Miklós
-7 °C
2 °C

Kötelező tisztújítás az állami cégeknél

2001.03.30. 06:34
Tisztújításra szólítja fel a tulajdonában lévő, hamarosan magánosítás céljából az MFB Rt.-hez kerülő cégeket az ÁPV Rt. egy egy héttel ezelőtti körlevelében - derül ki az Index birtokába jutott dokumentumokból. Egyes vélemények szerint a tisztújító közgyűlések alkalmasak arra, hogy a kormányzat a "saját" embereit ültesse a később éppen az MFB hitelének segítségével privatizálandó állami gazdaságok, agrárcégek vezetésébe. Az ÁPV Rt. álláspontja ugyanakkor az, hogy a körlevél csak a közgyűlések normatívák szerint történő lebonyolítását célozta.
Könnyen lehet, hogy éppen a privatizáció előtt cserélik le a magánosításra kiszemelt állami gazdaságok, agrártársaságok vezetőségeit, amelyek a kormány egy nemrégen hozott határozata alapján értékesítés céljából az MFB Rt. tulajdonába kerülnek - derül ki egy az Index birtokába jutott dokumentumból. A kabinet döntése értelmében azonban éppen az esetleges új vezetők lesznek azok, akik cégei privatizálhatják a fejlesztési bankhoz kerülő tizenkét mezőgazdasági vállalkozást.

Az ÁPV levelét megírta

A tulajdonosi jogokat jelenleg is gyakorló ÁPV Rt. alig egy hete egy körlevelet adott ki, amelyben arra kéri a hozzá tartozó agrárvállalatokat - azokat is, amelyek hamarosan átkerülnek a "kormánybankhoz" -, hogy a közelgő éves közgyűlések napirendjében szerepeltessék az "igazgatósági tagok visszahívása, új igazgatósági tagok" és a "felügyelő bizottsági tagok visszahívása és új felügyelő bizottsági tagok megválasztása" pontokat.

Az állami gazdaságok sorsa
MFB-hez kerülnek
Agroprodukt Mezőgazdasági és Termelő és Értékesítő Rt.
Dalmandi Mezőgazdasági Rt.
Dél-Pest Megyei Mezőgazdasági Rt.
Gödöllői Tangazdaság Rt.
Herceghalmi Kísérleti Gazdaság Rt.
Hidasháti Mezőgazdaság Rt.
Lajta-Hanság Rt.
Mezőfavlvi Mezőgazdasági Termelő és Szolgáltató Rt.
Szarvasi Mezőgazdasági Termelési és Élelmiszer-feldolgozó Rt.
Szombathelyi Tangazdaság Rt.
Sárvári Mezőgazdasági Rt.
Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Rt.

ÁPV Rt.-nél maradók
Alcsiszigeti Mezőgazdasági Rt.
Bácsalmási Agráripari Rt.
Bábolna Mezőgazdasági Termelő, Fejlesztő és Értékesítő Rt.
Enyingi Agrár Rt.
Mezőhegyesi Állami Ménesbirtok Rt.
Komáromi Mezőgazdasági Rt.
Szerencsi Mezőgazdasági Rt.

Forrás: Figyelő

Könnyen lehet tehát, hogy az összes az MFB-hez kerülő, összesen 12,69 milliárd forint értékű agrárcég vezetőjének éppen azelőtt kell távoznia posztjáról, hogy privatizálhatnák társaságukat. Az említett, 2045/2001-es kormányhatározat azonban nemcsak a magánosítást tűzi ki, hanem azt is, hogy a szakminiszterek az MFB-vel együtt dolgoznak ki kedvezményes hitelkonstrukciót, annak érdekében, hogy a dolgozók, illetve cégeik vehessék meg az állami gazdaságokat. Vagyis a fejlesztési bank hitelezné a vételárat az új tulajdonosoknak.

Klientúraképzés a láthatáron?

Ráadásul azzal, hogy a cégek átkerülnek az MFB-hez, kikerülnek az ÁPV Rt.-vel szemben támasztott szigorú privatizációs követelmények alól is. Az igazgatósági cserékkel pedig új emberek kerülhetnek a cégvezetésbe, akik pedig immár az állami nagybank hitelei segítségével magánosíthatják a cégeket.

A Világgazdaság által megkérdezett jelenlegi vezetők szerint nem kizárt, hogy mindez tudatos koncepció része. Szerintük a körlevél félreérthető, mert azt a látszatot keltheti, hogy klientúraképzésre használja a volt állami gazdaságokat azzal, hogy esetleg kiválasztottjainak privatizálja azokat.

A lap információi szerint ugyanakkor az ÁPV Rt. álláspontja az, hogy a körlevél csak a közgyűlések normatívák szerint történő lebonyolítását célozta. Arra törekedtek, hogy minden lehetséges napirendi pont szerepeljen a meghívókban. A tisztségviselők visszahívásának lehetőségét nem csupán az MFB Rt. portfóliójába átkerülő cégek, hanem valamennyi társaság esetében megteremtették. A napirendre kerülés nem jelenti azt, hogy kötelező lenne a tisztségviselők lecserélése, ugyanakkor a tulajdonos ezt bárhol megteheti.

A cégek ugyan átkerülnek az MFB-hez, ám a 12,69 milliárd forintos "juttatásnak" ára is van: az állami autópályaprogramot finanszírozó nagybank éves sztrádaépítési apanázsát éppen ekkora összeggel csapolta meg a kormány a 2045/2001-es határozatával. Ebből az összegből fedezik ugyanis a mezőgazdasági szövetkezetek külső üzletrészeinek kifizetését, jegyzi meg egy a Figyelő legújabb számában megjelent írás.

