Vilma
-8 °C
3 °C

Minden eddiginél tartósabb lehet a tiszai árvíz

2001.03.05. 21:31
Súlyosabb helyzetbe kerülhetünk, mint két évvel ezelőtt, mert a mostani áradás tartósabb, ezért jobban igénybe veszi a gátakat - tájékoztatta az Indexet Domonkos János, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Védelmi Bizottság titkára. Jelenleg ötszáz ember dolgozik a gátokon, a kitelepítési terveket aktualizálták, három polgári védelmi alegység azonnali, további hat fokozott készenlétben van. A Tisza kedd hajnalban Tiszabecsnél tetőzik, szerda délután pedig Vásárosnaménynél, ahonnan a polgármester arról számolt be, hogy lakóházak és emberek is veszélybe kerülhetnek egy esetleges gátszakadás után. Kárpátalján átszakadt egy ötszáz méteres gátrész.Hétfőn már halálos áldozata is volt a kárpátaljai árvíznek.

A kárpátaljai Tiszabökény határában átszakadt a Tisza gátja - tájékoztatta az MTI-t Szakács Zoltán ungvári magyar főkonzul, aki állandó kapcsolatban áll a térséggel. A főkonzul elmondása szerint a víz már elérte a két és fél éve súlyos károkat szenvedett Tiszabökényt, ahonnan menekülnek az emberek. A hírt több helyről megerősítették. A kárpátaljai Mezővárit szintén elérte az áradás, és a helyzet itt is kritikussá vált. A faluban a harang félreverésével szólítják a gátakra a helyieket. Magyarország az ukrán vízügyi szolgálat kérésére mintegy 40 ezer homokzsákot küld Ukrajnába. Hétfőn már halálos áldozata is volt a kárpátaljai árvíznek. Huszton egy nyolcvanéves asszony életét vesztette, amikor a házukra váratlanul rázúdult a víz. A holmikat mentették ki a házból, s amikor a vízszint erőteljesen emelkedni kezdett, a padlásra próbáltak menekülni. Az idős asszonyt elhagyta az ereje, a lánya próbálta kihúzni a vízből, de nem sikerült megmentenie.

A hétfő éjszakai harmadfokú árvízvédelmi készültség elrendelése után a Tisza magyarországi felső szakaszán gőzerővel indultak be a felkészülési munkálatok. Fónagy János közlekedési és vízügyi miniszter hétfő délelőtt még arról számolt be, hogy nem kell elrendelni a rendkívüli árvízvédelmi készültséget. Ennek ellenére az Index által megkérdezett szakemberek már most rendkívülinek nevezik a helyzetet. Az előrejelzések szerint a Tisza Tiszabecsnél és Vásárosnaménynál elérheti, vagy meg is haladhatja az eddig mért legnagyobb vízállást.

Mindenki készenlétben

A Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság éjjel megerősítette az eddig elhanyagolt gátrészeket, és azonnal kérték 250 ezer darab homokzsák felszabadítását az Országos Műszaki Irányító Törzsön keresztül. A védekezéshez szükséges anyagokat már a helyszínre szállították. Milota, Panyola és Gulács térségében folyik a nyúlgátak építése. A munkálatokba folyamatosan kapcsolódnak be a társ- vízügyi szervek, valamint a különböző védelmi osztagok. Jelenleg 30 határőr együtt dolgozik a műszaki szakemberek, és a polgári védelem egységeivel. Ezek közül három alegységet azonnali, hatot pedig fokozott készenlétbe helyeztek.

A térségi vízügyi igazgatósága készenlétbe helyezte, és Vásárosnaményba rendelte ki saját védelmi osztagát. Ugyanitt megkezdte munkáját a helyi védelmi bizottság is, Fehérgyarmaton pedig operatív törzs irányítja a feladatokat.

A városok felkészültek

A meterológiai előrejelzések további 20-30 milliméter csapadékot jeleztek a Felső-Tisza vízgyűjtő területein, illetve további intenzív hóolvadást jósolnak. Az áradás tetőzését Tiszabecsnél kedd hajnalban 720 centiméterrel várják, amely a három nappal ezelőtti méréshez viszonyítva hét méteres emelkedést jelent. Vásárosnaménynél szerda délutánra 960 centiméter körüli vízállást jósolnak. Jütner Csaba, Vásárosnamény polgármestere az Indexnek úgy nyilatkozott, hogy a város felkészült: gond csak abban az esetben lehetséges, ha valamely nyúlgát átszakad. Ebben az esetben kitelepítésekről is szó lehet.

-Dolgozni kell, mert a víz közeledik - zárta a beszélgetést a terepszemlét megszakító polgármester.

Egyelőre nincs szó kitelepítésről

A kitelepítések csak abban az esetben lépnek életbe, ha komoly veszély fenyeget egy-egy városrészt. Domonkos János magyarázata szerint a Tisza melletti falvak közül fele-fele arányban találhatók kitelepítetendő és befogadó települések.

-Ezek felkészülése megtörtént, reméljük nem lesz szükség rájuk, mert meg tudjuk fogni a vizet - mondta Domonkos, majd hozzátette, hogy 50 kilométeres szakaszon az amúgy is átázott gátak bárhol átszakadhatnak. A szakértő azt nevezte meg legnagyobb problémának, hogy az áradás több hullámban érkezik, így tartósabb lesz, mint az elmúlt években. ,,Ez pedig legyengíti a gátakat, amelyek így sokkal sebezhetővé válnak" - tette hozzá a védelmi bizottság titkára.

Jól sikerült beruházások

Szamos Ferenc, a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság hírügyeletesének véleménye szerint a helyzetet jelentősen megkönnyíti az Ungvár és Nyíregyháza közötti hírcsere, amely azon a vízállás-előrejelző rendszeren alapul, amelyet Kárpátalján a magyar kormány 100 millió forintos segítségével állítottak fel. Fónagy sajtótájékoztatóján szintén elismeréssel beszélt az elmúlt évek árvíz elleni beruházásairól, amelyek most nagyságrendekkel könnyítik meg a probléma kezelését.

A Tisza mellett a többi szabolcsi folyó is árad. A Túr mentén hétfőn hajnalban szintén harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el. Garbolcánál jelenleg négy és fél méter a folyó vízszintje. A Szamos és a Kraszna szakaszain nincs szükség a készenlét elrendelésére, annak ellenére, hogy a vízszint folyamatosan emelkedik. A szakemberek szerint ezen a két folyón nem kell számítani áradásra. Az árvízvédekezés napi költségeit 10-15 millió forintra becsülik a szakemberek.

Alul is védekeznek

A Közép-Tisza vidékén is megkezdték a szükséges óvintézkedések végrehajtását. Lovas Attila a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóságának (KÖTIVIZIG) tájékoztatási vezetője úgy értékelte a helyzetet, hogy az általuk ellenőrzött szakaszon feltehetőleg enyhébb lesz az áradás, mint egy évvel korábban volt. Ennek megfelelően ,,900 centiméter feletti vizet" várnak, amely 1-1,5 méterrel marad el a tavalyitól.

-Gond esetén azonnal indítható a rendszer - fogalmazott Lovas. A KÖTIVIZIG szakemberei úgy saccolják, hogy területükre két hét múlva érkezik meg az áradat.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.