Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Csak Medgyessy kukucskál majd az ARC-kiállításon

2003.08.06. 12:57
Drasztikusan megtört az EU-s népszavazás idején tapasztalt össznépi politikai plakátgyártó kedv. Az ARC negyedik óriásplakát-pályázatára ugyan több mint 1300 terv érkezett, de a hazai politika gyakorlatilag kimaradt a témák közül. Az idén Medgyessy Péter az egyetlen nobilitás, aki a "Válság Show" Nagy Testvéreként kukucskál majd a Felvonulási tér egyik tábláján.
A negyedik ARC - egykor Geszti Péter, Bakos Gábor és Fatér Barna ötlete alapján indult - óriásplakát-pályázatra erős túljelentkezéssel érkeztek pályamunkák. Az idei 1344 plakáttervezet közül a korábbiaktól eltérően külön zsűri választotta ki a reklámiparban dolgozók és a "civilek" legérdekesebbnek ítélt munkáit.

Hova lettek?

A zsüri válogat Tekintse meg képeinket
A plakátkészítők baloldaliak, vagy a jobboldali beállítottság az akadálya, hogy elég könnyedséggel és humorral fogalmazódjon meg egy vizuálisan is értékelhető vélemény. Esetleg az veti vissza a politikai témájú pályamunkák elkészültét, hogy az MSZP-SZDSZ-kormányzat kommunikációja szétfolyóbb, nehezebben megragadható, mint az előd szlogenekbe foglalt kinyilatkoztatásai. A zsűri csak találgat. Tény azonban, hogy a tavalyi gyenge felhozatal után gyakorlatilag megszűnt a politikai plakát az ARC-on. A közélet szereplői közül egyedül Medgyessy Péter miniszterelnök leselkedik majd egy kulcslyukszerű éles folton keresztül a "Válság Show" Nagy Testvéreként a Felvonulási téri kiállításon.

Haverok, Buli, Jalta

A korábbi évek éles kormánykritikája az idén sok esetben humorizáló visszautalás formájában bukkant fel újra: a "Haverok, Buli, Junta" egykor nagy port felvert szlogenje most Churchill, Sztálin, Roosevelt képére került: "Haverok, Buli, Jalta" formában. Az áprilisban lezajlott népszavazás időszakának plakátdömpingje ellenére az EU-csatlakozás továbbra is vezet a vizuálisan feldolgozott társadalmi témák között, a poénok azonban megkoptak kissé. A pályamunkák között nagyobb számban jelentek meg az esélyegyenlőség szociális megközelítései is, de a témaválasztás alapján úgy tűnik: ma Magyarországon a tévé a legfőbb közellenség, amely ellen akár az óriásplakátok fegyverével óvni kell az agyat.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.