet.
Jövő év szeptemberétől az alsó tagozatos diákoknak várhatóan nem kell majd házi feladatokkal bíbelődniük a hétvégéken, munkaszüneti napokon és a tanítási szünetekben - értesült a Népszabadság.

A szünet legyen szünet

Az oktatási tárca nemrégiben elkészített, a közoktatási törvényt módosító munkaanyagáról Sipos János, a szaktárca közoktatásért felelős helyettes államtitkára elmondta: azt szeretnék, hogy az alsó tagozatos diákok terhelése alkalmazkodjék életkorukhoz, vagyis ne kelljen a szünetekben is folyton az iskolai feladatokkal foglalkozniuk.

A szaktárca javaslata értelmében az általános iskola első négy évfolyamán 2004-től nem lehetne megbuktatni sem a diákokat. Ezt Sípos azzal magyarázta, hogy a gyermekek eltérő ütemben fejlődnek: a lassabban érőknek, a hátrányos helyzetűeknek meg kell adni azt a lehetőséget, hogy a bukás kudarcélménye nélkül juthassanak el a negyedik osztály végéig.

A helyettes államtitkár szerint ebből nem következik az, hogy aki a negyedik osztály végére nem szerzi meg a megfelelő alapkészségeket - tehát például nem tud olvasni -, mindenképpen eljut az ötödik osztályig.

Kudarcok ellen

"Pozitív kezdeményezésnek tartom a módosítási tervezetet, mert több gyermeknek ad esélyt arra hogy a további tanuláshoz megszerezzék a megfelelő alapkészségeket" - mondta az Indexnek Rochi Istvánné gyermek-pszichológus, nevelési tanácsadó. Szerinte fontos, hogy a lassabban fejlődő gyerekeket ne érjék sorozatosan kudarcok. A szakember a tanárok felelősségének tekinti, hogy a program ne gátolja az átlagos, vagy jó képességű tanulók fejlődését.

Rochi Istvánné ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy a legtöbb tanár, és általában a tantestületek is alsóban "addig vitték a gyereket, ameddig csak lehetett", és csak a legszélsőségesebb esetekben buktattak.

A szakember szerint nem fogja megosztani a pedagógusokat a módosítás, mivel tapasztalatai szerint a legtöbb iskolában a gyermek érdekeit fontosabbnak tartják az intézmény "sikerességénél".

Véleményt kérnek

Az oktatási tárca több iskolának, szakszervezetnek és a szakmai szervezetnek is elküldte törvénymódosítási tervezetének munkaanyagát, mely a www.om.hu weboldalon is megtalálható. Ezt a szakmai testületek is véleményezik, várhatóan februárban kerül majd államtitkári értekezlet elé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!