Előd
5 °C
11 °C

Helyreigazít az Amnesty International

2000.12.23. 14:44
Helyreigazítást közöl az eredeti, Magyarországot gyerekek rendőri kínzásával kapcsolatba hozó hirdetésével megegyező terjedelemben az Amnesty International (AI) holland szekciója - erre tett ígéretet az AI hollandiai vezetője a szervezet magyarországi elnökének, Szekeres-Varsa Verának. Amszterdamban vizsgálják, hogyan került a valótlan állítás a hirdetésbe. Az AI nemzetközi titkárságán arról tájékoztatták a magyar elnököt, hogy semmiféle ilyen tartalmú hírt nem adtak az amszterdami részlegnek. A holland szekció a felháborodás hatására leállította kínzásellenes kampányát.
Nemcsak a magyar közvéleményben okozott felháborodást, hanem az Amnesty International (AI) berkeiben is komoly gondot okozott a holland szekció kínzásellenes kampánya, amelyben magyar rendőrök állítólagos gyerekkínzásáról számoltak be. A NRC Handelsblad című lapban megjelent fizetett hirdetés jelent meg, arról hogy Magyarországon gyakran éri rendőri atrocitás, kínzás a gyerekeket, elsősorban a romákat. A hatás fokozása kedvéért kivert fogú gyermekek jelentek meg a lapban. Az állítások ellen tiltakozott már a rendőrség, a Belügyminisztérium és az Országimázs Központ is, valamint lépéseket tervez a Külügyminisztérium.

Ugyanabban az újságban, ugyanolyan terjedelemben

Az Amnesty International/Magyarország elnöke, Szekeres-Varsa Vera az alábbi közleményt tette közzé:
Az Amnesty International/Hollandia egy tisztviselője sajnálatosan elhamarkodott hirdetést tett közzé egy holland lapban, amely a holland közvéleményt arról tájékoztatta, hogy a magyar rendőrségen gyermekek fogait verték ki. A hirdetésben foglaltakról a magyar hírközlésből nyertem tudomást, mivel a nemzeti tagozatok saját országukbeli ügyekkel nem foglalkoznak. Az ügyeket, amelyekkel dolgozunk, a londoni székhelyű nemzetközi titkárságunkon keresztül kapjuk, s ezek mindig másik országokban történt esetekkel kapcsolatosak. Mint a nemzetközi titkárság, mind a magyarországi AI szervezet azonnal leállította a hirdetés további közlését, felszólította a holland szekciót, hogy (ha állítását hitelt érdemlően bizonyítani nem tudja), kérjen bocsánatot és jelentse ki, hogy a hír megalapozatlan volt. A holland szekció igazgatója és sajtófelelőse december 22-én közleményt juttatott el az Országimázs Központhoz, amelyben tételesen bocsánatot kérnek a tévedésükért. Az Amnesty International következetesen küzd minden emberi jogsértés ellen (a 2000 nyarán kiadott éves beszámoló sajnos magyarországi esetről is számot adott), de hitelességünkhöz ragaszkodunk, így a jelen eset alaptalan volta miatt mind a magyarországi szervezet, mind a londoni titkárság a holland szekció helyreigazítását és bocsánatkérését követelte, amely meg is történt.
A szervezet magyarországi elnöke felszólította a holland szekció vezetőségét, hogy azonnal állítsák le a hirdetés további megjelentetését - áll Szekeres-Varsa Vera MTI-hez eljuttatott közleményében. Az AI budapesti vezetője arra kérte a hollandokat, hogy ugyanabban az újságban, ugyanolyan méretű hirdetést adjanak közre, amelyben kijelentik, a fenti vád megalapozatlan volt. Szekeres-Varsa Vera erre ígéretet kapott, és a hollandok eljuttatták hozzá az újságnak küldött helyreigazításuk másolatát, egyúttal jelezték, hogy a jövő hétre időpontot kértek a magyar nagykövetségtől.

Ellentmondóak a hírek viszont a hirdetés valóságtartalmát illetően. Az m1 péntek esti híradójában a Mark Stolwijk, az AI amszterdami szóvivője kijelentette, hogy a tényeket nem hamisították meg, hiszen bizonyítékaik vannak arról, hogy magyar rendőrök gyerekeket kínoztak meg. Azt hozzátette, hogy ugyan nem a fogukat verték ki, de az újságban megjelent képet metaforaként kell értelmezni. Ezzel szemben Szekeres-Varsa Vera közleményében arról tájékoztat, hogy Adri Kemps, a holland szekció vezetője közölte vele, vizsgálják, hogyan került a valótlan állítás a hirdetésbe.

Még mindig ismeretlen a forrás

A magyarországi elnök tájékozódott az AI londoni nemzetközi titkárságának Európáért felelős tisztségviselőjénél is, aki kijelentette semmiféle, a hirdetés tartalmát alá támasztó hírt nem adtak a holland szekciónak. Emiatt már felkérték a németalföldi szervezetet, hogy állításaikat vagy támasszák alá bizonyítékokkal, vagy jelentsék ki, hogy híreik valótlanságot tartalmaznak, és kérjenek bocsánatot.

A szervezet hollandiai sajtófelelőse viszont korábban azt mondta, hogy az AI által készített anyagokra hivatkozva jelent meg a hirdetés, amely szerint Magyarországon a rendőrök cigány gyermekek fogait verik ki. A tájékoztatás nem juthatott Magyarországról sem a hollandokhoz, mivel az AI alapszabálya értelmében egyik nemzeti tagozat sem dolgozik saját országában.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!