Szabina
4 °C
12 °C

Alternatív javaslat a civileknek osztó bizottság előtt

2001.08.28. 18:37
Alternatívaként szeretné a Társadalmi Szervezetek Bizottságának plénuma elé terjeszteni Zuschlag János szocialista országgyűlési képviselő azt a civil szervezetekről készült listát, amely vélhetően különbözik a kedden született ingatlanjuttatási albizottság javaslataitól. A Kincstári Vagyoni Igazgatóság épületében megtartott keddi albizottsági ülésen ugyanis sem Béki Gabriella szabad demokrata, sem a már említett Zuschlag János nem vett részt. A listán több ismert szervezet neve is szerepel.

Az Állami Számvevőszék vizsgálatát kezdeményezi az MSZP azokkal a Társadalmi Szervezetek Biztossága által hozott döntések kapcsán, amelyek a jobboldali kötődésű civil szervezeteket juttatták ingatlanhoz az egykori állami vagyonból. A május végén kirobbant botránysorozatban az ellenzéki pártok többször kérték: a bizottság vonja vissza a "kétes" döntéseket. A bizottság szerdai ülése előtt - amely az eddig elmaradt, illetve néhány nagy értékű ingatlanokról dönt majd - az ingatlanjuttatási albizottság kedden az ellenzéki képviselők nélkül ült össze. A zárt ülés eredménye egyelőre ismeretlen. Információink szerint a bizottság eddig minden esetben megszavazta az albizottság javaslatait.

A lista

Zuschlag János
Zuschlag János MSZP-s országgyűlési képviselő, a bizottság, valamint az albizottság delegáltja a szerdai ülésen egy több civil szervezetet tartalmazó, alternatív listát kíván a bizottság elé tárni, amelyek a csonka albizottság döntései mellett kínálna alternatívát a tagoknak - tudta meg az Index.

- A kritikai észrevételeknek csupán akkor van értelme, ha az ember megpróbál a lehető legtöbb információ alapján dönteni, és konstruktívan akarja megoldani a vitás kérdéseket - nyilatkozta lapunknak Zuschlag a lépéssel kapcsolatban. Az MSZP listája szerint a szerdai bizottsági ülésen eldöntendő balatonszéplaki-tihanyi újságíró üdülő tulajdonjogát a Magyar Újságírók Szövetsége (MÚOSZ) kapná, amely eddig is használta az ingatlant (A Fidesz a több százmilliárd forint értékű üdülőt a három működő újságíró szakszervezet között osztaná szét. Így a MÚOSZ mellett a Magyar Újságírók Közössége, valamint a katolikus újságírók szervezete is kapna tulajdonjogot.)

Tervek

A javaslat értelmében az Andrássy út 124. alatti ingatlan tulajdonjogát több szervezet között osztanák szét: a Nőszövetség, az eddig is az épületben működő ENSZ Társaság mellett a Magyar Közgazdasági Társaság is a kedvezményezettek közé tartozna. A szintén nagy port felkavart Pesti Barnabás utcai ingatlan (teljes egészében a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége kapta meg) esetében is több szervezet juthatna helyiséghez. Zuschlag elmondása szerint a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája, a TIT budapesti tagozata valamint a Dietetikusok Országos Szövetsége is költözködhetne a "szétosztott" épületbe. A javaslat szerint a Magyar Vöröskereszt, valamint a Társadalmi Szervezetek Szövetsége is felkerülhetne az ingatlanhoz jutók listájára a Szoboszlay utcában, ugyanúgy mint a Nonprofit Információs Központ, amely a Dagály utcai épületben kapna helyet a javaslat szerint.

Van biztosíték

Halász János az albizottság fideszes elnöke a szocialisták bojkottjával és a pártos osztozkodás vádjával kapcsolatban többször kijelentette: a szerződések biztosítékot jelentenek a tisztaságra, mert ha a civil szervezetek nem közhasznú célra használják az ingatlanokat, akkor visszaveszik tőlük. Halász azt is többször hangsúlyozta: a döntések javarészét az ellenzékiek is támogatták.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!