Heves vita az MFB-törvényről

Közfeladatok, "szakosított pénzintézeti feladatok" ellátása, nem profitorientált működés, portfóliótisztítás - hangzik el a kormányoldalon a Magyar Fejlesztési Bankról szóló, éppen tárgyalás alatt álló törvénytervezet kapcsán. "Kormányzati házibank", "klientúraképzés", aránytalanul nagy költségvetési kockázat - emlegetik a törvényjavaslat ellenzői a Parlamentben.

Tekintélyes veszteség az MFB-nél
Négymilliárd forintos veszteséggel zárta a 2000-es évet a Magyar Fejlesztési Bank, holott az előző év végén még 2,56 milliárd forint adózás előtti nyereséget könyvelhetett el. Sőt, annak ellenére, hogy a pénzintézet tavaly 57 milliárd forint tőkejuttatásban részesült az államtól. A banknál azonban nem nyilatkoznak a veszteség okairól. Az MFB Rt. egyébként 48,7 milliárdos sajáttőke-állományával a hazai bankok között az előkelő negyedik helyet foglalja el. A költségvetés idén 222,51 milliárd forintot szán az MFB-nek, az összegből azonban 11,6 milliárdot a gyorsforgalmiút-hálózat üzemeltetésére és fenntartására kell fordítania a nagybanknak. A kétéves büdzsé 2002-re 36 milliárdot irányzott elő a fejlesztési banknak, amiből ugyancsak 15,3 milliárd forintot az autópálya-építésre szánnak.

Forrás: Figyelő

Az MFB Rt.-ről szóló jogszabályba - a hitelintézeti törvény tiltása ellenére - be akarja a kormány iktatni, hogy a bank kölcsönt nyújthasson a tulajdonában, résztulajdonában álló vállalkozások elidegenítéséhez. Vagyis azt tenné lehetővé, amiről az ÁPV Rt.-től átkerülő és éppen lehet, hogy menedzsmentváltás előtt álló agrárcégek esetében hozott döntést a kormány.

Az eladó kölcsönt ad a vevőnek

Az MFB-nél kölcsönné válhatna tehát a vagyon - mint az történt Szlovákiában is a Meciar-kormányok alatt. Északi szomszédunknál az állami cégekhez értékük töredékéért jutottak hozzá a menedzserek, akik a csekélyke vételárat is bankkölcsönökből fedezték, mint például a kassai vasmű esetében.

A törvényjavaslat ellenzői kifogásolják azt is, hogy a költségvetés számára aránytalanul nagy kockázatot jelent az állami garancia is, ami az ellenzék szerint könnyelmű pénzkezeléshez vezethetne és megismétlődhetne a bécsi CW Bank esete.

Az fejlesztési bank állami követeléseket is kezelne

Aggályos, hogy az MFB feladatai közé tartozna a társadalombiztosítási, illetve költségvetési alapoknál felhalmozott követelések faktorálása, érvényesítése. Azzal együtt, hogy a banknak nincsen eredménykényszere, könnyen megvalósulhatna az eszközök leértékelése, vagyis a vagyonvesztés - kifogásolta parlamenti felszólalásban Keller László szocialista honatya. Az MFB még mindemellett hitelezhetne is.

Nemcsak az ellenzéki pártok, hanem még az MDF-es Font Sándor is nehezményezte, hogy nem valósulna meg a pénzintézet kellő ellenőrzése, ugyanis a felügyelő bizottsági tagokat nem a Parlament delegálná, mint az ÁPV Rt. esetében, hanem a tulajdonos jogokat gyakorló Gazdasági Minisztérium jelölné ki őket.

A jelentős kedvezmények mögött a kormányoldal érvelése szerint az áll, hogy az MFB jelentős közfeladatokat lát el, valamint átlátható viszonyokat kívánnak teremteni a pénzintézetnél. Az ellenzők szerint azonban a jogszabály arra nyújt lehetőséget, hogy kormány házibankot képezzen, a rajta keresztül kifolyó pénzek segítségével pedig képezze klientúráját.

Gyarapodó MFB-portfólió

A Magyar Fejlesztési Bank egyre gyarapodó portfólióját olyan cégek fémjelzik, mint a közelmúltban a bankhoz került, Fidesz-közelinek tekintett tekintett Defend Kft. vagy a Nemzeti Autópálya Rt. Éppen ezzel a befektetési portfólióval kapcsolatban fordult Varga Mihály pénzügyminiszterhez Keller László MSZP-s honatya. Levelében azt tudakolta a PM iránytójától, hogy milyen vállalkozásokban van teljes vagy részleges tulajdona az MFB-nek, azokkal milyen befektetési, pénzügyi kapcsolata van.

Varga azonban a banktitokra és az üzleti titokra hivatkozva a kért adatoknak csak egy bizonyos részét adta ki a honatyának. A "jogszabályi lehetőségeket figyelembe véve" az 1999. december 31-i állapotnak megfelelő céglistát juttatta el Kellernek, a résztulajdon esetében a tulajdoni hányadokat megjelölve.

A több mint egy évvel ezelőtti állapot szerint az MFB Rt. "konszolidációs körét" összesen 136 cég alkotja.

  • Eladó házat keresel? Az Otthontérképen több ezer hirdetésből válogathatsz.
  • Az agglomeráció ingatlan árai tovább csökkentek, ha befektetnél vegyél lakást Budapesten!
  • Olcsóbban juthatunk ingatlanhoz az agglomerációban, érdemes megnézni az eladó házakat.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.