Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Jól futnak Gyurcsány cégei

2004.11.25. 12:08
Virágzik Gyurcsány Ferenc cégcsoportja. A miniszterelnök a cégcsoportjában lemondott ugyan a tulajdonosi jogok gyakorlásáról, de arról egyelőre nincs szó, hogy eladná a társaságokat, írja a HVG. Az üzletember sportminiszterré való kinevezésekor a recesszióval indokolta cégei megtartását, bár 2003-ról szóló vagyonbevallásában több mint nyolcvanegymillió forint éves jövedelem szerepel.
Jövő tavasszal bezár a törvényhozók és meghívottaik zártkörű találkahelye, a Képviselői Klub. A HVG szerint Gyurcsány Ferenc önkéntes üzleti visszavonulása lehetett a Képviselői Klub veszte, mivel az ingatlan a kormányfő tulajdonában lévő Altus Befektetési és Vagyonkezelő Rt.-é, az üzemeltető pedig a Miniszterelnöki Hivatal cége, a Human-Jövő 2000 Kht. A Képviselői Klub bezárásával az Altus-csoport az utolsó állandó állami kapocstól szakad el.
A bolgár kapcsolat
Gyurcsány Ferenc anyósa, Apró Piroska és annak férje, a bolgár származású néhai Dobrev Péter voltak a Franciaországban nemrégiben hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt elítélt Biszer Dimitrov bolgár származású üzletember ­ a Gigastorage-ügy­ magyar kapcsolatai. Dimitrov francia közpénzek elsíbolása miatt állt bíróság előtt, de bottal ütheti befektetése nyomát két magyar üzleti partnere, a Magyar Nemzeti Bank egykori bécsi leányvállalata, és az akkor OTP-tulajdonú Hungarian Finance and Trade Corp., amelyek összesen 10 millió frankot vesztettek a számítógépes merevlemezek gyártására alapított belfort-i Gigastorage SA-n.
A Dobrev­-Dimitrov-kapcsolat egy cégen érhető tetten. Az egykor Bulgáriában aranyifjúként, Sztojko Dimitrov nagy hatalmú titkosszolgálati tábornok fiaként nevelkedett Gigastorage-vezérigazgató korábbi munkahelye leányvállalatot alapított Budapesten, s a cég ügyvezetője Dobrev Péter lett. A kft egy ideig részvényese volt a jelenleg végelszámolás alatt álló S-Komplex Nemzetközi Biztonságvédelmi Rt.-nek, amelynek egyik alapítója ifjabb Apró Antal volt.

Homályban marad

A kormányfő "lemondást a tulajdonosi jogok gyakorlásáról" nehéz értelmezni. (Amikor sportminiszterré nevezték ki, a recesszióval indokolta, hogy nem válik meg cégeitől.) Az üzleti rutinügyek intézését ugyan Jagiellowicz Györgyné vagyonkezelőre hagyta, de az azóta eltelt másfél évben semmi jele, hogy Gyurcsány megválna cégeitől; a HVG feltételezései szerint azért, mert azok jól futnak.

Az Altus mérlege 2003-ra 55 millió forint osztalékot jelez a 100 százalékos tulajdonos Gyurcsánynak. A miniszterelnök 2003-ról szóló (teljesen azonos idén márciusi, illetve októberi) vagyonbevallásában 81 404 977 forint éves bruttó jövedelem szerepel. Az első bevalláshoz fűzött magyarázat szerint a jövedelem oroszlánrésze az Altustól származó osztalék volt. Jagiellowiczné a HVG-nek hangsúlyozta, Gyurcsány jövedelmét illetően nem a konszolidált mérleg a releváns.

László Boglár kormányszóvivő a HVG-nek elmondta, a kormányfő nem vette ki az osztalék "jelentős részét" a cégből. Gyurcsány értelmezése szerint, ha így történik, nem kell feltüntetni a listán a teljes összeget, miután "az osztalékról szóló közgyűlési döntés számviteli, míg a vagyonnyilatkozat pénzügyi kategória", így homályban marad, mennyivel gazdagodott a kormányfő cégei révén.

Meglepetéssel fogadták

A cégcsoport virágzik. Zászlóshajója a Magyaróvári Timföld és Műkorund Rt. (Motim), amely leányvállalataival együtt tavaly 12 milliárd forint árbevételt ért el. A Somogy megyei Bábonymegyer központú Béta-Roll Hengergumizó Rt. pedig már terjeszkedik is külföldön: a főképp a nyomdaiparban használatos gumihengereket előállító cégnek tavaly 30 millió forint osztalékot termelt a székelyudvarhelyi és az újvidéki leányvállalata. (A Beta-Roll Srl. pusztán szállítói kapcsolatban van a december 5-ei népszavazással kapcsolatos MSZP-s kiadvány nyomtatása kapcsán a napokban politikai botrányba keveredett, szintén Székelyudvarhelyen működő nyomdával, az Infoprinttel).

A HVG megjegyzi, hogy az Altus-csoport tagjai nem élnek vissza a főtulajdonos nevével, mert Erdélyben és a Vajdaságban meglepetéssel fogadták a helyi gazdasági élet szereplői, hogy valójában ki áll a vállalkozások mögött.

A kilencvenes évek eleji privatizációs hullámban megszerzett vállalatok egy részének értékesítése - például az egykori Fővárosi Cipőbolt Vállalathoz tartozó Főnicia Kft. üzletrésze, a Balassagyarmati Fémipari Kft. vagy a Perfekt Gazdasági Tanácsadó, Oktató és Kiadó Rt. felének eladása - is jól jövedelmezett.

Egyetlen totális bukás

A lap szerint totális bukásnak egyedül a martfűi Tisza Műtalp- és Gumigyártó Kft. (Műgumi) tűnik. Az egykor egyebek mellett az Adidasnak beszállító, még korábban a Varsói Szerződés katonai surranóinak talpát előállító cég felszámolása a végéhez közelít. A tartozások alatta maradtak a 100 millió forintos lélektani határnak, néhány szállító, valamint az állam azonban hoppon marad.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!